cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
briansrapier
Blue Screen Again
Posts: 5
Registered: ‎05-28-2014
Location: WV
Views: 1,348
Message 1 of 10

Lenovo W540 poor network performance

My company recently purchased a Lenovo W540 (Intel i7-4700MQ @ 2.4 Ghz, 16 GB RAM, Windows 8.1 pro 64-bit) for me to use when I am working remote. I have to say that this thing has been an albatross from day one. While it generally performs poorly, the wifi is the worst I have ever experienced. The W540 can only hit a fraction of the network speeds of my 4-year-old Dell Latitude E6400 (1.1 Mbps compared to 2.7 Mpbs on average). The connectivity is very unreliable and I am constantly losing my VPN and VoIP connections.

 

I have updated all of the drivers available from Lenovo and Intel as well as removed most of the bloatware pre-installed from Lenovo. Prior to doing so I could only manage .6 Mbps on a good day - using my tethered 3G phone was faster and more reliable.

 

I have contacted support twice to gain assistance. Their best offer was to have me drive an hour to the nearest service center for support.

 

I am at my wit's end and would appreciate any assistance you can offer before I send this back to Lenovo along with a jar of vasaline.

Guru
Posts: 1,412
Registered: ‎06-08-2013
Location: BE
Views: 1,332
Message 2 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

I think you meant a W540?

Make sure to check ThinkVantage Updater for driver and BIOS updates.

 

Also make sure to read this KB Article.


Warm regards,
Jonas Hendrickx

Lenovo Insider - Windows Insider MVP

Personal website: ThinkScopes

Highlighted
briansrapier
Blue Screen Again
Posts: 5
Registered: ‎05-28-2014
Location: WV
Views: 1,323
Message 3 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

Oops. Corrected model info. 

 

I did install all the available updated drivers from Lenovo and Intel. I will check out the KB article for more info.

briansrapier
Blue Screen Again
Posts: 5
Registered: ‎05-28-2014
Location: WV
Views: 1,305
Message 4 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

I don't have the Realtek bluetooth adapter to which the KB article refers. Mine is Intel.

Guru
Posts: 9,598
Registered: ‎12-26-2009
Location: CA
Views: 1,262
Message 5 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

Which Intel card do you have? The 7260?

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
briansrapier
Blue Screen Again
Posts: 5
Registered: ‎05-28-2014
Location: WV
Views: 1,207
Message 6 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

That is correct.

kaz911
Serial Port
Posts: 52
Registered: ‎05-24-2010
Location: GB
Views: 1,142
Message 7 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

The 7260 is probably the absolute worst wireless network adaptor ever made - or at least the drivers are...

 

I have so many issues even with the lastest release. But latest release (17.10?) got performance up to a reasonable level - but no where near what my other computers can do on wireless.

 

But I still have issues with DHCP when changing from one AP to another AP - and speed is still sluggish at times.

 

 


P51/P70/X1 Carbon Gen 3/W540/Helix/W520/W510/W700ds/X41t/X60t/X61t/T61p

briansrapier
Blue Screen Again
Posts: 5
Registered: ‎05-28-2014
Location: WV
Views: 1,136
Message 8 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

To me it sounds like people that own the W540 with the Intel 7260 card have a good case for a class action suit. My company purchased 4 of these laptops. Lenovo has offered no solution nor compensation for continuing to ship such a horrible piece of technology. I don't think we will purchase anything from Lenovo from here on out.
sgalbincea
Fanfold Paper
Posts: 11
Registered: ‎02-24-2014
Location: US
Views: 1,042
Message 9 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

Has anyone found a solution for this yet? I have just updated to the latest drivers and still can only connect to an AC network at 54Mbps.

Guru
Posts: 9,598
Registered: ‎12-26-2009
Location: CA
Views: 1,026
Message 10 of 10

Re: Lenovo W540 poor network performance

Try uninstalling the wifi drivers from device manager before re-installing the latest version. My Intel 6300 card was sticking at 54mbps the other day too, and this seemed to fix it.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors