Support in other languages: 
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
Punch Card
DocTriode
Posts: 8
Registered: ‎10-24-2010
Location: USA
0

X100e HDD Question

We just replaced our elderly T42 (whose MB finally cracked) with two new X series TPs, an X201, and an X100e.

 

We're dropping an SSD in the X201 after delivery.  We want to move the X201's OEM 320gb/7200 HDD over to the X100e. 

 

Any hardware problems in doing this?

 

I notice no higher capacity 7200 rpm drives on any X100e parts schedules, and want to confirm there isn't a power or other hardware problem that would arise in using one.

 

TIA.

topmahof
Posts: 3,186
Topics: 35
Kudos: 352
Solutions: 238
Registered: ‎01-21-2010
Location: Etters, PA
0

Re: X100e HDD Question

both those drives are 5v. both draw about the same amount of power. actually the 5400 rpm draws a little more, 700 mA,   and 400 mA . the only constraint that i can see is a 7200 rpm drives generates more heat.  x100e's run hot anyway.  that could be a problem.  i can't find anything anywhere where an x100e is running a 7200 rpm drive but the specs are alright to run it.  maybe somebody will jump in here that has actually done it.    

_______________________________________________________
T430u, x301, x200T, x61T, 2-x61s, x60T, x32, x41T, x40, U160, ThinkPad Tablet 1838-22R, Z500 touch, Yoga 10
Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"!
If someone helped you today, pay it forward. Help Someone Else!
English English Community   Deutsche Deutsche Community   Español Comunidad en Español   ru.gif Русскоязычное Сообщество
Punch Card
DocTriode
Posts: 8
Registered: ‎10-24-2010
Location: USA
0

Re: X100e HDD Question

Thanks for the response.   I checked into the parts a little more carefully, and agree with you. 

 

It appears the 45N7036 250gb drive currently used in the X100e is a WD2500BEVT.  The 320gb that came in the X201 is a Seagate ST9320423.  Interestingly, the bigger Seagate uses less power than the WD for all modes other than sleep, and 10-15% less on peak read and write loads.  So electrically, the larger, faster drive is a lighter load.  I suspect the lower electrical load involves a more efficient drive spindle, and a little less waste heat.

 

I can't find a reason against it.  So we're going to try the 7200 drive in the X100e.

 

The new SSD in the X201 loads its OS in under five seconds and is dead silent.  Hard to top that right now.

topmahof
Posts: 3,186
Topics: 35
Kudos: 352
Solutions: 238
Registered: ‎01-21-2010
Location: Etters, PA
0

Re: X100e HDD Question

post back and let me know how it works.  i'd like to know.  i'd like to try an ssd in one of mine, i just don't quite trust them fully though.  one day soon i'll try one. 

_______________________________________________________
T430u, x301, x200T, x61T, 2-x61s, x60T, x32, x41T, x40, U160, ThinkPad Tablet 1838-22R, Z500 touch, Yoga 10
Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"!
If someone helped you today, pay it forward. Help Someone Else!
English English Community   Deutsche Deutsche Community   Español Comunidad en Español   ru.gif Русскоязычное Сообщество
Punch Card
DocTriode
Posts: 8
Registered: ‎10-24-2010
Location: USA

Re: X100e HDD Question

Well, we were so impressed by the SSD in the X201 (128 gb Samsung 470), we decided to drop one in the X100e as well (90 gb OCZ Agility 2 for about $150 after rebate).  An amazing jump in responsiveness.  The AMD X2 is now the bottleneck on the X100e.  Both are incredibly fast now.  Battery time jumped about 30 minutes on the X100e (which is very significant on that one).  Couldn't be happier.

 

We put the 320/7200 HDD into a friend's T410 as an upgrade.  So everybody's happy.

 

SSD has matured to the point that it's a no brainer if you can afford one.  This piece of freeware makes W7 configuration a breeze if you decide to jump in:  http://sourceforge.net/projects/ssdtweaker/

topmahof
Posts: 3,186
Topics: 35
Kudos: 352
Solutions: 238
Registered: ‎01-21-2010
Location: Etters, PA
0

Re: X100e HDD Question

thanks, now i'll seriously consider it.

_______________________________________________________
T430u, x301, x200T, x61T, 2-x61s, x60T, x32, x41T, x40, U160, ThinkPad Tablet 1838-22R, Z500 touch, Yoga 10
Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"!
If someone helped you today, pay it forward. Help Someone Else!
English English Community   Deutsche Deutsche Community   Español Comunidad en Español   ru.gif Русскоязычное Сообщество
Punch Card
DocTriode
Posts: 8
Registered: ‎10-24-2010
Location: USA
0

Re: X100e HDD Question

Next up for our X100e is the "43Y6517" (Lenovo branded Intel 5100 WiFi) upgrade. 

 

The stock Thinkpad bgn card (Realtek) frankly is very subpar.  We run mixed clients at 2.4ghz, and N performance suffers in that environment.  We're lucky to have a dual-band AP, so can take full advantage of dedicated 5ghz/300Mbps N.  The X201 with the 6300 rockets at 5G.  For $20, a 5100 is another no-brainer.  Perhaps the Intel card adds a couple extra minutes to runtime.  Every minute helps with the X100e. 

topmahof
Posts: 3,186
Topics: 35
Kudos: 352
Solutions: 238
Registered: ‎01-21-2010
Location: Etters, PA
0

Re: X100e HDD Question

i agree, i changed out my atheros cards to intel cards when i put windows 7 in. they run a lot better.  i had lags and had to use triple clicks to get anywhere.  i understand the intel 5300 is a nice adapter if you can find one cheap.

_______________________________________________________
T430u, x301, x200T, x61T, 2-x61s, x60T, x32, x41T, x40, U160, ThinkPad Tablet 1838-22R, Z500 touch, Yoga 10
Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"!
If someone helped you today, pay it forward. Help Someone Else!
English English Community   Deutsche Deutsche Community   Español Comunidad en Español   ru.gif Русскоязычное Сообщество
Punch Card
DocTriode
Posts: 8
Registered: ‎10-24-2010
Location: USA
0

Re: X100e HDD Question

I'm not so sure that the 5300 is on the X100e whitelist.  It would be great if it was. 

 

I know the Lenovo-branded 5100 works.  That one is reasonably priced.  The Lenovo-branded 6250 with WiMax also works, but is selling north of $150 in most places.  Those were the only two clean subs I was aware of from the HMM.

 

I don't know if the 1802 fix works on the X100e, so decided to take the safe course with the 5100.

topmahof
Posts: 3,186
Topics: 35
Kudos: 352
Solutions: 238
Registered: ‎01-21-2010
Location: Etters, PA
0

Re: X100e HDD Question

good call, i doubt if the no-1802 mod would work on a machine that new. i used it a few times on x30's to go from a b to a g.

_______________________________________________________
T430u, x301, x200T, x61T, 2-x61s, x60T, x32, x41T, x40, U160, ThinkPad Tablet 1838-22R, Z500 touch, Yoga 10
Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"!
If someone helped you today, pay it forward. Help Someone Else!
English English Community   Deutsche Deutsche Community   Español Comunidad en Español   ru.gif Русскоязычное Сообщество