English Community

Lenovo NotebooksLenovo B and G Series Notebooks
All Forum Topics
Options

7 Posts

10-26-2009

Mississippi, USA

26 Signins

174 Page Views

  • Posts: 7
  • Registered: ‎10-26-2009
  • Location: Mississippi, USA
  • Views: 174
  • Message 1 of 162

G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-10-26, 10:48 AM

Hey,

 

I just installed Win7 Pro 64-bit a couple of hours ago and lost the ability to adjust my screen brightness.  After installing chipset and power management drivers I still had no luck.  So I updated the BIOS with this file. 

 

Now it all works well once I'm booted into Win7, but it takes a very long time to POST when I push the power button.  I haven't timed it, but it seems to be over 60 seconds before I have anything displayed on my screen.  When it does start POST, it works fine at the expected speed.  It also restarts when attempting to wake from sleep, and the same problem as mentioned above applies as it must POST again.

 

Is there a more appropriate BIOS update for my machine, or is this a terrible bug that must be worked out?

 

Thanks in advance.

Solved! See the solution
Reply
Options

2143 Posts

07-14-2009

USA

4807 Signins

93056 Page Views

  • Posts: 2143
  • Registered: ‎07-14-2009
  • Location: USA
  • Views: 93056
  • Message 2 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-10-26, 12:52 PM

After bios update, you should enter bios on boot and load default settings.

Save and exit, re-enter bios and make any changes you need to.

 

If you did not do this, note your bios settings before setting to default

so you can restore them.

 

Also, check the boot sequence on the bios, network boot may be set

first causing slow boot.

Reply
Options

7 Posts

10-26-2009

Mississippi, USA

26 Signins

174 Page Views

  • Posts: 7
  • Registered: ‎10-26-2009
  • Location: Mississippi, USA
  • Views: 174
  • Message 3 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-10-26, 17:48 PM

I've already loaded the default settings, and I don't even have net boot in the order.

There is no screen output when I push the button, it's not that It hangs for a while in memcheck or anything.

Reply
Options

2143 Posts

07-14-2009

USA

4807 Signins

93056 Page Views

  • Posts: 2143
  • Registered: ‎07-14-2009
  • Location: USA
  • Views: 93056
  • Message 4 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-10-26, 20:30 PM

I understand.

Have you checked into loading the previous bios?

Or re-flash with the new?

 

The brightness problem was probably just a

Win 7 driver problem.

Reply
Options

7 Posts

10-26-2009

Mississippi, USA

26 Signins

174 Page Views

  • Posts: 7
  • Registered: ‎10-26-2009
  • Location: Mississippi, USA
  • Views: 174
  • Message 5 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-10-26, 21:08 PM

Reflashed the new bios, nothing changes.

Reflashed the old bios, back to not being able to adjust the brightness, but boot time is as it was.

Also with the old bios loaded I still can't recover from sleep mode.

All the above worked well under Vista32.

I'll be looking for some BIOS fixes.

Reply
Options

7 Posts

11-04-2009

Vancouver BC

12 Signins

88 Page Views

  • Posts: 7
  • Registered: ‎11-04-2009
  • Location: Vancouver BC
  • Views: 88
  • Message 6 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-11-04, 22:28 PM

Hi,  I have the exact same problem, could you please let me know if you were able to fix this problem, and how?

 

I'm also running Win 7 x64, originally could not adjust the brightness before the update.  But now it takes at least 1-2 mins to POST.. 

 

I saw your other post in the thread "How long does your G530 take to boot up?", you suggested a different BIOS, which does not seem to run when I try it under Win 7 x64  (wrong version?)  I get the error message:

 

"Cannot load driver C:\Drivers\BIOS\6get18ww\PHLASHNT.SYS.  Please check your accounts, if you have no administrator privilige, please login again!

This driver has been blocked from loading

Error code: 1275"

Reply
Options

962 Posts

11-05-2009

US

1291 Signins

17542 Page Views

  • Posts: 962
  • Registered: ‎11-05-2009
  • Location: US
  • Views: 17542
  • Message 7 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-11-05, 0:51 AM

I couldnt flash either from Windows 7 pro x64. I ended up using BartsPE to run the flashing program. I dont have the speed issue, it boots up with the same speed it always did. you should make sure you used the right BIOS. i had the problem once, but it seems to be working now. I still havent gotten the Brightness to work though.

 

as for the "Cannot load driver C:\Drivers\BIOS\6get18ww\PHLASHNT.SYS.  Please check your accounts, if you have no administrator privilige, please login again! This driver has been blocked from loadingError code: 1275"  message, this is because it uses a 32 bit driver. You cant use these drivers under 64 bit. my solution worked really well. if you  want to use and need help configuring the PE, i can help.


Just a volunteer. Please post your questions in the forum, as I will not reply if they are sent in a personal message.

Yoga 14(20FY): i5-6200U, HD 520 + 940M, 8GB RAM, 256GB SSD, Ubuntu 18.04
Yoga Home 900(27ibu): i7-5500, HD5500 + 940A, 8GB RAM, 500GB HDD, Windows Insider Fast
X1 Tablet (20GH): m7-6Y75, 16GB RAM , 256GB NVMe , Intel® HD Graphics 515
Legion Y530(15ICH): i7-8750H, 32GB RAM, 512GB NVMe + 500GB SSD, UHD 630 + 1050Ti
Reply
Options

7 Posts

11-04-2009

Vancouver BC

12 Signins

88 Page Views

  • Posts: 7
  • Registered: ‎11-04-2009
  • Location: Vancouver BC
  • Views: 88
  • Message 8 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-11-05, 22:11 PM

Thanks for your reply.  Could you point me to the exact BIOS update you used?  I used this one: http://consumersupport.lenovo.com/en/DriversDownLoads/drivers_show.aspx?ID=1350  it was reccomended by someone in another thread, and it only solved the brightness control and trackpad issue.

 

I'll check out BartsPE when I get home from work tonight, but if you could give me a direct link to download i'd appreciate that as well. 

Reply
Options

3 Posts

11-06-2009

Slovenia

12 Signins

47 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎11-06-2009
  • Location: Slovenia
  • Views: 47
  • Message 9 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-11-06, 10:18 AM

Hi,

 

Got the same problem...

 

Would you be so kind and tell me how to use Bart'sPE?

 

I don't know how to use this trange program :\

Reply
Options

1 Posts

11-06-2009

Argentina

1 Signins

25 Page Views

  • Posts: 1
  • Registered: ‎11-06-2009
  • Location: Argentina
  • Views: 25
  • Message 10 of 162

Re: G530-4446-24U takes FOREVER to POST after BIOS update

2009-11-06, 17:28 PM

It is happening the same to me. I installed Windows 7 64 bits and did the BIOS update because of that issue with FN+f10 or f11.

 

Now it's working, but the BIOS starts after 1 minute. I was told that nothing will happend with the BIOS, the motherboard will be fine. A new BIOS update for WIndows 7 is coming, don't know when. I'll still use this BIOS update once the new one comes.

 

Nothing to do with this issue right now.

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete