Support in other languages: 
Reply
Paper Tape
byte_2702
Posts: 4
Registered: ‎06-06-2008
Location: Potsdam, Germany
0

Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

+++ english below +++


[german/deutsch]

Wir setzen in unserem Unternehmen mehrere ThinkPad T61 ein.  Bei einigen dieser ThinkPad T61 (und nur beim ThinkPad T61!) haben wir inzwischen ein seltsames Phänomen, welches im Laufe der letzten 1-2 Monate auftrat und noch auftritt.  Dieses Phänomen trat nicht gleichzeitig auf, sondern nacheinander.  Und es tritt willkürlich auf.  Der jüngste Fall ist gerade 1 Tag alt.  Inzwischen sind 6 ThinkPad T61 davon betroffen.


Alle ThinkPad T61 sind Mitglieder einer Domäne (Windows Server 2003) und durchlaufen ein Loginscript.  Das Loginscript beinhaltet Batchbefehle, Kix32 (für das Mappen von Netzwerklaufwerken und Druckern) und Teile der Matrix42 Empirum Management Software (für Softwaredistribution und Inventarisierung).  Es werden Gruppenrichtlinien angewendet.  Es werden via Matrix42 Empirum automatisch die neuen Patches und Updates seitens Microsoft auf alle Computer verteilt.  Alle Computer erhalten eine unbeaufsichtigte/standardisierte Installation via Matrix42 Empirum Management Software (ähnlich einem Image und der unbeaufsichtigten Windows-Installation).  Auf allen Rechnern ist Windows XP mit Service Pack 2 installiert.  Spezielle Software ist in der Regel nicht drauf, nur Microsoft Office 2003, der aktuelle Acrobat Reader sowie die aktuellen Standardplayer: Windows Media Player, Quicktime Player, RealPlayer, VLC media player.  Ggf. noch Nero 7 Standard bzw. Platinum (Spezielle Version).  Alle IBM/Lenovo ThinkPad verwenden zusätzlich die IBM/Lenovo-Utilities „ThinkVantage“.  Das Phänomen tritt unabhängig davon auf, ob das ThinkPad T61 in einer Dockingstation betrieben wird oder nicht.  Es ist auf jedem Computer in der Windows Registrierung eingestellt, dass der Desktop erst geladen wird, wenn das Loginscript durchgelaufen ist.


Nun zur genauen Fehlerbeschreibung:
Manchmal kann es bei einem Kaltstart vorkommen, dass nach der Anmeldung und nach dem Loginscript –während der komplette Desktop und die Startleiste bereits sichtbar sind und noch einige Dienste geladen werden– sich die explorer.exe aufhängt.  Die Startleiste lässt sich nicht bedienen.  Ebenfalls lassen sich dann auch auf dem Desktop keine Symbole doppelklicken.


Wir setzen auch andere Computer ein, wo dieses Phänomen nicht auftritt, u.a.:
- HP-Computer (Desktops, Evo SFF Series)
- Fujitsu-Siemens-Computer (Desktops, ESPRIMO E Series)
- IBM ThinkPad T20/21
- IBM ThinkPad T40/T41/T42
- IBM/Lenovo ThinkPad T60


Das Problem tritt nur auf den noch relativ neuen ThinkPad T61 auf.


Wir haben bereits einen ziemlich ähnlichen Fall unter…
http://forums.techarena.in/showthread.php?t=694888&page=1
http://forums.techarena.in/showthread.php?t=694888&page=2
http://www.experts-exchange.com/OS/Microsoft_Operating_Systems/Windows/XP/Q_22718276.html …gefunden.


[english]

Unfortunately, I’m not fluent in the english language.


We use a few ThinkPad T61’s in our company.  Meanwhile, at some ThinkPad T61’s (only ThinkPad T61!) we have a strange problem. This problem appears since the last 1-2 months and it still does exist.  This problem does not appear at the same time, it does appear successive.  And it appears random.  The last case is 1 day old.  Meanwhile, 6 ThinkPad T61 are concerned.


