English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: P and W Series Mobile Workstations
All Forum Topics
Options

3 Posts

04-04-2010

Berlin, Germany

2 Signins

43 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎04-04-2010
  • Location: Berlin, Germany
  • Views: 43
  • Message 1 of 17

USB Port does not work W510

2010-04-04, 19:25 PM

Hello all,

 

I am writing to you hoping that one of you may have an idea what's wrong with my beloved w510.

A few hours ago the usb port (on the back on the right side) where I plugged in my external mouse stopped working.

In the Lenovo part list it is referred to as "usb Sub card yellow".

 

It just does not recognize a mouse nor any usb stick or external drive. I have already reinstalled the usb controller

but it didn't make any difference. (I think the driver is only for the usb 3 hub on the left side of the notebook)

 

when I plug in the external drive the lights of the drive start "flashing" same for the usb stick, but they are not recognized as drives..Same for the mouse. The lights go on, but nothing else works.

 

Probably its all my fault, but I don't know what else I can try! Please excuse my bad English...!

Hoping that somebody might be able to help me...

Paul

Reply
Options

3 Posts

04-04-2010

Berlin, Germany

2 Signins

43 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎04-04-2010
  • Location: Berlin, Germany
  • Views: 43
  • Message 2 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-04-04, 20:23 PM

Im not sure how i managed, but it works now! Sorry!

 

Reply
Options

4 Posts

04-04-2010

usa

4 Signins

44 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎04-04-2010
  • Location: usa
  • Views: 44
  • Message 3 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-04-04, 21:50 PM

my w510 has the same problem  it happend two times so far

every time i just go to the bios and disable the "always usb"

Reply
Options

24 Posts

03-09-2010

GB

22 Signins

148 Page Views

  • Posts: 24
  • Registered: ‎03-09-2010
  • Location: GB
  • Views: 148
  • Message 4 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-04-04, 22:17 PM

I've had the same issue. The power over USB works but the device is not detected.

 

A reboot appears to fix it but it's far from ideal.

 

Andy Wu

Reply
Options

1 Posts

04-28-2010

Canada

3 Signins

11 Page Views

  • Posts: 1
  • Registered: ‎04-28-2010
  • Location: Canada
  • Views: 11
  • Message 5 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-04-28, 17:33 PM

Add me to the disappointed list, I guess.

 

So far a reboot hasn't helped. I will try the BIOS thing next....

Reply
Options

288 Posts

04-20-2010

Ottawa

2936 Signins

4886 Page Views

  • Posts: 288
  • Registered: ‎04-20-2010
  • Location: Ottawa
  • Views: 4886
  • Message 6 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-04-28, 17:39 PM

Ditto -- I thought it was just something I was doing, but my USB mouse will occasionally just stop working, and sometimes a reboot fixes it, but a couple of times it wouldn't, so I moved the mouse to the side ports.

 

Odd to say the least. 

 

The joys of a new platform.  It took Dell about 6 months to get my D810 running properly back in 2005 with properly running drivers and utils -- hopefully Lenovo is quicker on the ball.

Reply
Options

72 Posts

10-21-2009

NY

56 Signins

745 Page Views

  • Posts: 72
  • Registered: ‎10-21-2009
  • Location: NY
  • Views: 745
  • Message 7 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-05-05, 18:15 PM

I have a reproducible test for this issue on my W510.

 

1) Plug in a usb mouse into the rear usb port and ensure the mouse is working.

2) Hybernate the system.

3) Resume the system.

4) Confirmed the mouse does not work.

5) Disconnect and attach the mouse to one of the left usb ports and confirm the mouse works.

6) Disconnect and attach to the rear usb port and confirm the mouse does NOT work.

7) Restart the system and confirm the mouse still does NOT work.

8) Shut down the computer (a full shutdown, not standby or hybernate).

9) Power the system back on.

10) Confirm the mouse is now working in the rear port.

 

I can do these steps over and over with the same results regardless of whether the AC adapter is plugged in or not.  It appears that the data connection does not work after the system is resumed from a sleeping state.  I have the latest UltraNav driver and utility and the latest power management updates.

 

Oh, and one more test.  Hybernate the system with nothing plugged in, then plug in a mouse into the rear usb port when the system is presently hybernated and then power the system back on.  The mouse will not work and rebooting doesn't correct it.  Only a full shutdown fixes it.

Reply
Options

24 Posts

03-09-2010

GB

22 Signins

148 Page Views

  • Posts: 24
  • Registered: ‎03-09-2010
  • Location: GB
  • Views: 148
  • Message 8 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-05-05, 18:40 PM

That's great that you've got reproducible steps. I thought the behaviour was quite random but sounds like hibernation is a key - which I do most of the time.

 

Have you reported it to Lenovo tech support?

 

Reply
Options

288 Posts

04-20-2010

Ottawa

2936 Signins

4886 Page Views

  • Posts: 288
  • Registered: ‎04-20-2010
  • Location: Ottawa
  • Views: 4886
  • Message 9 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-05-06, 13:39 PM

I have had this happen without hibernation or sleep of any kind.

 

It could easily be that Sleep and Hibernation cause it too, or it's also possible that Sleep/Hibernate do something that happens in other ways as well to cause the USB to stop working.

Reply
Options

8 Posts

02-18-2010

Melbourne, Australia

40 Signins

137 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎02-18-2010
  • Location: Melbourne, Australia
  • Views: 137
  • Message 10 of 17

Re: USB Port does not work W510

2010-05-07, 0:06 AM

I can reproduce the exact same symptoms on my W510.

 

Using latest BIOS release (1.17), the powered yellow port is non-functional after resume from sleep.

 

This occurs reliably in Windows and Linux, and I cannot find any BIOS setting for the USB ports that changes this.

 

Anyone know if Lenovo is aware of this issue? Or is it not widespread?

 

Thanks,

 

L.

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete