Please note: This website includes an accessibility system. Press Control-F11 to adjust the website to the visually impaired who are using a screen reader; Press Control-F10 to open an accessibility menu.

Społeczność Lenovo

Możliwość zamontowania drugiego dysku SSD

Cześć,

chciałem zapytać czy mam możliwość zamontowania w laptopie dysku SSD M2.

Model: Lenovo IdeaPad 330-17ICH 81FL0050PB

Płyta główna: LNVNB161216

Obecnie mam dysk SSD SATA 2.5".

Jak sprawdzałem na płycie głównej mam wejście PCI-Express 3.0. Chciałem również zapytać, czy dobrze myślę, że mogę zamontować dysk o takim samym interfejsie, ale już o wyższym (PCI 4.0) nie ma sensu, bo i tak zostanie zredukowany do szybkości 3.0?

Ostatnie pytanie: czy pamięć RAM o większej szybkości (3200) niż parametry laptopa (2400) będzie działać poprawnie, tylko będzie jej szybkość zredukowana do 2400?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

0
0
Rozwiązanie

Re:Możliwość zamontowania drugiego dysku SSD

Witaj @ pawelchr ,

https://psref.lenovo.com/syspool/TempFile/cache/d6899fd9-00e7-4a03-8346-18fd002c18ae/ideapad_330-17ICH_81FL0050PB.pdf zgodnie ze specyfikacją część urządzeń miała możliwość montażu dysku m.2, więc jeśli odpowiedni slot jest na płycie można to przetestować. Testowano dyski HDD na porcie Sata więc nie gwarantujemy poprawności działania przy SSD SATA + ssd m.2. Slot / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 2, 16Gb/s

Co do pamięci w podręczniku konserwacji sprzętu często są wypisane kompatybilne kości pamięci. Obsługa 2400MHz DDR4, dual-channel.

Pozdrawiam,

Anna

Specjalista ds. pomocy technicznej

Jesteśmy tutaj, aby pomóc w weryfikacji i rozwiązaniu problemu - pamiętaj, że zawsze możesz zgłosić sprawę do serwisu gwarancyjnego tutaj.
Odwiedź też stronę wyszukiwania gwarancji by sprawdzić status gwarancji lub zaktualizować ochronę gwarancyjną.
Znajdź oryginalne części i ulepszenia na stronie wyszukiwania części.
Pomógł Ci ktoś dzisiaj? Kliknij kciuk w górę poniżej aby mu podziękować!
Jeśli post okaże się pomocny i zawiera odpowiedź na Twoje pytanie, kliknij "oznacz jako rozwiązanie" !

1
1

Was this solution helpful?

Your feedback helps us improve!
Odpowiedzi

Możliwość zamontowania drugiego dysku SSD

Rozwiązanie

Witaj @ pawelchr ,

https://psref.lenovo.com/syspool/TempFile/cache/d6899fd9-00e7-4a03-8346-18fd002c18ae/ideapad_330-17ICH_81FL0050PB.pdf zgodnie ze specyfikacją część urządzeń miała możliwość montażu dysku m.2, więc jeśli odpowiedni slot jest na płycie można to przetestować. Testowano dyski HDD na porcie Sata więc nie gwarantujemy poprawności działania przy SSD SATA + ssd m.2. Slot / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 2, 16Gb/s

Co do pamięci w podręczniku konserwacji sprzętu często są wypisane kompatybilne kości pamięci. Obsługa 2400MHz DDR4, dual-channel.

Pozdrawiam,

Anna

Specjalista ds. pomocy technicznej

Jesteśmy tutaj, aby pomóc w weryfikacji i rozwiązaniu problemu - pamiętaj, że zawsze możesz zgłosić sprawę do serwisu gwarancyjnego tutaj.
Odwiedź też stronę wyszukiwania gwarancji by sprawdzić status gwarancji lub zaktualizować ochronę gwarancyjną.
Znajdź oryginalne części i ulepszenia na stronie wyszukiwania części.
Pomógł Ci ktoś dzisiaj? Kliknij kciuk w górę poniżej aby mu podziękować!
Jeśli post okaże się pomocny i zawiera odpowiedź na Twoje pytanie, kliknij "oznacz jako rozwiązanie" !

1
1

Was this solution helpful?

Your feedback helps us improve!

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Sprawdzę zatem, czy jest odpowiedni slot na płycie głównej. Jeśli dobrze pamiętam , przy zakupie tego laptopa miałem możliwość wyboru z dyskami właśnie w takiej kombinacji jak napisałem w pytaniu, więc myślę że taka kombinacja jest możliwa. Pozdrawiam serdecznie
0
0

Zidentyfikuj swoje urządzenie

OR

Nie chcesz podawać swojego numeru seryjnego? Możesz także Wyświetl według produktu

Problem został rozwiązany, czy potrzebujesz pomocy? Kliknij tutaj.