English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: P and W Series Mobile Workstations
All Forum Topics
Options

4 Posts

01-08-2015

13 Signins

85 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎01-08-2015
  • Location:
  • Views: 85
  • Message 41 of 64

Re: UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 12-05-2014

2015-01-08, 11:25 AM

Hi mengxiangyue,
thanks for your reply. I did exactly what you described but it does not work for me. After the reboot still both the pad and the point don´t work.
If I go to Start/Lenovo Ultranav and then choose the ThinkPad menu I can only choose "only use Touchpad" from the very first drop-down menu. Initially there is nothing selected from that menu. If I select "only use Touchpad" it still does not work.
Both pointing devices are enabled in the BIOS.

...very frustrating

Reply
Options

10 Posts

12-03-2014

Australia

34 Signins

166 Page Views

  • Posts: 10
  • Registered: ‎12-03-2014
  • Location: Australia
  • Views: 166
  • Message 42 of 64

Re: UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 12-05-2014

2015-01-08, 11:28 AM

I reckon this must be a software issue. Because I've changed the touchpad module before I found out the solution that works for me.

Reply
Options

4 Posts

01-08-2015

13 Signins

85 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎01-08-2015
  • Location:
  • Views: 85
  • Message 43 of 64

Re: UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 12-05-2014

2015-01-08, 11:37 AM

Now it gets more confusing:
for some reason I get a warning in the "Lenovo Solution Center" saying "SM-Bus-Controller not installed" ? I can´t see the connection there?! I guess I can fix this by installing the Intel Chipset SW. Any ideas?

 

Edit:

Installed Intel Chipset SW and after a short moment the error message from the LSC dissapered.

Also deinstalled ultranav driver again and followed same steps as before.

Touchpad and Trackpoint still not working...

Reply
Options

9644 Posts

12-27-2009

Canada

3312 Signins

95273 Page Views

  • Posts: 9644
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: Canada
  • Views: 95273
  • Message 44 of 64

Re: UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 12-05-2014

2015-01-10, 0:57 AM
As linked before, you can downgrade your BIOS:
http://support.lenovo.com/us/en/downloads/ds039077

Scroll all the way down and choose a previous version, presumably 2.16 or earlier.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

4 Posts

01-08-2015

13 Signins

85 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎01-08-2015
  • Location:
  • Views: 85
  • Message 45 of 64

Re: UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 12-05-2014

2015-01-10, 11:43 AM
Hi ColonelONeill,

just downgraded the BIOS to version 2.16 and after the reboot the touchpad only worked. Then I changed in the BIOS settings both touchpad and trackpoint status to "disabled" and rebooted. Funny thing: Touchpad was working - point not.
Rebooted again and changed BIOS settings to enable (both) and then everything worked the way it should. I did now 4-5 reboots and everything seems to be O.K.
Thanks for the hint!
Anyway it was very annoying to spend so much time with this problem just because Lenovo Solution Center updated the BIOS... One would think this should be a very easy to avoid bug...

Cheers
Reply
Options

9 Posts

12-06-2014

New Smyrna Beach, FL

18 Signins

156 Page Views

  • Posts: 9
  • Registered: ‎12-06-2014
  • Location: New Smyrna Beach, FL
  • Views: 156
  • Message 46 of 64

UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 2.16 & 2.17 - Fixed 1/10/2015

2015-01-11, 1:18 AM

Dear W540 Owners,

 

After about 1-2 months (over 100+ hours)I have finally found and fixed the problem. My "ultraNav" is working back to %100. You all will not believe all the things that I tried to do to get this fixed. I got the keyboard replaced and the "ultraNav" pad replaced... Nothing! I have reformatted the computer twice (using lenovo system restore)... nothing! I have reverted back to BIOS update 2.16... nothing! I tried many software and driver updates.... Nothing!

