Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

Software and Operating SystemEnterprise Client Management
All Forum Topics
Options

21 Posts

04-04-2016

United States of America

25 Signins

179 Page Views

  • Posts: 21
  • Registered: ‎04-04-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 179
  • Message 1 of 10

M900 stuck on Format and Partition

2016-05-19, 4:08 AM

So I am having this problem where our M900 can build using pxe without a problem,  but if I create a media stick from MDT, like I have done many times it doesn't work.  

 

I put the flash drive in, boot to it. I choose the image I want to deploy and than when it tries to Format and Partition it just stops.     The unit has an ssd and on the Bios I switched between UEFI and legacy boot but no luck.  

 

Any help would be appreciated. 

Reply
Answer
Options

1827 Posts

03-03-2016

United States of America

3902 Signins

46895 Page Views

  • Posts: 1827
  • Registered: ‎03-03-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 46895

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-23, 13:23 PM

jsync,

 

Yes, he is referring to ADK 10 1511.  all of the WinPE 10 versions will support W7 installs.

 

HTH

 

TLawson

Reply

Replies(9)
Options

937 Posts

02-20-2009

United States of America

1084 Signins

6436 Page Views

  • Posts: 937
  • Registered: ‎02-20-2009
  • Location: United States of America
  • Views: 6436
  • Message 2 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-19, 13:56 PM

Make sure the BIOS is current. 

 

For maximum compatibility with W7, set the BIOS for "use optimized os defaults" to disabled and then load default bios settings 

 

Set the TPM chip to discrete mode for W7 

 

Use the Microsoft DISKPART CLEAN command to wipe the drive clean. 

 

If loading W10, different settings are called for... Preferably pure UEFI mode with the TPM on PTT mode. And your boot media will need to support UEFI. If using PE, use the most current build. 

 

If the M900 has an NVMe drive that also requires special procedures for W7. 

 

 

Reply
Options

21 Posts

04-04-2016

United States of America

25 Signins

179 Page Views

  • Posts: 21
  • Registered: ‎04-04-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 179
  • Message 3 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-19, 14:32 PM
I will try this and update in a few.
Reply
Options

21 Posts

04-04-2016

United States of America

25 Signins

179 Page Views

  • Posts: 21
  • Registered: ‎04-04-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 179
  • Message 4 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-19, 16:21 PM

Win 7 x64 (os that I am deploying)

USB Drive: 3.0/2.0

WinPe 5.0

 

Bios:

 

Flashed Bios to: FWJT49 (released on 5/16/16)

Use Optimized OS Defualt: disabled (Loaded the default settings)

TPM Chip : Set to discrete

 

I used diskpart to wipe any partition, within the system and have tried to build the darn thing with no luck whatsoever.   

 

I don't understand why I am able to PXE the machine and it runs everything perfectly.  But when I try to build via usb no luck as I stated before.   I even rebuild my image last night all over again and nothing.    

Reply
Options

21 Posts

04-04-2016

United States of America

25 Signins

179 Page Views

  • Posts: 21
  • Registered: ‎04-04-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 179
  • Message 5 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-20, 14:39 PM

Win 7 x64 (os that I am deploying)

USB Drive: 3.0/2.0

WinPe 5.0

 

Bios:

 

Flashed Bios to: FWJT49 (released on 5/16/16)

Use Optimized OS Defualt: disabled (Loaded the default settings)

TPM Chip : Set to discrete

 

I used diskpart to wipe any partition, within the system and have tried to build the darn thing with no luck whatsoever.   

 

I don't understand why I am able to PXE the machine and it runs everything perfectly.  But when I try to build via usb no luck as I stated before.   I even rebuild my image last night all over again and nothing.    

Reply
Options

937 Posts

02-20-2009

United States of America

1084 Signins

6436 Page Views

  • Posts: 937
  • Registered: ‎02-20-2009
  • Location: United States of America
  • Views: 6436
  • Message 6 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-20, 15:09 PM

Issue is the older version of PE.

 

Rebuild using the w10 variant of PE....even though you are deploying W7.

 

If you can't do that, at least use PE 5.1

 

https://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/dn913721.aspx

Reply
Options

21 Posts

04-04-2016

United States of America

25 Signins

179 Page Views

  • Posts: 21
  • Registered: ‎04-04-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 179
  • Message 7 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-21, 2:06 AM

When you say the win10 variant.  Does that mean the latest wadk10 that also supports win 7?

Reply
Answer
Options

1827 Posts

03-03-2016

United States of America

3902 Signins

46895 Page Views

  • Posts: 1827
  • Registered: ‎03-03-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 46895
  • Message 8 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-23, 13:23 PM

jsync,

 

Yes, he is referring to ADK 10 1511.  all of the WinPE 10 versions will support W7 installs.

 

HTH

 

TLawson

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

21 Posts

04-04-2016

United States of America

25 Signins

179 Page Views

  • Posts: 21
  • Registered: ‎04-04-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 179
  • Message 9 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-23, 13:31 PM

I ended up upgrading my MDT from 2012_U1 to 2013 and I updating my WDK from 8 to 8.1.    That worked.  

 

What I still don't understand is, why the PXE boot worked before updating and not the Media Stick.  But than after I updated everything, the Media Stick magically worked.  

Reply
Options

1827 Posts

03-03-2016

United States of America

3902 Signins

46895 Page Views

  • Posts: 1827
  • Registered: ‎03-03-2016
  • Location: United States of America
  • Views: 46895
  • Message 10 of 10

Re: M900 stuck on Format and Partition

2016-05-23, 13:35 PM

jsync,

 

Glad to hear your media and PXE deployments are working now.

 

TLawson

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms