zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 
Odpovědět
Highlighted
reini43
Punch Card
Příspěvky: 7
Registrovaný: ‎06-04-2019
Lokace: CZ
275 zobrazení
Zpráva 1 z 7

Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Většina příspěvků na tohle téma se týká HW problémů. Já mám nejspíš problém se SW (bios nebo wokna).

T430 typ 2349Y12 - CPU i5 3320M, 4GB, HDD 320GB, bez CD mechaniky (prázdná šachta)

Bios: G1ETB8WW (2.78)

Controller ver.: G1HT35WW (1.13)

W7 Pro 64bit

Na SSD Kingston A400Now 240GB jsem naklonoval OS z HDD a umístil do šachty namísto HDD. Po restartu vše šlape OK.

V biosu jsem nastavil Secure boot na disable, Boot speed na Normal, Boot mode na Both, Legacy first a CSM na yes. V boot priority je SSD na 1.místě.

Původní HDD jsem dal do rámečku Evolveo DF127 a zasunul do šachty pro mechaniku. Disk se nikde nezobrazil ani OS nehlásil nový HW a nevyžádal instalaci ovladače. Disk není vidět  ve správci zařízení ani ve správci disků. Bios ho taky nezná. Zkoušel jsem i hot swap po restartu ale nepomohlo.

Pokud jsem tu v příspěvcích hledal tak jsem našel  jediné řešení pro T410 kde se doporučuje nějaká úprava v napájení odkazem na ploše (vyžaduje ale CD  mechaniku kterou nemám).

Pokud HDD připojím adaptérem přes USB port pak vše šlape v pohodě.

Mohl by mi tu někdo poradit v čem dělám chybu nebo co podniknout dál pro vyřešení funkčnosti HDD v šachtě po CD mechanice?

Mě napadá kvůli tomu napájení jediné, že zkusím napájet HDD ze samostatného zdroje a datovým kabelem propojím SATA minikonektor  v šachtě s konektorem na rámečku ev. přímo na HDD (abych vyloučil vadný rámeček nebo vliv napájení z NB).

Děkuji za každý námět nejraději již prakticky ověřený

 

Administrator
Administrator
Příspěvky: 5 501
Registrovaný: ‎08-17-2015
Lokace: SK
263 zobrazení
Zpráva 2 z 7

Re: Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Ahoj reini43,
 
 
mal by si teoreticky iné HDD, ktoré by si vedel v tom rámčeku odskúšať? HDD, ktoré máš v rámčeku však stále "žije", v inom PC ho správne rozpozná, správne?
 
Z Tvojho popisu sa mi však skôr zdá, že má T430 nejaký problém s tým rámčekom, našiel som totiž nasledovnú diskusiu ohľadom komba T430 a Evolveo DF127 a používateľ tu píše, že HDD s týmto rámčekom absolútne nefunguje, iba nachvílu preblikne.
 
S pozdravom,
 

Juraj
German, Czech & Slovak Community Lead


Wurde dein Problem bei uns bereits besprochen? Schau mal nach: Forum Suchoption
Bitte füge den Typ, Modell (nicht die S/N) und das benutzte OS zu deiner Nachricht hinzu. Es beschleunigt die Lösung deines Problems.


  Communities:   English    Deutsch    Español    Português    Русскоязычное    Česká    Slovenská    Українська   Polski    Türkçe    Moto English

reini43
Punch Card
Příspěvky: 7
Registrovaný: ‎06-04-2019
Lokace: CZ
256 zobrazení
Zpráva 3 z 7

Re: Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Dnes již mohu potvrdit že problém je v napájení HDD umístěného v šachtě po CD mechanice. Když mi dnes dorazily objednané adaptéry pro propojení datových konektorů na HDD a s konektorem v šachtě CD mechaniky s tím, že HDD napájím externím zdrojem, HDD se normálně ohlásí jak ve správci disků tak i ve správci zařízení (bios jsem už ani nekontroloval). Takže s největší pravděpodobností bude i pro T430 platit na fóru uvedené řešení pro T410 s odkazem na ploše který opět zapíná DVD když dojde k jeho vypnutí (odkaz tady).

Možná má někdo dobrou znalost Power managementu Thinkpadů a nabídne lepší řešení.

