cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Highlighted
krstevski_m
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎08-31-2018
Location: MK
Views: 1,225
Message 1 of 6

970 Evo in Y530 not showing in BIOS or Windows

Hi, i recently purschased the new Legion y530 but it only came with a 1tb hdd.

So i considered adding a ssd for a performance boost, i picked the Samsung 970 Evo 250gb as it is compatible.

Anyways after installing the drive in the socket it doesnt show up in the bios nor in windows desktop/install.

 

The bios is set to uefi i tried reloading factory settings,

disabling/enabling secure boot and also clearing the keys.

I put the laptop in setup mode(under secure boot)

I also removed the hard drive and only run it with the ssd. But still no luck.

 

I then installed the windows on thr hdd and tried device manager and aida64 to see if it will show up. But in aida it says the x4 PCIe(m.2) is empty.

Could it be a hardware fault either in thr laptop or the ssd?

Every help is appreciated.

 

Social Support Agent
Social Support Agent
Posts: 235
Registered: ‎08-01-2018
Location: PH
Views: 1,194
Message 2 of 6

Re: 970 Evo in Y530 not showing in BIOS or Windows

Hi krstevski_m,

Welcome to the Community Forums.

It seems that you've already tried all the possible troubleshooting steps in order to isolate the issue. Possible that the M.2 SSD or the M.2 socket on the laptop is malfunctioning. If you can use a different M.2 NVME SSD on your laptop it will also help you determine if the M.2 socket is causing the issue.

Let us know how it goes. 

Regards



Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.

Follow @LenovoForums on Twitter!

krstevski_m
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎08-31-2018
Location: MK
Views: 1,170
Message 3 of 6

Re: 970 Evo in Y530 not showing in BIOS or Windows

Sorry for the late reply. I have already returned the ssd and i am waiting for a new one to come in before i can test it. 

Mahomie
Token Ring
Posts: 98
Registered: ‎01-01-2018
Location: LT
Views: 1,073
Message 4 of 6

Re: 970 Evo in Y530 not showing in BIOS or Windows

Have you tested? I'm planning to buy 970 aswell.
LENOVO Legion Y530. I7-8750h, Nvidia GeForce 1050 Ti, 16GB ram 2666MHz. SSD(128GB), HDD 1TB(7200RPM)
krstevski_m
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎08-31-2018
Location: MK
Views: 1,072
Message 5 of 6

Re: 970 Evo in Y530 not showing in BIOS or Windows

Yes, it turned out ot be a faulty ssd. The new one works flawlessly!

consios
Fanfold Paper
Posts: 4
Registered: ‎11-02-2018
Location: US
Views: 1,021
Message 6 of 6

Re: 970 Evo in Y530 not showing in BIOS or Windows

hey my hard drive stopped working. If I bought a sdd would I be able to install windows on it and use it as the default drive. How hard was it to install ?

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors