Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

Gaming – Lenovo LegionGaming Desktops
All Forum Topics
Options

6 Posts

08-30-2020

United States of America

6 Signins

35 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎08-30-2020
  • Location: United States of America
  • Views: 35
  • Message 1 of 5

Y900 w/RX 480: monitor goes blank & audio PCM error msg

2021-04-11, 20:42 PM

Hello all. I have a Ideacentre Y900-34ISZ Desktop and currently have a Dell 24" Gaming Monitor S2419HGF. At random intervals my screen will go blank for 1-10 seconds, and it will sometimes be followed by the error message "unsupported audio format, please set to pulse code modulation (PCM)". This issue occurs completely randomly no matter what task I am doing; gaming, internet browsing, idling on the desktop, watching videos, anything. I have tested my monitor with another system and I did not receive this issue so the problem must be between the desktop and the monitor specifically. I am connected via HDMI. I have seen it could be a problem with audio going through the HDMI to the monitor; my monitor has no audio output. However I have disabled all audio output drivers via the device manager yet the problem persists. I would welcome any and all suggests. I have seen solutions for the problem with NVIDIA GPUs but unfortunately mine is an AMD Radeon RX 480. Thank you for your time!

Reply
Answer
Options

6 Posts

08-30-2020

United States of America

6 Signins

35 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎08-30-2020
  • Location: United States of America
  • Views: 35

Re:Y900 w/RX 480: monitor goes blank & audio PCM error msg

2021-04-14, 21:31 PM

I solved the issue myself. It was the HDMI port. For whatever reason, it was not working properly. I switched to DP connection to my monitor and have not experienced the issue since.

Reply

Replies(4)
Options

4533 Posts

04-23-2019

United States of America

677 Signins

29670 Page Views

  • Posts: 4533
  • Registered: ‎04-23-2019
  • Location: United States of America
  • Views: 29670
  • Message 2 of 5

Re:Y900 w/RX 480: monitor goes blank & audio PCM error msg

2021-04-12, 13:43 PM

Hello @chimbley,

 

Welcome to the Community Forums.

I apologize for the late reply. Kindly let me know if you are still having this issue.

Kindly try updating the AMD drivers that you can download here: https://pcsupport.lenovo.com/rs/en/products/desktops-and-all-in-ones/y-series/y900-34isz/downloads/driver-list/component?name=Graphics%20Processing%20Units%20%28GPU%29


Hope this helps.
Regards,
Jack_Lenovo1



Did someone help you today? Press the thumbs-up icon below to thank them.!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community

Reply
Options

6 Posts

08-30-2020

United States of America

6 Signins

35 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎08-30-2020
  • Location: United States of America
  • Views: 35
  • Message 3 of 5

Re:Y900 w/RX 480: monitor goes blank & audio PCM error msg

2021-04-12, 15:18 PM

Hi Jack, thank you for your reply. I have updated to the latest AMD driver, uninstalled it, and reinstalled it. The issue still persists.

 

EDIT: I notice that these drivers are from the Lenovo support website and not from AMD. The drivers I have installed only come from AMD. Is the driver listed on this Lenovo website something different and specific for Lenovo computers?

Reply
Options

4533 Posts

04-23-2019

United States of America

677 Signins

29670 Page Views

  • Posts: 4533
  • Registered: ‎04-23-2019
  • Location: United States of America
  • Views: 29670
  • Message 4 of 5

Re:Y900 w/RX 480: monitor goes blank & audio PCM error msg

2021-04-14, 13:31 PM

Hello @chimbley,

 

Sorry for the late reply.

 

The drivers in the support site are specifically written for your machine.

It would be best to install them instead.

 

Regards,

Jack_Lenovo1



Did someone help you today? Press the thumbs-up icon below to thank them.!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community

Reply
Answer
Options

6 Posts

08-30-2020

United States of America

6 Signins

35 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎08-30-2020
  • Location: United States of America
  • Views: 35
  • Message 5 of 5

Re:Y900 w/RX 480: monitor goes blank & audio PCM error msg

2021-04-14, 21:31 PM

I solved the issue myself. It was the HDMI port. For whatever reason, it was not working properly. I switched to DP connection to my monitor and have not experienced the issue since.

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms