cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
tpmeredith1
Punch Card
Posts: 37
Registered: ‎03-03-2016
Location: USA
Views: 8,040
Message 1 of 16

P50 Workstation Dock Boot Issues

I have a P50 with i7-6820, M2000M, 16GB. If I have the laptop docked and restart or cold boot it will not boot, fans spin up very high and screen stays black. I can turn off or unplug monitors when its like this and it doesn't help, the caps lock or numlock key won't change, as if its not POSTing at all.

If I dock when it's asleep, hibernating, or on, it works fine. 

The only thing that works is undocking, holding power button down, powering on, and redocking.

I have a USB Hub (Dell P2715Q USB with Webcam/speakers plugged into it) and dual 4k monitors. One 4k monitor is on display port on the dock and other is on Thunderbolt 3 to DP adapter. 

Is anyone else having this issue, is it known or planned on being fixed?

1EaredEngineer
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎04-14-2016
Location: US
Views: 7,856
Message 2 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

Just got a P50 in yesterday and am having the same issues. Did you resolve this by chance?

Guru
Posts: 1,922
Registered: ‎04-20-2008
Location: US
Views: 7,840
Message 3 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

Are you set to Discrete graphics in the BIOS? What happens if the USB hub is not attached to the dock and you don't have the monitors attached? Does it still have the issue?

 

There is a just released firmware update for the P50 for the Thunderbolt connector. Please apply and report if your issue has been resolved.

 

http://support.lenovo.com/us/en/products/Laptops-and-netbooks/ThinkPad-P-Series-laptops/ThinkPad-P50...


P53 XEON 2276 BIOS 1.15 OLED UHD 4K Multi-touch display, 32GB, RTX5000, 32GB, RAID 1, 1TB x 2 Samsung PM981, WWAN
P70 XEON 1505, BIOS 2.32, 4k Display, 64GB, M3000M NVIDIA GPU, RAID1 1TB Samsung PM981 PCIe-NVMe SSD x 2, 2x Samsung 850 Pro 1TB SSD. EM7455 WWAN
P1. BIOS 1.24,Xeon Processor, 32GB, PM981 1TB x 2, RAID1
T470s, 16GB RAM, BIOS 1.10, i7-7500, WQHD display, 512GB PM961 PCIe NVMe SSD
1EaredEngineer
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎04-14-2016
Location: US
Views: 7,814
Message 4 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

Will have to go back and check, but i believe Discrete graphics is enabled. If the P50 is not docked, it works perfectly fine. Can hook it up to external monitors directly and it works fine, it is only having issues when docked.

Guru
Posts: 1,922
Registered: ‎04-20-2008
Location: US
Views: 7,809
Message 5 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

I believe  that your docking problem is the Webcam. I saw another post in a different forum that describes your POST situation. Unplug  the USB and see if things boot correctly.


P53 XEON 2276 BIOS 1.15 OLED UHD 4K Multi-touch display, 32GB, RTX5000, 32GB, RAID 1, 1TB x 2 Samsung PM981, WWAN
P70 XEON 1505, BIOS 2.32, 4k Display, 64GB, M3000M NVIDIA GPU, RAID1 1TB Samsung PM981 PCIe-NVMe SSD x 2, 2x Samsung 850 Pro 1TB SSD. EM7455 WWAN
P1. BIOS 1.24,Xeon Processor, 32GB, PM981 1TB x 2, RAID1
T470s, 16GB RAM, BIOS 1.10, i7-7500, WQHD display, 512GB PM961 PCIe NVMe SSD
1EaredEngineer
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎04-14-2016
Location: US
Views: 7,806
Message 6 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

Unfortunately, this occurs with no USB devices plugged in
Guru
Posts: 1,922
Registered: ‎04-20-2008
Location: US
Views: 7,803
Message 7 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

What is the model of the docking station which you are using?


P53 XEON 2276 BIOS 1.15 OLED UHD 4K Multi-touch display, 32GB, RTX5000, 32GB, RAID 1, 1TB x 2 Samsung PM981, WWAN
P70 XEON 1505, BIOS 2.32, 4k Display, 64GB, M3000M NVIDIA GPU, RAID1 1TB Samsung PM981 PCIe-NVMe SSD x 2, 2x Samsung 850 Pro 1TB SSD. EM7455 WWAN
P1. BIOS 1.24,Xeon Processor, 32GB, PM981 1TB x 2, RAID1
T470s, 16GB RAM, BIOS 1.10, i7-7500, WQHD display, 512GB PM961 PCIe NVMe SSD
fdodelap
Ctrl-Alt-Del
Posts: 34
Registered: ‎08-19-2015
Location: Houston, TX
Views: 7,747
Message 8 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

I have a new lenovo workstation p70, it was working fine, but yesterday stopped working.

 

When I turn non my machine, I only can hear the fans, and some light in the keyboard, the screen is black.

I called lenovo, not help at all, they just said that they will send a box so they can see what's the problem.

 

I don't wish to wait 3 weeks. Any help please?

I tried to remove the battery, use the technique of 30 seconds pusihng the power switch without battery, it didn't work.

 

Thank you

Guru
Posts: 1,922
Registered: ‎04-20-2008
Location: US
Views: 7,741
Message 9 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

Is the system docked or undocked?


P53 XEON 2276 BIOS 1.15 OLED UHD 4K Multi-touch display, 32GB, RTX5000, 32GB, RAID 1, 1TB x 2 Samsung PM981, WWAN
P70 XEON 1505, BIOS 2.32, 4k Display, 64GB, M3000M NVIDIA GPU, RAID1 1TB Samsung PM981 PCIe-NVMe SSD x 2, 2x Samsung 850 Pro 1TB SSD. EM7455 WWAN
P1. BIOS 1.24,Xeon Processor, 32GB, PM981 1TB x 2, RAID1
T470s, 16GB RAM, BIOS 1.10, i7-7500, WQHD display, 512GB PM961 PCIe NVMe SSD
tpmeredith1
Punch Card
Posts: 37
Registered: ‎03-03-2016
Location: USA
Views: 7,679
Message 10 of 16

Re: P50 Workstation Dock Boot Issues

This issue is definitely still there for me, after all bios updates and the recent thunderbolt update. I'm glad to hear I'm not the only one and not crazy. I've thought about ordering a replacement thunderbolt >> DP adapter but would hate to spend the money for no reason if its not the problem. 

For me it's actually nothing to do with the dock (Granted I wouldn't have the issue if the dock worked as advertised initially and actually supported dual 4k monitors at 60hz) - It ONLY happens if the thunderbolt >> DP cable is plugged in. If I unplug it, turn computer on and then plug it back in once lenovo logo has popped up it works fine. If it's plugged in the computer will not POST at all.

It's sad such a small issue can ruin the experience of this laptop. 

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors