cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
fullonshred
Token Ring
Posts: 106
Registered: ‎01-24-2017
Location: US
Views: 1,394
Message 31 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

You mentioned "losing space" when cloning from the 480gb SSD to the 512gb Samsung. Same thing happened to me when I cloned W10 from the stock 256gb SSD to my new BPX480 480gb M.2 SSD. There is a Free tool that can help you reclaim that "lost" space. It is called EaseUs Partition Master. Available at download .com and other sites that supply freeware.

 

I used EaseUs Partition Master to resize my C partition back to the full capacity on the BPX480 M.2 SSD after cloning Wndows 10 to it from the stock Lite-On 256gb SSD. You need to read up just a little, and make sure you have your main system drive FULLY cloned/Imaged in case of a mistake, but it isn't too hard to do really.

wb9uze
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-08-2016
Location: Indiana
Views: 1,384
Message 32 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

Great, thanks.  I didn't lose much but every GB counts. Kudos.....

wb9uze
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-08-2016
Location: Indiana
Views: 1,357
Message 33 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

I'm wondering if anyone has a Samsung M.2 960 Pro (512gb) installed has loaded and is using the Samsung NVMe Driver?  I have not installed it yet and far as I know Win 10 or Bios (UEFI) is handling it right now.  Thinking it might be beneficial to load it but?  

fullonshred
Token Ring
Posts: 106
Registered: ‎01-24-2017
Location: US
Views: 1,351
Message 34 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

Personally I would maybe run some Benchmarks with the W10 driver, and if I was close to the stated specs and everything was running smooth? I doubt I would change.

 

I did read a little bit about some problems with the previous samsung NVMe Driver. They have released at least 1 new version since then but I have not read up on that one yet.

 

I am running the native W10 NVMe driver on my MyDigitalSSD BPX480 and am exceeding a number of the MyDigitalSSD published Benchmarks, so I am quite happy with the W10 driver for now.

 

Please let us know, either way. I would love to see some real world Samsung 960 Pro Benchmarks from such a similar system to mine.

wb9uze
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-08-2016
Location: Indiana
Views: 1,340
Message 35 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

I have the latest version of Samsungs NVMe.  I'm getting good performance spec's from Win 10 driver same as you indicated. I will prob backup/clone the 960 to the Sandisk Xtreme Pro 480 and give it a try. At least if worse happens I can boot up on the Sandisk SSD and clone it back to the M.2 like I did to start with. I'll post any info if/when I do it.

 

I did find this info dated Jan 7, 2017......

Review of Samsung 960 Pro 512gb M.2 Jan 7, 2017

 

It’s worth noting here that as of this writing, even the latest version of Windows 10 doesn’t handle NVMe SSDs in an optimal fashion. For the best performance, especially with high queue-depth random accesses, you should download and install Samsung’s NVMe driver.

 

All 960 Pro's are single-sided 2280 form factor (22mm wide, 80mm long) m.2 “sticks”)

The only thing on the back of the PCB is a label. Other articles I found also mention a copper heat dissapator under the label.

Read more at http://benchmarkreviews.com/41954/samsung-960-pro-nvme-ssd-review/2/#QxEDBEOeW8jm8Jqh.99

 

 

Thanks for the reply.

fullonshred
Token Ring
Posts: 106
Registered: ‎01-24-2017
Location: US
Views: 1,336
Message 36 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

That sounds like a good plan. I am definitely interested in your results. Will you be benchmarking before and after to compare performance?

wb9uze
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-08-2016
Location: Indiana
Views: 1,334
Message 37 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

Yes, I will and I have found several other different benchmark tests I will be running. 

wb9uze
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-08-2016
Location: Indiana
Views: 1,325
Message 38 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

OK, I installed the Samsung 2.1 NVMe driver....wow.  Here are some results from the Win 10 NVMe driver compared to Samsung V2.1 driver. 

----------------------------------------------------------------------

THIS IS A TEST I RAN WITH THE WIN 10 DRIVER PREVIOUSLY. (SEVERAL OTHER

RUNS REFLECT RIGHT AT THE SAME BENCHMARKS AS THESE) 

 

CrystalDiskMark 5.2.1 Shizuku Edition x64 (C) 2007-2017 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 2787.276 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 1885.478 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 497.205 MB/s [121387.9 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 264.621 MB/s [ 64604.7 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 1653.253 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 1764.024 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 48.536 MB/s [ 11849.6 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 144.462 MB/s [ 35269.0 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 42.8% (184.6/431.9 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2017/03/07 13:14:47
OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 14393] (x64)

======================================================

THIS IS 1ST TEST I RAN W/SAMSUNG V2.1 NVMe DRIVER AFTER INSTALL/REBOOT

 

CrystalDiskMark 5.2.1 Shizuku Edition x64 (C) 2007-2017 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 3119.595 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 2021.346 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 504.913 MB/s [123269.8 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 266.356 MB/s [ 65028.3 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 2262.613 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 1800.292 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 53.005 MB/s [ 12940.7 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 175.071 MB/s [ 42741.9 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 44.5% (192.1/431.9 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2017/03/25 13:59:48
OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 14393] (x64)

=================================================

THIS IS A ZERO FILL RUN WITH NEW SAMSUNG V2.1 NVMe DRIVER

 

CrystalDiskMark 5.2.1 Shizuku Edition x64 (C) 2007-2017 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 3087.636 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 2004.078 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 478.911 MB/s [116921.6 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 270.804 MB/s [ 66114.3 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 1828.079 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 1845.363 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 52.857 MB/s [ 12904.5 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 164.072 MB/s [ 40056.6 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 44.5% (192.3/431.9 GiB)] (x5) <0Fill> [Interval=5 sec]
Date : 2017/03/25 14:06:55
OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 14393] (x64)

 

 

 

morepcie4
Paper Tape
Posts: 4
Registered: ‎01-06-2017
Location: US
Views: 123
Message 39 of 39

Re: Y900: M.2 SSD, not showing up in BIOS, but visible in Win 10

Assuming this was is your system/boot drive (i.e. includes C drive), how did you copy the existing one over and make it the boot drive?

 

Thanks

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors