cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
lexluthor
Ctrl-Alt-Del
Posts: 50
Registered: ‎12-04-2013
Location: US
Views: 222
Message 1 of 5

Yoga 920-13IKB USB Type A Port Not Working

Hello,

 

I have a pretty new Yoga 920-13IKB.  The USB Type A port just stopped working out of the blue yesterday.  I tried the normal stuff like deleting the usb entries in device manager, disabling fastboot and trying different devices, but nothing is recognized.  I have a USB C to USB A adapter and when I plug a USB A device into the laptop via the USB C port/adapter, that does work fine.  The USB A port does charge my phone though, so it's not totally dead.

 

Anything else I can check on the software side?  It certainly seems like a hardware issue to me.

 

As far as warranty support, I do have Microcenter nearby.  How does support with them work?  It looks like the USB A assembly is a separate board and is not part of the motherboard, so that should be easily replaceable.  Does Microcenter carry parts like that or do they still send it out for that?

 

Thanks!

Sr Support Specialist
Posts: 8,138
Registered: ‎11-30-2015
Location: PH
Views: 192
Message 2 of 5

Re: Yoga 920-13IKB USB Type A Port Not Working

Hi lexluthor,

 

Greetings.

 

You can try a bootable USB thumb drive and check it will load up. This should work outside Windows so we can be sure it is not software related.

 

If you have the same issue then calling in tech support would resolve the issue through possible hardware intervention. Depending on your warranty type, tech support would probably suggest that you send it over even if you are close to Microcenter.

 

Personally, you can still try to check with Microcenter if they can do in-warranty service with the machine.

 

I hope this helps answer your query.

Update us how things go.

 

Regards



Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.

lexluthor
Ctrl-Alt-Del
Posts: 50
Registered: ‎12-04-2013
Location: US
Views: 179
Message 3 of 5

Re: Yoga 920-13IKB USB Type A Port Not Working

Great idea on the usb boot, but it's too late.  I already brought it to Microcenter.  I'm almost sure it's hardware.  I had brought it out of house for the first time yesterday.  If USB devices work via USB A to C converter, I can't see how it's going to be software.  If it is software, Microcenter will probably charge me a bundle though as then it's not a warrany repair.  

 

Just seemed easier bringing in there than shipping it to Lenovo.  Especially since USB is just a card replacement and not a full motherboard replacement.  They should be able to that in the store.  It takes them a few days to even look at it and then who knows how many days/weeks to get the part in.  I'm resigned that I'm not going to see the laptop for a few weeks.  I have another working laptop that I can easily get by on so not that big of a deal.

 

I was actually still in the return period, but this was an open box purchase (with full warranty), so if I return it, I'll never get another at close to the price I paid.

 

I'll keep you all posted here.

lexluthor
Ctrl-Alt-Del
Posts: 50
Registered: ‎12-04-2013
Location: US
Views: 169
Message 4 of 5

Re: Yoga 920-13IKB USB Type A Port Not Working

Change in plan.  I wound up getting the laptop back from Microcenter and did an exchange at Best Buy since it was still in the return/exchange period.

 

One of the stores close had an open box available still, so it was pretty easy to do that.

 

I had a done a macrium reflect image backup prior, so I was able to get back up and running very quickly.

Sr Support Specialist
Posts: 8,138
Registered: ‎11-30-2015
Location: PH
Views: 162
Message 5 of 5

Re: Yoga 920-13IKB USB Type A Port Not Working

Hi lexluthor,

 

Greetings.

 

Good to know that it was resolved quickly as we manage to isolate probable hardware issue. This most likely be verified with the restored image since everything is working ok now with the replacement system.

 

Please do not hesitate to visit our Community at anytime.

 

Regards



Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors