English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

3 Posts

12-05-2011

USA

3 Signins

24 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎12-05-2011
  • Location: USA
  • Views: 24
  • Message 1 of 6

Screen flicker problem with T420s, from power-on -- before OS loads, even before boot.

2011-12-05, 23:17 PM

I've just bought a new T420s and installed Debian GNU/Linux on it.  Had no screen problems the first few days.

 

This morning when I turned it on, the screen was flickering -- like it was doing a very slow refresh rate or something.  Extremely noticeable, and quite annoying :-).  Interestingly, the flicker started from the moment the screen came alive, when I turned the power on.  It persists through the boot loader sequence and into the operating system, etc.  I have powered the machine off and back on several times since then, but the flicker is still here.

 

Now, there is one interesting fact:

 

The last thing I did, right before the flicker started, was use the laptop with a dock + external monitor.  Not dual monitor, just a single external monitor -- the laptop's lid was down when it was in the dock.  The external monitor worked fine; at one point I opened the laptop's lid just to see what the screen looked like (I was curious because the external monitor's dimensions were very different from the T420s screen dimensions).  The laptop screen had garbage on it -- a kind of distorted, miscolored, and mis-aligned version of my usual operating system desktop.  But that didn't bother me -- I was using the external monitor, and didn't need the laptop screen for anything.  I closed the lid and kept working.

 

That night I powered it down in the dock.  This morning I packed it up and took it to work.  The first time I powered up, this new flicker was there.

 

Does it have something to do with the fact that I used it with a dock and/or external monitor?  It seems suspicious that the problem started right after the first time I did that.

 

By the way, this is a T420s with the stock video card, not the fancier Nvidia card.

 

Any ideas how to fix this?

 

Reply
Options

2446 Posts

04-11-2011

Malaysia

1300 Signins

16673 Page Views

  • Posts: 2446
  • Registered: ‎04-11-2011
  • Location: Malaysia
  • Views: 16673
  • Message 2 of 6

Re: Screen flicker problem with T420s, from power-on -- before OS loads, even before boot.

2011-12-08, 3:40 AM
hey kfogel,

welcome to the forums.

could you remove your Nix and place back the original OS ? I would like to know if the flicker occurs when your unit is on Windows or if it occurs while it is on Debian.

if the flicker doesn't occur when you have windows installed; i would suggest heading over to http://support.lenovo.com and update your whole unit before attempting to use Debian.





WW Social Media
Important Note: If you need help, post your question in the forum, and include your system type, model number and OS. Do not post your serial number.

Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"!



Follow @LenovoForums on Twitter!
Have you checked out the Community Knowledgebase yet?!
How to send a private message? --> Check out this article.
Reply
Options

3 Posts

12-05-2011

USA

3 Signins

24 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎12-05-2011
  • Location: USA
  • Views: 24
  • Message 3 of 6

Re: Screen flicker problem with T420s, from power-on -- before OS loads, even before boot.

2011-12-08, 5:59 AM

Serge1410, thanks for the reply.  I don't have any obvious way to restore the original OS (maybe there is a CD in the box, back at my office?) but in any case this morning the touchpad stopped working in some circumstances too.  While it's possible that the OS is the cause of both problems, I finally decided I couldn't afford to spend any more time dealing with this, and I called Returns.  They were extremely helpful and prompt, I'm pleased to say, and I'm just sending the thing back.  I will try the X220 instead, which gets good compatibility reports for Debian GNU/Linux.

 

Best,

-Karl

Reply
Options

3 Posts

12-05-2011

USA

3 Signins

24 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎12-05-2011
  • Location: USA
  • Views: 24
  • Message 4 of 6

Re: Screen flicker problem with T420s, from power-on -- before OS loads, even before boot.

2011-12-08, 6:03 AM

By the way, regarding the screen flicker issue: I also tried updating the BIOS to version 1.30 (8CET50WW, 2011/11/11), but that had no effect on the problem.  I tried various combinations of Fn+F7 and external monitor (with and without docking station), and the Debian GNU/Linux "xrandr" and "xvidtune" programs, and the "enable_mtrr_cleanup" boot-time option to the kernel.  None of these restored the machine to the non-flickering state it was in right after I first installed Debian.

 

Strange.

Reply
Options

4 Posts

06-07-2010

Brazil

10 Signins

22 Page Views

  • Posts: 4
  • Registered: ‎06-07-2010
  • Location: Brazil
  • Views: 22
  • Message 5 of 6

Re: Screen flicker problem with T420s, from power-on -- before OS loads, even before boot.

2012-05-03, 17:57 PM

I'm seeing the exact same problem (extreme flickering from the moment the screen turns on), and I'm now logged into Windows7, running the ThinkVantage diagnostics tests but they all passed so far.

 

Did you find anything else about this, Karl?

Reply
Options

8 Posts

03-03-2011

Houston

8 Signins

83 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎03-03-2011
  • Location: Houston
  • Views: 83
  • Message 6 of 6

Re: Screen flicker problem with T420s, from power-on -- before OS loads, even before boot.

2012-05-03, 18:44 PM

We have several T420's where I work and have had several repaired under warranty due to the screens and fans. Not that this helps your problem but FYI.

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete