Support in other languages: 
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
eos
802.11n
eos
Posts: 450
Registered: ‎06-30-2011
Location: gibraltar
0

w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

If anyone has time, could they conduct this test on their W520:

  1. Make sure the battery is 100% charged and on mains.
  2. shut down the machine completely
  3. disconnect the mains power.
  4. Wait 8 or more  hours.
  5. reconnect the mains power, and immediatly switch on & boot up the machine.
  6. It should still have 100% battery. However, mine drains at a raate of about 8% every 24h unless I discunnect the battery completely.  So after 12h, its usually already down to 96% or so.
  7. Post your battery % here.

Lenovo dont belive I have the problem, but it happens every time, and I even bought a second brand new lenovo battery, and it does the same thing.

 

It may be something to do with the fingerprint reader.  I even tried disabling the greed LED, but didnt help

Someone posted that they had the same problem with an older model, and that disconnecting and immiately reconnecting the battery helped, but it doesnt for me.

 

Thanks for your help!

Token Ring
Chatbox
Posts: 487
Registered: ‎11-04-2010
Location: Sydney
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

I assume the precondition at step 1 is that the battery is also connected to the system, right?

And that between 3 and 4, the battery is still connected to the system, right?

Guru
ColonelONeill
Posts: 6,784
Registered: ‎12-26-2009
Location: Toronto
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

There was a trick where you unplug/replug the battery after shutting the system off, and it would power off all remaining components.
W520: i7-2720QM, Q2000M at 1090/695/1390, 22GB RAM, 500GB HDD, FHD screen
TPT1: 1839-23U, stock ICS
X61T: L7500, 3GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
eos
802.11n
eos
Posts: 450
Registered: ‎06-30-2011
Location: gibraltar
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

Yes, battery connected the whole time.
eos
802.11n
eos
Posts: 450
Registered: ‎06-30-2011
Location: gibraltar
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

This trick doesnt work for me on the W520, unfortunately.. It was reported as a workaround for the same problem occuring on a previous model (W510?)
Guru
ColonelONeill
Posts: 6,784
Registered: ‎12-26-2009
Location: Toronto
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

I tried what you said, except at 70% instead of 100%, and 10 hours instead of 8. It read 70% when I shut it down, and 70% when I turned it back on.
W520: i7-2720QM, Q2000M at 1090/695/1390, 22GB RAM, 500GB HDD, FHD screen
TPT1: 1839-23U, stock ICS
X61T: L7500, 3GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
eos
802.11n
eos
Posts: 450
Registered: ‎06-30-2011
Location: gibraltar
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

[ Edited ]

thanks Colonel.  Do you have an integrated FPR?

Guru
ColonelONeill
Posts: 6,784
Registered: ‎12-26-2009
Location: Toronto
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

Yes, but it's disabled in BIOS under Security > I/O Port Access. (I prefer typing my password.)

powercfg -devicequery wake_armed shows no devices either.
W520: i7-2720QM, Q2000M at 1090/695/1390, 22GB RAM, 500GB HDD, FHD screen
TPT1: 1839-23U, stock ICS
X61T: L7500, 3GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
Guru
ExJamJus
Posts: 1,035
Registered: ‎12-19-2011
Location: Malaysia
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

@eos,

When I was on the W520, I always put it into Hibernate but I never notice that the battery was draining despite putting it into hibernate mode for more than 8 hours.

Does yours happen only on shutdown or at hibernate also?
*Non Lenovo employee*

I have a Y2P (i5) ... Feel free to ping me if you want me to test some applications with your Y2P if you have the same model. I don't mind keep doing recovery on it if needed .... =)
What's DOS?
scharris_99
Posts: 1
Registered: ‎02-21-2012
Location: Waltham, MA
0

Re: w520 battery discharge issue - need some volunteers to test.

This is not just you!  I typically shutdown my w520, undock, bring it home, do not use it at home, put it back in the dock at work, power it up and see that I lost ~6% battery life per day.  Usually ~95% remaining if it was overnight and ~90% over a weekend, it was 82% this morning after a 3 day weekend.

 

USB power is off.  This is shut down, not suspended, not hibernating.