Support in other languages: 
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 

Welcome to the Forums!

Welcome to Lenovo's Peer-to-Peer Discussion Community!
Please note our guidelines. How to register and login and Community FAQs.

Help Lenovo Shape the Future of PCs

Take the ownership survey. Share your ideas with our product team

Community Spotlight

Visit the Community Blog

Are you ready for Windows 10?

Get to know Windows 10
Visit the Windows 10 Support Center
Reply
What's DOS?
Posts: 1
Registered: ‎03-12-2011
Location: Australia
0 Kudos
Accepted Solution

Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

[ Edited ]

Hello

 

I have recently purchased the Ideapad for uni, however it is very very slow and I wanted to give it a bit of a boost by maxing out the ram

Find below the actual specs of the laptop as I cant find any documentaiton as to the actual model of the netbook

also after doing some research on various forums, i think this ram should be compatiable

http://shopap.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/auweb/LenovoPortal/en_AU/catalog.workflow:item.det...

I was wondering if anyone could confirm this, and that the max ram for this netbook is 2 GIG?

also please note the processor is coming up as N475 under windows

link to image

 

note from moderator: image(s) >50k converted to link(s). 

Posts: 2,362
Registered: ‎01-21-2009
Location: Germany Hannover
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

Hi and welcome,

All Intel Atom could be upgraded  up to the max. 2 GB of memory due limitations ..seems that you have

S10-3   Intel N455 / N475 will fit S0-DIMM DDR3 
Recommended BIOS Update your s10-3 to  bios v37 (2ACN37WW.exe)  Fixed the memory compatibility issue

Important: Reboot your machine prior to bios update

Note: Please press F2 to access bios, then press F9 to load default settings in order to get machine works properly after new bios update. leave BIOS via F10 and save..

 

sincerely KalvinKlein

Further Info: Memory S10-3 ? & Knowledgebase Smiley Happy

 

______________________________________
Thinkies 2x X200s/X301 8GB 256GB SSD @ Win 7 64
Ideas Centre A520 ,Yoga 2 256GB SSD,Yoga 2 tablet @ Win 8.1
Blue Screen Again
Posts: 13
Registered: ‎03-11-2011
Location: Iran
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

Unfortunately several crashes are reported due updating bios. It is recommended to use some brands that don't need bios update. I have tested elixir 2 GB DDR3 before and it was ok without updating bios.
What's DOS?
Posts: 3
Registered: ‎04-21-2011
Location: SLOUGH, ENGLAND
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

[ Edited ]

Good morning Mr. Kalvin Klein.

You appear to be very knowledgeable about all things lenovo,

please offer me your assistance.

I have an Ideapad s10-3, an asian one.

I installed WIN7 Home Premium, and the machine is mindbendingly slow.

It has intel atom 455 processor i think, and the factory 1GB DDR3 RAM.

At least it did.

I was recommendced by a good friend that in order to speed up my system, the first thing that i should do, (besides going inot control panel, disabling windows aero etc, etc which i had already looked into in desperation to speed my new machine up) would be for me to upgrade the RAM to 2GB.

So, I bought the 2GB RAM from crucial, online, and although the first time i was sent the DDR2, instead of the DDR3, I got my Memory eventually, and installed it. No problem.

Now, I right clicked mycomputer in the desktop, into properties and it is telling me that 2GB installed, but 1GB unusable?

I had not noticed any change in the boot time, or in the couple of seconds delay when browsing website, checking email and so on, therefore i was unsurprised to see that the 2GB is not working correctly...

I read some the posts that you have replied on and my problem is similsr to the ppl who had a japanese s10-3.

You say, Reboot, update the BIOS, I did it. You said, restore the default in the BIOS menu, i did it. Reboot...

Still in the computer properties it says 2GB available,

1GB unusable???

How else to fix this?

Please assist.

Why oh why is my laptop so slow. :-(

Community Moderator
Posts: 13,431
Registered: ‎12-07-2009
Location: Česká Republika
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

@ theruler2010
can you tell me which version of windows do you have?
32 or 64 bit?

http://www.krasotaiskusstva.com
What's DOS?
Posts: 3
Registered: ‎04-21-2011
Location: SLOUGH, ENGLAND
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

WIN7 Home Premium 32 BIT.

Community Moderator
Posts: 13,431
Registered: ‎12-07-2009
Location: Česká Republika

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

did you insert the ram sticks before or after flashing bios update?try to remove/replace the memory first.

if it doesn't work,try this:
press windows + r, type "msconfig" > boot tab > advanced options > mark "maximum memory" > select "2048".
restart your computer and check if it works.

http://www.krasotaiskusstva.com
What's DOS?
Posts: 3
Registered: ‎04-21-2011
Location: SLOUGH, ENGLAND
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

Hi
I used your msconfig, boot menu and maximum memory, restart and now the 2GB memory is working.
Thank you for your help.
Posts: 2,362
Registered: ‎01-21-2009
Location: Germany Hannover
0 Kudos

Re: Upgrading ram in Ideapad S10-3 series netbook

[ Edited ]

Hi too late ..but i want describe it more detailed Smiley Happy

for all other user with this special problem

 

win7 1 GB usable.JPG

 

you should try this

Start & enter MSCONFIG in the Search box. that starts the system configuration program

 

win7 msconfig.jpg

 

You should see msconfig.exe listed – click this to open the utility.

5 tabs general / services / boot / startup / tools

 

win7 msconfig boot tab.jpg

click  the Boot tab, go to Advanced to access the BOOT Advanced Options.

check the max memory. or set Under the Maximum Memory setting,
allocate the maximum amount 2048 of RAM available and click Apply.

You will then need to reboot your machine to continue & the full allocation of RAM should

be available to the system when you reboot!

 

sincerely KalvinKlein

______________________________________
Thinkies 2x X200s/X301 8GB 256GB SSD @ Win 7 64
Ideas Centre A520 ,Yoga 2 256GB SSD,Yoga 2 tablet @ Win 8.1