Cześć Krystian92,
Witamy w społeczności Lenovo!
Rozumiem, że masz problem z monitorem Lenovo Legion R27qe, który wyświetla tylko 144Hz zamiast oczekiwanych 180Hz, gdy jest podłączony przez HDMI 2.1. Czy mogę zapytać, jaki model laptopa Lenovo posiadasz? Proszę podaj jego dokładny numer MTM (np. 81DN0000US), abyśmy mogli sprawdzić jego specyfikacje.
Oto kilka kroków, które możesz spróbować, aby rozwiązać ten problem:
-
Sprawdź ustawienia monitora:
- Upewnij się, że częstotliwość odświeżania monitora jest ustawiona na 180Hz w ustawieniach wyświetlania na ekranie (OSD). Zazwyczaj można to zrobić, naciskając przycisk menu na monitorze.
-
Zaktualizuj sterowniki graficzne:
- Upewnij się, że sterowniki graficzne w laptopie są aktualne. Możesz użyć aplikacji Lenovo Vantage, aby sprawdzić i zainstalować najnowsze sterowniki.
-
Dostosuj ustawienia wyświetlania:
- Przejdź do ustawień wyświetlania swojego laptopa:
- Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybierz "Ustawienia wyświetlania."
- Przewiń w dół i kliknij "Zaawansowane ustawienia wyświetlania."
- Wybierz monitor i upewnij się, że częstotliwość odświeżania jest ustawiona na 180Hz.
-
Sprawdź kabel HDMI:
- Zweryfikuj, czy kabel HDMI 2.1 jest prawidłowo podłączony i jest dobrej jakości. Czasami, nawet przy poprawnej wersji, uszkodzony kabel może powodować problemy.
-
Spróbuj innego portu:
- Jeśli twój laptop ma kilka portów HDMI, spróbuj podłączyć monitor do innego portu HDMI, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem.
Mam nadzieję, że to pomoże! Daj mi znać, jak poszło.
Dzięki,
Adriel_Lenovo