Support in other languages: 
Reply
Guru
harrisb
Posts: 1,023
Registered: ‎04-20-2008
Location: Cary, NC
Accepted Solution

BIOS 1.33 Posted

FYI,

 

http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?LegacyDocID=MIGR-77033

 

Version 1.33 UEFI: 1.33 / ECP: 1.19

  • (New) Improved memory resource allocation process to reserve more memory space for optional hardware devices.
  • (Fix) Fixed an issue where some keys of the external USB keyboard might not work correctly on PBE of McAfee Endpoint Encryption software.
  • (Fix) Fixed an issue where intranet account login might fail with ThinkVantage Hardware Password Manager.
  • (Fix) Fixed an issue where system performance might remain slow even after the AC adapter was attached to the computer.
  • (Fix) Corrected the information in the version 1.32, as follows.
    • [Old] (New) Improved system performance when a heavy software was executed with the 65W AC adapter.
    • [New] (New) Improved system performance when a heavy software was executed.
W520, i7-2820QM, BIOS 1.42, 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 2000M NVIDIA GPU, Samsung 840 Pro 480GB SSD, Hitachi 1TB 7200rpm HDD, WD 2TB USB 3.0, eSata Plextor PX-LB950UE BluRay

W520, i7-2760QM, BIOS 1.42 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 1000M NVIDIA GPU, Crucial M500 480GB mSata SSD, Hitachi 500GB HDD, WD 2TB USB 3.0
eos
Token Ring
eos
Posts: 437
Registered: ‎06-30-2011
Location: gibraltar
0

Re: BIOS 1.33 Posted

Thats odd, I thought the W520 did not work with a 65W adapter?

Lets hope they have fixed the dreaded CPU stuck at 800MHz on AC problem.

Guru
harrisb
Posts: 1,023
Registered: ‎04-20-2008
Location: Cary, NC

Re: BIOS 1.33 Posted

[ Edited ]

The W520 does NOT work with either the 65W or 90W adapter (other than charging when system is sleeping/shutdown). The README for BIOS 1.32 was in error.

 

I highlighted the "fix" for the cold boot on battery to AC issue. I have installed this BIOS level and I have confirmed that the issue is now resolved.

W520, i7-2820QM, BIOS 1.42, 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 2000M NVIDIA GPU, Samsung 840 Pro 480GB SSD, Hitachi 1TB 7200rpm HDD, WD 2TB USB 3.0, eSata Plextor PX-LB950UE BluRay

W520, i7-2760QM, BIOS 1.42 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 1000M NVIDIA GPU, Crucial M500 480GB mSata SSD, Hitachi 500GB HDD, WD 2TB USB 3.0
Guru
ColonelONeill
Posts: 6,641
Registered: ‎12-26-2009
Location: Toronto

Re: BIOS 1.33 Posted

Sweet. Too bad the in-seat airplane mode didn't pan out... for now. :smileytongue:
W520: i7-2720QM, Q2000M at 1090/695/1390, 22GB RAM, 500GB HDD, FHD screen
TPT1: 1839-23U, stock ICS
X61T: L7500, 3GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
eos
Token Ring
eos
Posts: 437
Registered: ‎06-30-2011
Location: gibraltar
0

Re: BIOS 1.33 Posted

Does this mean the AC to battery to AC then being stuck at 800MHz bug is still there? This is the one which I always get (I never cold boot, except to fix the dam 800MHz stuck problem).
Token Ring
Jimm98y
Posts: 67
Registered: ‎07-25-2008
Location: Czech Republic
0

Re: BIOS 1.33 Posted

Too bad that the issue when the system won't boot with connected external USB 3 SAS HDD is still there. I'm losing hope that it will ever be fixed...

Lenovo ThinkPad W520 15.6" 1920x1080, UEFI 1.42, Intel Core i7-2820QM 2.3GHz, Intel HD3000 + nVidia Quadro 2000M 2GB, Kingston PNP 16GB (4x4GB) 1600MHz RAM, Crucial m4 040H 256GB SSD, Lenovo TP Drive Adapter UltraBay 12,7mm + WD Blue 1TB 5400rpm HDD, Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN, Gobi 3000, Lenovo TP Port Mini Dock Plus Series 3, Windows 8.1 Pro 64bit
Guru
harrisb
Posts: 1,023
Registered: ‎04-20-2008
Location: Cary, NC

Re: BIOS 1.33 Posted

[ Edited ]

@eos

 

I believe that all of the CPU throttling issues that can be resolved within the constraints of the power agenda have been addressed. Why don't you try that scenario and report your results back to the forum?

W520, i7-2820QM, BIOS 1.42, 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 2000M NVIDIA GPU, Samsung 840 Pro 480GB SSD, Hitachi 1TB 7200rpm HDD, WD 2TB USB 3.0, eSata Plextor PX-LB950UE BluRay

W520, i7-2760QM, BIOS 1.42 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 1000M NVIDIA GPU, Crucial M500 480GB mSata SSD, Hitachi 500GB HDD, WD 2TB USB 3.0
Serial Port
rc87
Posts: 66
Registered: ‎08-04-2011
Location: Italy
0

Re: BIOS 1.33 Posted

After updating to 1.33 bios it runs 3,0GHz on battery!!!! wow

________________________________________________________________________________
W520 on win8.1/linux | X220 | and some older stuff 760 onwards :smileyhappy:
Punch Card
teleshoes
Posts: 38
Registered: ‎09-04-2011
Location: nyc

Re: BIOS 1.33 Posted

@harrisb
hello! i noticed and appreciated that when some folks complained that the release notes were wildly in error, the next release actually addressed it, albeit in a strange place {the NEXT set of release notes is not the right place; notice how it only increased the confusion among users}. i would like to point out, however, that neither the new 1.32's bugfix description, or 1.33's bugfix description, are correct.

1.32: (New) Improved system performance when a heavy software was executed.
this should read: 1.32: (Fix) Improved system performance on battery, with Optimus enabled, when the NVIDIA card was not being used at the moment.
it has absolutely nothing to do with heavy software being executed, unless heavy software means hardware-accelerated graphical software. no mention of it only affecting battery operation is made.

1.33: (Fix) Fixed an issue where system performance might remain slow even after the AC adapter was attached to the computer.
this should read: 1.32: (Fix) Fixed an issue where system was slow with the AC adapter connected, when previously started up without the AC adapter initially connected.

why should release notes for the BIOS be simplified to the point of being misleading at best and downright incorrect at worst? the lenovo BIOS releases NEVER get the kind of accuracy that would actually be useful to folks considering upgrading.
1) theres no need to use hard technical terms like 'cpu throttling' or 'discrete graphics', but you can describe the REAL bug in plain english, consistent, if you like, with marketing devices like 'Optimus' instead of 'switchable graphics'
2) weasel words like 'might' have no value add; it just seems like you the development team wasnt really sure that they were fixing a bug.
RAID Mirror
PanEuropean
Posts: 488
Registered: ‎02-17-2009
Location: Vancouver Island
0

Re: BIOS 1.33 Posted

Hello Harris:

 

Thanks again for notifying all of us of this update.

 

Michael

W520 (4270 CTO), which replaced a W500 (4062-27U), which replaced a T42P, which replaced an A21P...