All ThinkPad T61 are members of a domain (Windows Server 2003) and do execute a logon script.  The logon script contains Batch commands, Kix32 (for mapping network drives and printers) and parts of the Matrix42 Empirum Management software (for software distribution and inventory scan).  Group policies will apply.  Patches and updates will install on every computer via Matrix42 Empirum automatically.  All computers get a default/unattended installation via Matrix42 Empirum Management software (everywhere between an image and an unattended Windows installation).  All computers have installed Windows XP with Service Pack 2.  As a rule, special software isn’t installed, only Microsoft Office 2003, the actual Acrobat Reader and the actual default players: Windows Media Player, Quicktime Player, RealPlayer, VLC media player.  Sometimes, there is installed the Nero 7 Standard or rather Platinum (Special Edition) yet.  All IBM/Lenovo ThinkPad use IBM/Lenovo-Utilities „ThinkVantage“ additionally.  The problem exists if the ThinkPad T61 is connected to a docking station and also if the ThinkPad T61 is disconnected from a docking station.  On every computer exists a registry key which arranges it that the desktop only will be loaded after the logon script did run.


Now the detailed error description:
Sometimes the explorer.exe hangs after the cold start.  i.e.: The desktop (with icons and task bar) appears complete.  But the computer hangs if you try to click on the task bar or double click on any icons.  The computer will only run if we kill the process ‘explorer.exe’ and if we restart the explorer.exe.


We use also other computers with the same installation and the same group policies where the problem does not exist, for example:
- HP-Computer (Desktops, Evo SFF Series)
- Fujitsu-Siemens-Computer (Desktops, ESPRIMO E Series)
- IBM ThinkPad T20/21
- IBM ThinkPad T40/T41/T42
- IBM/Lenovo ThinkPad T60


Only the new ThinkPad T61’s have this problem.


We have found a similar case at…
http://forums.techarena.in/showthread.php?t=694888&page=1
http://forums.techarena.in/showthread.php?t=694888&page=2
http://www.experts-exchange.com/OS/Microsoft_Operating_Systems/Windows/XP/Q_22718276.html


Vielen Dank / Many thanks!

Paper Tape
byte_2702
Posts: 4
Registered: ‎06-06-2008
Location: Potsdam, Germany
0

Re: Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

Hi to all,
 
We still are searching for a solution (I will post a solution here if we have found a solution)...
 
We think that is a hardware driver or a service.
 
I love Lenovo T61. :smileyindifferent:
(nothing against Lenovo or IBM.)
 
Thanks, byte
 
Paper Tape
byte_2702
Posts: 4
Registered: ‎06-06-2008
Location: Potsdam, Germany
0

Re: Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

Hi,

 

I haven't found a solution until now.

 

I will close this case without a solution because I want to leave my company in a few days.

Therefore this problem is solved by another way.

This problem is no longer my problem. :-)

 

byte :smileyvery-happy:

Guru
outouser
Posts: 326
Registered: ‎02-19-2008
Location: Finland
0

Re: Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

Hi,

I may have real solution to your problem.

 

Remove lenovo power gauge from your taskbar and use windows xp own batteyr bar.

There is some bug in lenovos battery gauge that hags explorer.exe randomly at statup.

Punch Card
mbhockey13
Posts: 66
Registered: ‎01-22-2008
Location: Greensboro, NC
0

Re: Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

I would run System Update and make sure I had all the updates available.

 

Another thing to try is:

 

1. Right-click on My Computer and click Properties

2. Click on the Advanced tab

3. Click on Settings under Performance

4. Click on Data Execution Prevention

5. Click on Turn on DEP for all programs and services except those I select, then check Windows Explorer

 

We had to do that to some machines here after a push from corporate of the new ScriptLogic.This solved the problem.

 

ThinkPad T61 15 Widescreen with nVidia Quadro graphics 6459CTO
Windows 7 Enterprise and Windows XP Pro
Paper Tape
byte_2702
Posts: 4
Registered: ‎06-06-2008
Location: Potsdam, Germany
0

Re: Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

Hi outouser, hi mbhockey13,

Thanks a million!!!
(Meanwhile I had the same guess as outouser.) 

I will give your tips to my colleague. 

Thank you very much!!!  Have a great week!
byte

What's DOS?
Johos
Posts: 1
Registered: ‎11-16-2008
Location: FInland
0

Re: Lenovo T61 (Product 6458-W2R): explorer.exe hangs after logon - WinXP SP2

Hi,

 

I updated Power Manager and Power Management Driver to latest version and that fixed the problem on my T61.

 

(Power Manager v. 1.47)

(Power Management Driver v. 1.51)