Ještě někdy vyzkouším i jestli lze tímto způsobem připojit i  extermí DVD mechaniku do T430 (nejspíš ano).

reini43
Punch Card
Příspěvky: 7
Registrovaný: ‎06-04-2019
Lokace: CZ
248 zobrazení
Zpráva 4 z 7

Re: Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Myslím, že už vím co si musím nastudovat:

http://www.lenovoblog.cz/2012/03/thinkvantage-power-manager-pokrocila.html

 

Třeba bude stačit jen zrušit (odškrtnout) v Battery Strech/Other Settings Disable Optical Drive.

 

Dám vědět jestli to stačilo na vyřešení problému.

Administrator
Administrator
Příspěvky: 5 501
Registrovaný: ‎08-17-2015
Lokace: SK
238 zobrazení
Zpráva 5 z 7

Re: Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Pýtal som sa na to našich technikov a povedali, že sa kľudne taký problém pri neoficiálnych adaptéroch môže objaviť. Odporúčajú, aby si použil oficiálny adaptér pre T430 s označením 0A65623 / FRU 04W3584:
 
 Snip.jpg
 
Čo sa týka workaroundu na T400 / T410 je taktiež potrebný iba v prípade, ak sa nepoužije oficiálny adaptér. Workaround je však v tom prípade možný iba pod Windows 7, pod novšími Windows verziami to už nieje možné. Obávam sa, že Thinkvantage Power Manager v takom prípade taktiež nepomôže a budeš musieť postupne vyskúšať viaceré adaptéry, pokiaľ sa nerozhodneš zadovážiť si ten oficiálny. Každopádne držím palce a dúfam, že sa Ti podarí rozbehať ten, ktorý si si už zadovážil.
 
S pozdravom,
 

Juraj
German, Czech & Slovak Community Lead


Wurde dein Problem bei uns bereits besprochen? Schau mal nach: Forum Suchoption
Bitte füge den Typ, Modell (nicht die S/N) und das benutzte OS zu deiner Nachricht hinzu. Es beschleunigt die Lösung deines Problems.


  Communities:   English    Deutsch    Español    Português    Русскоязычное    Česká    Slovenská    Українська   Polski    Türkçe    Moto English

reini43
Punch Card
Příspěvky: 7
Registrovaný: ‎06-04-2019
Lokace: CZ
157 zobrazení
Zpráva 6 z 7

Re: Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Zdravím po delší odmlce. Koupě originálu ale není proveditelná protože ani na lenovo eshopu není už nejmíň 4 roky k mání ( a to nemluvím o ceně). Sehnal jsem ale na bazoši jednu, která zafungovala (výrobce není znám). Koukal jsem na ebayi, že existují i rámečky s přepínačem kompatibility takže tady je zřejmě zakopaný pes. Nejspíš si výrobci chrání svůj kšeft a ani technici od Lenova nejsou ochotni sdělit nám co se tím switchem spíná či rozepíná. Neví to náhodou někdo tady?809401815_o.jpgcopak asi spíná??

Administrator
Administrator
Příspěvky: 5 501
Registrovaný: ‎08-17-2015
Lokace: SK
153 zobrazení
Zpráva 7 z 7

Re: Druhý HDD v šachtě po CD mechanice Thinkpad T430

Som rád, že sa Ti podarilo zohnať náradný diel, napriek tomu, že sa originálny diel už roky nedá zohnať. Ten spínač podľa mňa jednoducho prepína mód SATA konektoru tak, aby bol kompatibilný s konkrétnym výrobcom. Nemyslím si, že sa jedná o niečo výnimočné, všetci výrobcovia sa usilujú o to, aby zákazníci používali ich originálne náhradné diely.
 
S pozravom,
 

Juraj
German, Czech & Slovak Community Lead


Wurde dein Problem bei uns bereits besprochen? Schau mal nach: Forum Suchoption
Bitte füge den Typ, Modell (nicht die S/N) und das benutzte OS zu deiner Nachricht hinzu. Es beschleunigt die Lösung deines Problems.


  Communities:   English    Deutsch    Español    Português    Русскоязычное    Česká    Slovenská    Українська   Polski    Türkçe    Moto English