Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

12 Posts

02-28-2016

Atlanta

22 Signins

79 Page Views

  • Posts: 12
  • Registered: ‎02-28-2016
  • Location: Atlanta
  • Views: 79
  • Message 1 of 7

T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-16, 13:38 PM

PSA: I have the new T14 Gen 2 AMD (20XK0019US) running Windows 10 on the main m.2 2280 ssd. I tried installing a Western Digital SN520 nvme 2242 ssd in the WWAN slot. When I reboot, a black screen appears with this:

 

1802: Unauthorized network card is plugged in - Power off and remove the network card (15B7/5005/15B7/5005)
System is halted

 

So, unless someone knows a way around this, looks like the new T14 Gen 2 AMD won't allow a 2nd hdd in WWAN slot.

 

Major bummer...

Reply
Options

5657 Posts

08-02-2018

Philippines

928 Signins

28794 Page Views

  • Posts: 5657
  • Registered: ‎08-02-2018
  • Location: Philippines
  • Views: 28794
  • Message 2 of 7

Re:T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-16, 14:35 PM

Hello ThinkpadJunkie!


Welcome to community forums

 

 

Does the FRU number/part number of the Western Digital SN520 NVME 2242 listed under the compatible SSD for this machine? You can refer to this; https://pcsupport.lenovo.com/ph/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-t-series-laptops/thinkpad-t14-gen-2-type-20xk-20xl/20xk/20xk0019us/parts/display/model

 

Let us know.

 

 

Jwes_Lenovo



Did someone help you today? Press the thumbs-up icon below to thank them.!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community

Reply
Options

12 Posts

02-28-2016

Atlanta

22 Signins

79 Page Views

  • Posts: 12
  • Registered: ‎02-28-2016
  • Location: Atlanta
  • Views: 79
  • Message 3 of 7

Re:T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-16, 15:45 PM

Hello Jwes_Lenovo: 

 

I think that part list you referenced indicates the ssds that will work in the main m.2 2280 ssd slot, it makes no mention of the wwan m.2 2242 slot.  In the prior generation T14 Gen 1 AMD, the Western Digital SN520 was verified to work in the wwan slot by several users/owners.  The SN520 is b+m keyed and PCIE 3x2 which is what is needed in the wwan slot. 

 

Specifically, my Western Digital SN520 is: 

 

Western Digital PC SN520 NVMe SSD

M.2 2242-S3-B-M 512GB

SDAPMUW-512G

FW:  20250000

Date of manufacture:  24May2021

 

Anyway, it looks like Lenovo won't allow ssd's in the WWAN slot any more on T14 Gen 2 AMD. which is really disappointing because it would work on T14 Gen 1 AMD.

Reply
Options

16 Posts

07-15-2021

Russian Federation

23 Signins

190 Page Views

  • Posts: 16
  • Registered: ‎07-15-2021
  • Location: Russian Federation
  • Views: 190
  • Message 4 of 7

Re:T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-19, 15:03 PM

have a look at this thread: T14 Gen 2 BIOS 1.40

 

it looks like it still worked with bios 1.37 and below, while in 1.40 they've enforced strict whitelisting.

 

This is devastating, as I was hoping to use 1TB 2242 ssd (i've found very decently priced one and it's already on the way).

My system is T15G2, but bios update FAQ is identical with T14G2, possibly they share the same motherboard.

so I'm expecting the same issue when it arrives.

 

How we can make lenovo remove whitelisting at least for SSDs? 1 ssd is a no go for many users.

Reply
Options

5657 Posts

08-02-2018

Philippines

928 Signins

28794 Page Views

  • Posts: 5657
  • Registered: ‎08-02-2018
  • Location: Philippines
  • Views: 28794
  • Message 5 of 7

Re:T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-20, 22:02 PM


The BIOS is a protocol so this is not intended to be changed unless you risk doing a rollback of the previous version.


Try to check out with tech support if this is an option for you.

 

 


Jwes_Lenovo



Did someone help you today? Press the thumbs-up icon below to thank them.!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community

Reply
Options

16 Posts

07-15-2021

Russian Federation

23 Signins

190 Page Views

  • Posts: 16
  • Registered: ‎07-15-2021
  • Location: Russian Federation
  • Views: 190
  • Message 6 of 7

Re:T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-24, 14:50 PM

I have successfully installed 1TB 2242 SSD in the WWAN slot of T15 Gen 2 (Intel) running Bios 1.37

everything works perfectly.

 

I'm afraid to even try flashing the latest 1.40 version not to loose the ability to use the SSD...

Reply
Options

5657 Posts

08-02-2018

Philippines

928 Signins

28794 Page Views

  • Posts: 5657
  • Registered: ‎08-02-2018
  • Location: Philippines
  • Views: 28794
  • Message 7 of 7

Re:T14 Gen 2 AMD: ssd in WWAN does not work

2021-07-26, 22:08 PM

I would feel the same.

 

Newer BIOS on some systems that we can read in the forums have features that implement whitelisting.

 

If there is no need for BIOS update then no need to change what is currently working.

 


Jwes_Lenovo



Did someone help you today? Press the thumbs-up icon below to thank them.!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms