Support in other languages: 
Reply
Fanfold Paper
djboyo
Posts: 8
Registered: ‎05-07-2012
Location: Bristol
0
Accepted Solution

B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hi, please help!

Got a B570 - nice machine - running 64bit Win7. The wifi appears to be appalling with this wireless adapter. It reads the signal from my router well enough, even tells me it's excellent, but it has real problems trying to connect to the internet. Have to be as short a distance as possible from the router for it to hold onto an internet connection. Every other device we have (2 work laptops, 2 ipods, 2 smartphones) have absolutely no issues connecting to the internet all over the house but this laptop really struggles.

 

I've tried several versions of drivers and it appears that the older "8" series drivers work the best but are unstable. Have now reverted back to the original drivers from the Lenovo website. Looks like other people have had issues with this network adapter but I haven't seen many resolutions. I've spent many an hour trying to sort this out and it's now starting to drive me crazy.

 

Any help gratefully appreciated.

 

djboyo

tanujhanda
Posts: 955
Topics: 3
Kudos: 80
Solutions: 65
Registered: ‎01-05-2010
Location: INDIA

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hello djboyo and welcome to community,

 

Wireless lan driver available on the Lenovo website fix the issue however if the issue is persisting then update the BIOS and check.

 

 

Best Regards,

Tanuj


Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution".! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.

Follow @LenovoForums on Twitter!

Retired Employee
NINE
Posts: 2,841
Registered: ‎03-20-2012
Location: Malaysia

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hi djboyo,

 

Upon installing the older "8" series drivers, you mentioned that the device was unstable. Could you describe the issues that you faced with those drivers?

 

I'd like to dive into this issue a bit further to check the actual cause.

 

Do let me know..

 

Regards

Fanfold Paper
djboyo
Posts: 8
Registered: ‎05-07-2012
Location: Bristol
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hi Tanuj, thanks for getting back to me on this.

 

The driver I am now using is the same as on the Lenovo website. This was the one that was installed when I got the computer in March. I have now updated the BIOS as well, as per your suggestion. Unfortunately this hasn't resolved the issue as, even though the signal strength remains good, the internet frequently drops out when trying to view web pages. I get the yellow exclamation mark in the taskbar in the right hand corner with the message "No internet connection" displayed, even though there are 5 full bars showing and "Excellent" described as the connection status.

 

At least we know that I am using the corrected wireless LAN driver and BIOS as per the Lenovo site. Any more suggestions??

 

Thanks again

 

djboyo

Fanfold Paper
djboyo
Posts: 8
Registered: ‎05-07-2012
Location: Bristol
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hi and thanks for replying to me.

 

The laptop came with the current version of the driver installed, as per the Lenovo website, which is 9.2.0.115. When I look to see which wireless networks are available I can see only mine. I have a netgear router/modem supplied by my ISP provider and a netgear range extender which pushes the signal round the rest of the house. As explained, we have several other items using wifi which have absolutely no issues connecting to the internet from anywhere in the house.

 

When I initally looked into the connection problem I rolled the driver back in Device Manager and it came up with the driver version 8.0.0.238 from 2009. This saw virtually every network in my neighbourhood!! But using inSSIDer I could see that it was competing with these networks and would frequently lose out in amplitude to them. I tried changing the channels I was operating on but this wouldn't stop the frequent drop outs. I tried another 8 series driver (8.0.0.332) but had the same result. I have also tried other drivers - 9.2.0.470 from 2011 and even a recent one that was suggested 10.0.0.42 from 2012. These both had the same issue as the current driver which is that I see limited networks, have a strong wifi signal, but poor internet connections.

 

Hope this helps you to help me!

 

Thanks

 

djboyo

Fanfold Paper
djboyo
Posts: 8
Registered: ‎05-07-2012
Location: Bristol
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hi - have you managed to look into this any more? I'm still having the same issue. Reception bars stay at maximum but internet connection is poor or drops out while every other device in the house works fine. I want to keep this thread alive as much as possible until resolution.

Anyone else getting this problem???
Paper Tape
RWAB
Posts: 3
Registered: ‎06-06-2012
Location: United Kingdom
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

I had exactly the same problems as djboyo. Returned laptop to 'factory condition' and checked the driver was up to date as per lenovo's website 9.2.0.115 Laptop could only see my router/wifi and not any others in the neighborhood which were easily seen on two other laptops, and iPhone. It identifies my wireless and then asks for the encryption network key. Once entered, it fails to connect. Have tried to 'repair' or diagnose problem using the Win7 prompts, no success. I have tried changing encryption methods, channels (I don't think it sees Ch 13) and even routers. All no go.

 

I am just about to take laptop down to a specialist to see if they can connect.

 

If I could charge for the time this problem has taken me, I could have easily have afforded a new Macbook Pro

 

Pity about this wifi connection problem, the computer actually is quite OK.

 

Please respond if you know any answers. 

Paper Tape
RWAB
Posts: 3
Registered: ‎06-06-2012
Location: United Kingdom
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Update : I have been trying to connect from a point some 4m away (in line of sight) from the twin antenna router. Despite "excellent" signal message, it would not connect. Re-positioning the laptop 1m away from the router, it now connects. If this proves to be the best range, the laptop is not really 'fit for purpose'. After turning off my router, the laptop fails to even see any other weaker (good signal according to my old Dell) wifi signals. Again, if you can offer any suggestions, please post. Thx

Fanfold Paper
djboyo
Posts: 8
Registered: ‎05-07-2012
Location: Bristol
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

Hi - thanks for posting your message - I wonder how many other people are having this issue? I'm getting exactly the same issues as you. Got the laptop mid-march and have had problems with the wifi from the very beginning. I spoke to Lenovo Technical Support last week and they were quite polite and friendly. They told me that I need to do the Factory Reset that you've done before they'd have a look at it. I've backed up all the data onto 4 dvds and I'll do the reset tonight, although I'm not expecting anything positive to happen.

 

How long have you had the machine and where did you get it from? Could be a dodgy batch!

 

djboyo

Paper Tape
RWAB
Posts: 3
Registered: ‎06-06-2012
Location: United Kingdom
0

Re: B570 wifi headache with Atheros AR9285 Win7

DJ, I have had the laptop less than a week and I got it from GoLaptop.co.uk I contacted the supplier and they requested I try Lenovo before returning the laptop. I am using the laptop now, 1.5m from the router and all appears ok. I will try it further away and post my findings. I can see a battle on my hands when they test the returned laptop and tell me all is OK : when I am pretty sure it is not OK! I am happy with the laptop but I really do need wifi access.

 

I have not yet tried to access a public wifi hotspot, but I do suspect that it might 'see' their network but will fail to connect....as per my previous experience on my home network. I did read on this forum that this situation happened to another user (Ronjie). The moderator 'NINE' commented and suggested de-selecting iPV6 in the wireless properties. I need to find out what iPV6 actually does but I think that this is only applicable to new internet sites (?).

 

I installed the Lenovo Solution Software as recommended on the company's website, but this showed all was OK.

 

DJ,If you wish to discuss these problems off site, then contact me rwabennettAThotmaildotcom