English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: 11e (Windows), 13, E and Edge series Laptops
All Forum Topics
Options

23 Posts

06-23-2011

lithium

25 Signins

188 Page Views

  • Posts: 23
  • Registered: ‎06-23-2011
  • Location: lithium
  • Views: 188
  • Message 1 of 75

E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-10, 9:28 AM

hello,

 

after the bios and driver update from the long thread about the problems with the switchable graphics, the computer is more silent than before.

 

before, i noticed the fan going on every now and the for just a short time, and at first i was happy that it was not making this a little bit disturbing noise and i thought it was just more constant but slower.

 

but sometimes it just seems to stay off completey, causing the laptop to get really warm under the left hand (somewhere around the A key). when this happens and i reboot the computer, it notices instantly that something's wrong and the fan runs fully and cools down the laptop in like one minute.

 

does someone else have this strange and maybe dangerous behaviour and is there a way to make any settings in bios or drivers to let the temperature stay low?

 

thanks for any help!

Reply
Options

9605 Posts

12-27-2009

CA

3311 Signins

95268 Page Views

  • Posts: 9605
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: CA
  • Views: 95268
  • Message 2 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-10, 15:13 PM
That does sound dangerous indeed.

I'd try reflashing the BIOS just in case something didn't go right.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

3509 Posts

07-12-2010

Malaysia

5064 Signins

104816 Page Views

  • Posts: 3509
  • Registered: ‎07-12-2010
  • Location: Malaysia
  • Views: 104816
  • Message 3 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-23, 8:02 AM
@geogre,

Try to update the BIOS again as suggested by Colonel. Also in another note, are you experiencing any brightness adjustment issue via F7 and F8 keys?

http://forum.lenovo.com/t5/ThinkPad-Edge/E420s-E420-E520-Unable-to-change-brightness-after-upgrading/td-p/572987

//JameZ
Reply
Options

53 Posts

10-22-2011

Czech Republic

143 Signins

493 Page Views

  • Posts: 53
  • Registered: ‎10-22-2011
  • Location: Czech Republic
  • Views: 493
  • Message 4 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-23, 12:32 PM

Same problem here.

I tried update bios again with boot CD, but it said, that there is not needed to update bios...

Reply
Options

11 Posts

11-24-2011

Beirut

12 Signins

68 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎11-24-2011
  • Location: Beirut
  • Views: 68
  • Message 5 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-24, 1:07 AM

Hello, I have a different problem (the 'opposite') after having installed the latest BIOS driver. Actually, I am not sure if it's related exclusively to the bios driver or to switching manually between the video cards. Anyway, the problem is that the fan is constantly running, even though the cpu runs at very low levels (0-2%, somtimes max. 12%). So there's in inconsistence. Any help?

 

Thanks.

 

Also, can you explain to me how to reinstall the bios driver? I did it through lenovo update software, so it's obvious that it is not going to work in a standard way.

Reply
Options

11 Posts

11-24-2011

Beirut

12 Signins

68 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎11-24-2011
  • Location: Beirut
  • Views: 68
  • Message 6 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-24, 1:20 AM
Never mind. I've installed the bios update again by downloading from the lenovo site and now it seems that the fun has stopped running continuously (I mean, very fast).
Reply
Options

11 Posts

11-24-2011

Beirut

12 Signins

68 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎11-24-2011
  • Location: Beirut
  • Views: 68
  • Message 7 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-24, 1:59 AM
I am sorry for posting for the third time, but I was wrong just now. There's still a problem with my fan running all the time. After entering some programs, browsing around, etc. the fan starts faster and the rpms stay the same. I don't know what the problem is. So, to conclude, I'd appreciate some help.
Thank you
Reply
Options

53 Posts

10-22-2011

Czech Republic

143 Signins

493 Page Views

  • Posts: 53
  • Registered: ‎10-22-2011
  • Location: Czech Republic
  • Views: 493
  • Message 8 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-24, 10:30 AM

Is there any force methode for installing the same or older bios?

In some installer I could write same switches for force mode.

But this boot program doesn´t supported it (there isn´t command line) :/

Reply
Options

9605 Posts

12-27-2009

CA

3311 Signins

95268 Page Views

  • Posts: 9605
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: CA
  • Views: 95268
  • Message 9 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-24, 14:45 PM
You should be able to downgrade to an older BIOS... At the bottom of the download page, you should see a list of all previously released BIOS installers.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

11 Posts

11-24-2011

Beirut

12 Signins

68 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎11-24-2011
  • Location: Beirut
  • Views: 68
  • Message 10 of 75

Re: E520 Fan sometimes not working after switchable-graphic- issue-BIOS-Update

2011-11-27, 8:46 AM

I don't know if you've tried it yet, but you can right click on desktop in order to enter the video card software and there's a button on the upper-right corner "configuration"or sth and you can choose from there 'advanced view' (or sth alike), then you'll see some sections on the left, one of which is choosing how to computer switches between video cards (this is available ofc for e420, e520, etc., so you should have an ati video card and an intel hd integrated card) and you simply choose 'manually' from there and it should work. I have read many posts about the switchable graphics problem, but I can't remember any talk about this simple option in the video card software (ccc, I guess). If you encounter any problems, just post further and I'll try to help.

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save