 

Then it hit me! I reverted back to the pervious "embedded systems controller" version which is attached to the BIOS 2.15 update. I realized that even though the problems all started after a BIOS update (2.16) that is also when it pushed a new "embedded systems controller" version, I did not realize that at the time so I incorrectly blamed the BIOS. This was the friggin' problem all along. So, to make a very long and annoying story short all you have to do is download the BIOS 2.15 update on the website (it comes with the controller update) and install it. [revert it back]

 

When I did this just like magic, everything was the way it should have been the whole time. I guess the "embedded systems controller" stopped recognizing the "ultraNav"as a "ultraNav" awesome mouse and only saw it as a regular plain jane mouse instead. The "ultraNav" drivers and software did not even recognize it either, that is how bad this update was...

 

http://support.lenovo.com/us/en/downloads/ds039077

gnuj12us.exe <-- the specific file to download at the bottom of this website.

 

 

I hope that this is helpful. Thank you to all that have tried to help and posted replys!

-Frank C.

-Frank C.

W540 | i7-4930MX | 16GB RAM | Quadro K2100M | RAID 0 Dual 512 SSD

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

9 Posts

12-06-2014

New Smyrna Beach, FL

18 Signins

156 Page Views

  • Posts: 9
  • Registered: ‎12-06-2014
  • Location: New Smyrna Beach, FL
  • Views: 156
  • Message 47 of 64

Re: new W50 touchpad sensitivity and no ultranav detected

2015-01-11, 4:16 AM

Take a look at my thread here, this may help. :-)

 

http://forums.lenovo.com/t5/W-Series-ThinkPad-Laptops/UltraNav-Trackpad-stops-working-after-newest-BIOS-update-12-05/td-p/1812421

 

 

-Frank C.

-Frank C.

W540 | i7-4930MX | 16GB RAM | Quadro K2100M | RAID 0 Dual 512 SSD
Reply
Options

9 Posts

12-06-2014

New Smyrna Beach, FL

18 Signins

156 Page Views

  • Posts: 9
  • Registered: ‎12-06-2014
  • Location: New Smyrna Beach, FL
  • Views: 156
  • Message 48 of 64

Re: W540 touchpad not working (bios bug?)

2015-01-11, 4:18 AM

Take a look at my thread, I think it may be helpful. :-)

 

http://forums.lenovo.com/t5/W-Series-ThinkPad-Laptops/UltraNav-Trackpad-stops-working-after-newest-BIOS-update-12-05/td-p/1812421

 

 

-Frank C.

-Frank C.

W540 | i7-4930MX | 16GB RAM | Quadro K2100M | RAID 0 Dual 512 SSD
Reply
Options

23 Posts

07-06-2011

Russia, Moscow

61 Signins

318 Page Views

  • Posts: 23
  • Registered: ‎07-06-2011
  • Location: Russia, Moscow
  • Views: 318
  • Message 49 of 64

Re: W540 touchpad not working (bios bug?)

2015-01-13, 11:31 AM

Downgrading to 2.15 did not help. Actually I first encountered the problem after upgrade to 2.15 from seomthing like 2.11 or 2.13 I don't remember exactly. And you cannot downgrade below 2.15.

 

As just after the purchase I was also having issues mentioned in https://forums.lenovo.com/t5/W-Series-ThinkPad-Laptops/W540-won-t-wake-up/td-p/1709441 I had to reboot computer very often by turning it off completely. That may have hidden the problem.

 

Currently I just disabled trackpad and trackpoint in BIOS and use plain mouse at all.

I am having a window between business trips next week. So I'll try to find time to visit Lenovo service myselft or maybe our IT does that for me. (our IT mostly buy Dell, and I had inisisted on Lenovo).

 

Interestingly though, disabling trackpad in BIOS sometimes does not turn it off sometimes.

 

 

Reply
Options

1609 Posts

09-16-2014

United States of America

3048 Signins

61403 Page Views

  • Posts: 1609
  • Registered: ‎09-16-2014
  • Location: United States of America
  • Views: 61403
  • Message 50 of 64

Re: UltraNav Trackpad stops working after newest BIOS update 12-05-2014

2015-01-26, 22:31 PM

Thank you for providing these reports and especially to fcampano for pointing to a solution.

 

I am investigating these reports and will notify some folks who can assist.

 

Thank you,

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms