English Community

ThinkCentre DesktopsThinkCentre A, E, M, S Series
All Forum Topics
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 1 of 17

M70e Tower: 8GB memory, graphics & power supply upgrade

2016-06-02, 18:30 PM

How much ram can be installed in a m70e? i've seen sites that offer 8GB sticks.

 

Also is the power supply universal?

 

 

Mod:   edited title to describe the greater scope of thread

Solved! See the solution
Reply
Options

4218 Posts

01-01-2012

US

7989 Signins

120933 Page Views

  • Posts: 4218
  • Registered: ‎01-01-2012
  • Location: US
  • Views: 120933
  • Message 2 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-06-02, 19:10 PM

If you don't wish to buy memory from Lenovo, both Kingston and Crucial have 'System Specific' memory for your system that are guarranteed to work. Memory timings must be match what the BIOS expects for the system to recognize it, and generic memory often doesn't work.   

 

Use your Hardware Maintenance Manual for instructions on how to upgrade the memory. After making any memory change, run 2 passes of MemTest86 to ensure all is well.    A few older system types (eg. some models of M58), required a BIOS update to support 4 GB modules.  

I'm not familiar with the M70, but it's probably similar to the other models.   If you take the cover off and measure the existing supply, then you'll know if it is a ATX or TFX standard. )

 

The Mini-Tower uses a standar ATX power supply, and the SFF a standard TFX pwer supply. A power connector adapter (ATX to Lenovo) is required for M92 and forward. For the SFF, the maximum aftermarket TFX is 400w, with 350w being more common -- not a huge increase over stock. For the Mini-tower, I have had an 650w aftermarket Corsair in mine (I recommend one that is semi-modular and shorter, as space is limited inside the case.

 

__________________________________________________________________________
I do not work for Lenovo. I do not respond to Private Messages for help, your questions should be posted in the appropriate forum where the information exchange may help others. If I helped you, click the 'Thumbs up' button, if solved, the 'Accept as solution'.
Reply
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 3 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-06-02, 19:18 PM

I have plenty of 4 GB sticks, I was just wondering if the m70e would support them.

 

Also it says the m70e takes UDIMM is that just un-bufferd ram?

Reply
Options

4218 Posts

01-01-2012

US

7989 Signins

120933 Page Views

  • Posts: 4218
  • Registered: ‎01-01-2012
  • Location: US
  • Views: 120933
  • Message 4 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-06-02, 19:22 PM

Yes, on a 5" long UDIMM.

__________________________________________________________________________
I do not work for Lenovo. I do not respond to Private Messages for help, your questions should be posted in the appropriate forum where the information exchange may help others. If I helped you, click the 'Thumbs up' button, if solved, the 'Accept as solution'.
Reply
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 5 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-06-02, 19:46 PM

Thank you very much for the information

 

I'm going to keep this thread open, i'll see if the m70e can take 4GB sticks when i get it

 

This is also my first post on the fourms. It's nice to see such a helping community

Reply
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 6 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-06-03, 13:42 PM

Quick update, It seems newegg has a m70e SFF up for sale with 8 GB of RAM. I'm getting hope :)

Reply
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 7 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-06-15, 16:01 PM

Ok so the M70E can take 8 gb of RAM Solved.

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 8 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-07-07, 13:50 PM

A update: I installed a 500 watt EVGA power supply and a gtx 550 Ti and it ran perfectly. the 550 Ti is about 8.25" which was about all that could fit length wise 

Reply
Options

4218 Posts

01-01-2012

US

7989 Signins

120933 Page Views

  • Posts: 4218
  • Registered: ‎01-01-2012
  • Location: US
  • Views: 120933
  • Message 9 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-07-07, 20:38 PM

Well done!    Can you give us the make and part number of the memory installed, the model of power supply, and the make of the 550 Ti ?   Thx.  

__________________________________________________________________________
I do not work for Lenovo. I do not respond to Private Messages for help, your questions should be posted in the appropriate forum where the information exchange may help others. If I helped you, click the 'Thumbs up' button, if solved, the 'Accept as solution'.
Reply
Options

11 Posts

06-02-2016

US

44 Signins

335 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-02-2016
  • Location: US
  • Views: 335
  • Message 10 of 17

Re: Max RAM for a M70e?

2016-07-07, 20:57 PM

RAM is 

G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 2 x 4GB DDR3 1866 (PC3 14900)

 

Video card is 

EVGA GeForce GTX 550 Ti (Fermi) FPB 1GB

 

Power supply is 

EVGA 600B Bronze 100-B1-0600-KR Power Supply, 600W

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete