Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: P and W Series Mobile Workstations
All Forum Topics
Options

218 Posts

09-05-2008

Cleveland, OH

60 Signins

1049 Page Views

  • Posts: 218
  • Registered: ‎09-05-2008
  • Location: Cleveland, OH
  • Views: 1049
  • Message 1 of 7

Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-08, 21:44 PM

I'm posting this in a separate thread because I'm hoping to get some attention for the issue outside of the massive "Switchable graphics" thread that has been dealing primarily with the mis-identification issue.

 

I have been running my W500 on a dock since I got it along with a Lenovo L220x WS display.  First thing I did after I got the machine was double the RAM to 4GB and install Vista Business x64.

 

I regularly get crashes when using the ATI video system.  The screens (internal LCD and external display) both go blank for a second and then return, that's how I know something is wrong.  Most of the time Vista will give the, "display driver has failed but has been recovered" bubble and I can continue working, but sometimes it will do this blank/return/"recovered" bubble process 3-4 times in a row.  After the 4th time (typically), the machine will BSOD/bluescreen, and the module that is flagged is atikmpag.sys according to WinDbg.

 

I've seen reports of this problem from a few other people; the common factors seem to be Vista x64 and multi-display.  I have no problems when I'm using Intel display and off the dock, but I *have* had the crash when NOT on the dock (and using single display) with ATI.

 

So, the ATI 64-bit drivers are a pile of crap, is my guess.  I have yet to see anybody on a 32-bit machine complain about this.

 

Is there any chance this will be fixed, or should I just get used to my "workstation-class" machine crashing regularly?  :smileymad:

Reply
Answer
Options

237 Posts

10-18-2008

Amsterdam

849 Signins

7066 Page Views

  • Posts: 237
  • Registered: ‎10-18-2008
  • Location: Amsterdam
  • Views: 7066

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-16, 9:10 AM

Since the forum has been reorganized, the thread about display driver related crashes has moved. It is now here:

http://forum.lenovo.com/lnv/board/message?board.id=T400_series_ThinkPads&thread.id=3704

 

 

Reply

Replies(6)
Options

3 Posts

12-08-2008

Toronto, Canada

35 Signins

301 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎12-08-2008
  • Location: Toronto, Canada
  • Views: 301
  • Message 2 of 7

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-09, 20:55 PM

Same issue is happening to a ton of people with Vista 32 on the W500 as well. (me included).

 

That doesn't make me feel better, but at least you're not alone. 

Reply
Options

237 Posts

10-18-2008

Amsterdam

849 Signins

7066 Page Views

  • Posts: 237
  • Registered: ‎10-18-2008
  • Location: Amsterdam
  • Views: 7066
  • Message 3 of 7

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-09, 21:27 PM

There has been a long thread about this issue here: http://forum.lenovo.com/lnv/board/message?board.id=T_Series_Thinkpads&thread.id=20582

Reply
Options

8 Posts

11-04-2008

Canada

49 Signins

552 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎11-04-2008
  • Location: Canada
  • Views: 552
  • Message 4 of 7

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-13, 20:33 PM
I am having the same issue, I have a W500 running Vista 32 bit with 4gb ram in a mini dock, I also use a Samsung 2343bw display. I get the ATI video (atikmpag.sys) crash every 2nd day or so. It doesn't matter what program I am running, it just bilinks a few times and then blue screen. I have the latest video driver and the latest Bios update and the problem is still happening on a failry regular basis.
Reply
Options

46 Posts

12-07-2008

Australia

142 Signins

832 Page Views

  • Posts: 46
  • Registered: ‎12-07-2008
  • Location: Australia
  • Views: 832
  • Message 5 of 7

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-14, 21:29 PM

Hey Guys,

 

I am running W500 4058 CTO on Vista Ult x64 when I first got the machine it was shocking BSOD's and graphics hanging.

 

Since doing a clean install and using the latest BIOS (15/12/08) with latest graphics driver (16/12/08) I no longer have any graphics issues.

 

I use in both modes ATI when docked and Intel when undocked/on battery.

 

I have used mulitple external monitors on VGA and no issues.

 

Ensure you are using these drivers, if it solves the issue, which I suspect it will please close this thread.

 

Cheers,

Jordan

Reply
Options

1 Posts

01-15-2009

NY

3 Signins

20 Page Views

  • Posts: 1
  • Registered: ‎01-15-2009
  • Location: NY
  • Views: 20
  • Message 6 of 7

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-15, 23:20 PM

I'm running W500 4058 CTO and Vista Business x64 and have the lates BIOS update and latest video driver and I'm still getting blue screens. I can't find a solution to fix this problem....

 

Thanks,

 

Dan

Reply
Answer
Options

237 Posts

10-18-2008

Amsterdam

849 Signins

7066 Page Views

  • Posts: 237
  • Registered: ‎10-18-2008
  • Location: Amsterdam
  • Views: 7066
  • Message 7 of 7

Re: Vista x64, ATI graphics, dock + external LCD = bluescreens?

2009-01-16, 9:10 AM

Since the forum has been reorganized, the thread about display driver related crashes has moved. It is now here:

http://forum.lenovo.com/lnv/board/message?board.id=T400_series_ThinkPads&thread.id=3704

 

 

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms