Support in other languages: 
Reply
Token Ring
grisjuan
Posts: 126
Registered: ‎03-11-2012
Location: dc
0

x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

I bought my x220 with IPS screen new from Lenovo in September 2011.

 

Last week the A/C adapter died and was replaced under warranty. This week the screen has started acting strangely:

 

1. image shakes, it looks a bit like an iPhone when you are moving icons around...the entire screen image jitters back and forth for a few seconds, then snaps back to normal

 

2. image fades slowly from normal to 'scrambled'...I'm not sure how to describe it but the screen is still on, the image is just unreadable..it's not completely random as the contents are still somewhat recognizable (i.e. I can spot the mouse pointer if I look closely). after a few seconds it snaps back to normal.

 

Is this one of the failing-motherboard symptoms?

 

Thanks!

lead_org
Posts: 20,351
Topics: 128
Kudos: 1,201
Solutions: 1,277
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

is happening on external screen? Have you changed the screen refresh rate to 60 hz?
Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft
Token Ring
grisjuan
Posts: 126
Registered: ‎03-11-2012
Location: dc
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

I don't own an external monitor. I will be using the laptop with a projector this week so that might give me more info.

Refresh rate is 60Hz, I haven't changed it.

Thanks!
Punch Card
sebgus
Posts: 25
Registered: ‎08-04-2011
Location: Sweden
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

Have you checked the power saving options in the Intel graphics settings?

 

Try to turn off "Power saving feature" and "Automatic brightness adjustment" or something like that.

lead_org
Posts: 20,351
Topics: 128
Kudos: 1,201
Solutions: 1,277
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

does it happen in BIOS menu?
Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft
Token Ring
grisjuan
Posts: 126
Registered: ‎03-11-2012
Location: dc
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

[ Edited ]

It's so intermittent that it's hard to say exactly what sets it off - if I booted into BIOS I might wait for hours or days before the symptom appeared. I'm hesitant to send it in for warranty as I think they'd just return it and say it was working fine.

 

It feels like a hardware failure to me. The machine worked fine for 6+ months, then this started last week. I haven't changed any power setting, updated BIOS, or any ThinkPad utilities.

 

I am curious if anyone with an eventual motherboad failure experienced sometihng similar?

lead_org
Posts: 20,351
Topics: 128
Kudos: 1,201
Solutions: 1,277
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

[ Edited ]

Hum, you probably need warranty service on this machine.

 

P.S. Does it look like this?

 

http://forum.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/x220-IPS-screen-flickering/m-p/690417#M36420

Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft
Token Ring
grisjuan
Posts: 126
Registered: ‎03-11-2012
Location: dc
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

Thanks, that's pretty close to the way it looks, but my entire screen is scrambled, not just a column.

 

 

lead_org
Posts: 20,351
Topics: 128
Kudos: 1,201
Solutions: 1,277
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

then you probably need to send the laptop in for service.
Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft
Token Ring
grisjuan
Posts: 126
Registered: ‎03-11-2012
Location: dc
0

Re: x220: screen image shakes, becomes 'scrambled'

I think so too; however, the problem occurs so rarely I bet I'll get it back with a note saying "could not duplicate".