Support in other languages: 
Reply
Blue Screen Again
signal
Posts: 2
Registered: ‎07-21-2010
Location: Florida
0

x301 external monitor can't go above 1440x900 resolution.......help!

I am running an x301 which has Intel GMA4500MHD graphics.  I am using Windows 7.  All drivers and BIOS have been updated to the latest.

 

When I connect the x301 to my Vizio VF550M HDTV via a DisplayPort to HDMI adapter, I can only goto 1440x900.  This is in clone or extended multiple monitor modes using either the Windows video control panel or the Intel control panel.  If I run the external monitor as a single display it lets me goto 1920x1080 as well as numerous other resolutions above 1440x900.  My Macbook Pro can connect via MiniDisplayPort to HDMI just fine to my Vizio TV and get full 1080p resolutions.

 

Does anyone know what I should check to see why this is? I see several people claim they run external monitors at many resolutions above 1440x900 or even above 1920x1080 in multiple monitor mode with no issue.  There is no specific "driver" for my TV, Vizio does not put one out, and their FAQ says you do not need a driver, so it just shows up as a generic device in Windows Control and in the Intel Control Panel it shows up as VF550M which is the correct model.  It does not allow me to change the refresh either.

 

Any ideas?

 

Brian

 

lead_org
Posts: 20,894
Topics: 128
Kudos: 1,249
Solutions: 1,340
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
0

Re: x301 external monitor can't go above 1440x900 resolution.......help!

The X301 DP can definitely support up to WQXGA resolution using the right adapter. 

 

Something must be wrong in the DP to HDMI adapter that is causing the issue, which DP to HDMI adapter are you using?

 

 

Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft
Blue Screen Again
signal
Posts: 2
Registered: ‎07-21-2010
Location: Florida

Re: x301 external monitor can't go above 1440x900 resolution.......help!

Ok, I got this fixed.  I had to go into Extended Display mode instead of Clone mode.  I also had to turn off my TV and turn it back on.  now I am jamming away at 1920x1080 and it looks great. I only wish the X301 sent audio over the DisplayPort for an even cleaner install.  I am using the monoprice.com DisplayPort to HDMI adapter.

 

All is good, sorry for the false alarm!

lead_org
Posts: 20,894
Topics: 128
Kudos: 1,249
Solutions: 1,340
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
0

Re: x301 external monitor can't go above 1440x900 resolution.......help!

good to know this problem is 'licked'... 

Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft