Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

199 Posts

04-27-2009

Canada

538 Signins

2497 Page Views

  • Posts: 199
  • Registered: ‎04-27-2009
  • Location: Canada
  • Views: 2497
  • Message 21 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2009-12-20, 6:14 AM

sounds like your problem is the asynchronous dual channel mode for the integrated graphics. unmatched capacity for the memory modules causes that on teh intel graphics card. your best solution is either 1x4gb, or 2x2gb or 2x4gb ram for the integrated.

Reply
Options

4 Posts

12-22-2009

China

12 Signins

100 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎12-22-2009
  • Location: China
  • Views: 100
  • Message 22 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2009-12-22, 11:01 AM

Hi,

I have met the same issue several weeks, while recently it seems be resolved.

You can resolve it by following:

  1. open the ATI CCC.
  2. Select advance
  3. select “Power Play”
  4. Shutdown this function.

 

Tips: My TP is T400, and the OS is win7 Ultimate 32bit.

 

Just have a try. You will find the way to success.

Good luck!

Reply
Options

1 Posts

12-23-2009

Winnipeg, Canada

4 Signins

15 Page Views

  • Posts: 1
  • Registered: ‎12-23-2009
  • Location: Winnipeg, Canada
  • Views: 15
  • Message 23 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2009-12-23, 4:11 AM

hmilysjl wrote:

Hi,

I have met the same issue several weeks, while recently it seems be resolved.

You can resolve it by following:

  1. open the ATI CCC.
  2. Select advance
  3. select “Power Play”
  4. Shutdown this function.

 

Tips: My TP is T400, and the OS is win7 Ultimate 32bit.

 

Just have a try. You will find the way to success.

Good luck!


I'll be interested in trying this.  I am a high-res T400 with Win7 Ultimate x64 (OEM install), 8 GB ram.  Latest drivers reported in System Update.  My display freezes with a tray warning that the driver recovered several times per session - no bsod's yet, thankfully, and it will do this in single-display mode.  Never seems to do it when switched to intel graphics, only when in discrete mode.  So I'll give the setting change recommended above a shot to see if this works.

Reply
Options

4 Posts

12-22-2009

China

12 Signins

100 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎12-22-2009
  • Location: China
  • Views: 100
  • Message 24 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2009-12-23, 14:32 PM

Yes, it only occur in the Ati graphics mode, not in the intel graphics,

and maybe there are some bugs in the Ati driver, so when the "power play" on, the dispaly will hang for some seconds.

I think the key to solve this issue is disable the "Power play".

 

If it does not work, Pls check you Bios setting, and Turn Off the VT.

 

BTW,My bios ver. is 3.09-1.03.

Reply
Options

19 Posts

04-30-2008

Spain

55 Signins

632 Page Views

  • Posts: 19
  • Registered: ‎04-30-2008
  • Location: Spain
  • Views: 632
  • Message 25 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2009-12-24, 16:49 PM

Last week I upgraded from Windows Vista Ultimate 32 bits to Windows 7 Ultimate 64 bits and I added 2 more Gb RAM from Lenovo to make it 4 Gb in total. Everythiing's fine and W7 is a much better option but it's disappointing that battery drains much quicker now. I thought it could be because of the 2 Gb of extra RAM but everybody has told me it cannot be that. Most people told me it was the W7 switchable graphics driver and they're probably right.

 

Another disappointment about graphics was the poor performance of the integrated graphics (intel GMA) compared to Vista 32 bits, specially for 3D graphics. If I run the Windows Experience Index I get:

 

Processor: Calculations per second -> 6.2

Memory (RAM): Memory operations per second -> 5.9

Graphics: Desktop performance for Windows Aero -> 4.1

Gaming graphics: 3D business and gaming graphics performance -> 3.4

Primary hard disk: Disk data transfer rate -> 5.6

 

Both figures were quite higher, and always above 4.5, on Windows Vista Ultimate 32 bits while the others seem to be quite similar.

 

I haven't found major issues like crashes or "pixel noise" but poorer performance together with higher consumption is quite disappointing and worrying for a laptop user like me. I can't talk much about ATI 5700 FireGL adapter as I use it only for specific programs but it looks fine and very similar to the Windows Vista 32 bits version.

 

Lenovo Thinkpad W500 4062-2XG (+2Gb RAM from Lenovo)

No external monitors. No conflicting software.

Latest BIOS and drivers.

Lenovo Thinkpad W500 4062-2XG (+2Gb RAM from Lenovo)
Windows 7 Ultimate x64 bits
No external monitors. No conflicting software.
Latest BIOS and drivers.
Reply
Options

237 Posts

10-18-2008

Amsterdam

849 Signins

7066 Page Views

  • Posts: 237
  • Registered: ‎10-18-2008
  • Location: Amsterdam
  • Views: 7066
  • Message 26 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2010-01-15, 21:28 PM

I cannot help but wonder what the switch to Nvidia graphics mean for the ATI-based switchable graphics solution.

Vista users are basically stuck with a 9 month old driver which has plenty of known issues as we know. Could it be that Lenovo just hopes that their user base switches to 7?

 

7 users loose more than hour battery life since the new graphics drivers have a problem. The last driver update was in the last decade. Is there still any commitment to provide support for sold models? Or doesn't that add up?

Reply
Options

39 Posts

01-03-2010

Toronto

123 Signins

884 Page Views

  • Posts: 39
  • Registered: ‎01-03-2010
  • Location: Toronto
  • Views: 884
  • Message 27 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2010-01-22, 4:45 AM

So I was just browsing the internet and all of a sudden my screen froze up, artifacts showed up momentarily before it blinked off and then 2 seconds later blinked back on. I got the error message saying the driver stopped responding but successfully recovered. I checked the Event logs and this is what I see:

 

 

Warning    21/01/2010 11:29:23 PM    Display    4101    None

- Display driver amdkmdap stopped responding and has successfully recovered.

Error    21/01/2010 11:29:22 PM    amdkmdag    43029    DAL

-Display is not active

 

The only times I've ever had errors were when overclocking my desktop videocard, or gaming and the video card overheated.

But I was just surfing the net with internet explorer, Opera, and Windows Live Messenger open.

Anyone know why this is happening?

 

I'm running Windows 7 64 bit on a T400 with switchable graphics. (discrete graphics was on at the time this happened). And my laptop is less than a month old so it's not like it's cluttered and has other drivers to conflict with.

 

 EDIT: I found more error from before and in fact there are hundreds of these errors and they happen daily apparently.

 

Error    21/01/2010 9:45:46 PM    amdkmdag    52236    CPLIB

-CPLIB :: General - Invalid Parameter

Error    21/01/2010 9:45:46 PM    amdkmdag    43029    DAL

-Display is not active

Reply
Options

39 Posts

01-03-2010

Toronto

123 Signins

884 Page Views

  • Posts: 39
  • Registered: ‎01-03-2010
  • Location: Toronto
  • Views: 884
  • Message 28 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2010-01-31, 9:09 AM

Any fix?

It happened again, and it's kind of annoying...

Reply
Options

13 Posts

01-13-2010

Bremen, Germany

100 Signins

351 Page Views

  • Posts: 13
  • Registered: ‎01-13-2010
  • Location: Bremen, Germany
  • Views: 351
  • Message 29 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2010-02-01, 17:50 PM

About the power consumption:

 

I do not see this behaviour on my T500 with Win7 Ultimate 64bit anymore. Maybe it was fixed by the latest PowerManager and BIOS updates? I installed everything from the web site (PowerManager+Driver, BIOS 3.12) and it is not a problem anymore.

 

I also do not see both graphics adapters in Device Manager after waking up from sleep mode/hibernate, i see ATI+Intel when in ATI mode (which is correct) and only the Intel one in Intel mode (which is also correct).

 

I had pixel problems (randomly disturbed fonts, random pixeln, corrupted icons) at the beginning in intel mode which was caused by a non-compatible 4 GB RAM module in addition to the 2 GB preinstalled, which was replaced by the retailer and now everything is stable.

Reply
Options

40 Posts

12-21-2008

Germany

2556 Signins

3927 Page Views

  • Posts: 40
  • Registered: ‎12-21-2008
  • Location: Germany
  • Views: 3927
  • Message 30 of 275

Re: R400/T400/T500/W500: Switchable graphics issues with Win 7

2010-02-04, 17:45 PM

Will there finally be a stable driver for switchable graphics under Windows 7?

 

I only find one on the beta-page which is obviously buggy concerning what i read in this thread. I hoped I could eventually update to Win 7 within the next weeks, but without a working graphics driver this is no real option.

 

Are there any official statements from lenovo when a stable driver will be released? How can it be lenovo officially sells T400 systems with switchable graphics and Windows 7 although there is no working driver yet?

 

 

Edit: By the way, will there be an update for the Vista switchable graphics drivers? These also don't work as supposed (at least for me - I'm having issues with applications using OpenGL along with the Intel graphics).

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms