Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

28 Posts

03-10-2011

Australia

78 Signins

417 Page Views

  • Posts: 28
  • Registered: ‎03-10-2011
  • Location: Australia
  • Views: 417
  • Message 1 of 8

T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-12, 9:15 AM

On my Thinkpad T410s, I can hear the sound with a headphone but when I unplug the headphone it has no sound. I turn up the volume button to no effect.

 

Can you please help?

 

Thanks

Reply
Answer
Options

28 Posts

03-10-2011

Australia

78 Signins

417 Page Views

  • Posts: 28
  • Registered: ‎03-10-2011
  • Location: Australia
  • Views: 417

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-15, 8:39 AM

Hi, The no-sound issue is resolved :-). I tried plugging and unplugging the headphone quickly a few times and then I restarted the machine. The sound is back loudly :-).

 

Thanks

Reply

Replies(7)
Options

2445 Posts

03-09-2012

Canada

5597 Signins

25336 Page Views

  • Posts: 2445
  • Registered: ‎03-09-2012
  • Location: Canada
  • Views: 25336
  • Message 2 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-12, 12:56 PM
When did it stop working from the built in speakers?
T520 Model 4239 Intel(R) Core(TM) i7-2860QMbr>; Nvidia NVS 4200M Win 10 64bit
Z70-80 I7 - 5500U 16GB GB - 1TB HD Win 10 64bit FHD 17.3", G840 w/2GB

Reply
Options

437 Posts

08-13-2010

Tucson, Arizona

1589 Signins

6792 Page Views

  • Posts: 437
  • Registered: ‎08-13-2010
  • Location: Tucson, Arizona
  • Views: 6792
  • Message 3 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-12, 16:18 PM

Just a thought.  The classic way a headphone jack turns off the internal speakers is by means of a mechanical shunt. IOW, the jack pushes a small piece of metal over - that disconnects the internal speakers.

 

When the headphone jack is removed, that shunt should return to the original position, that completes the internal speaker circuit.

 

Sounds like your headphone/speaker shunt is broken or stuck.  If so, that would require an internal repair or replacement of that connector port.

Reply
Options

9644 Posts

12-27-2009

Canada

3313 Signins

95283 Page Views

  • Posts: 9644
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: Canada
  • Views: 95283
  • Message 4 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-12, 16:44 PM
Just to make sure, try an Ubuntu boot disc to see if the speakers work there.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

2445 Posts

03-09-2012

Canada

5597 Signins

25336 Page Views

  • Posts: 2445
  • Registered: ‎03-09-2012
  • Location: Canada
  • Views: 25336
  • Message 5 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-12, 17:40 PM

wrote:

Just a thought.  The classic way a headphone jack turns off the internal speakers is by means of a mechanical shunt. IOW, the jack pushes a small piece of metal over - that disconnects the internal speakers.

 

When the headphone jack is removed, that shunt should return to the original position, that completes the internal speaker circuit.

 

Sounds like your headphone/speaker shunt is broken or stuck.  If so, that would require an internal repair or replacement of that connector port.


Thats why I asked if worked before and when it quit. I don't think there are an speaker settings that would turn off output to the built-in speakers.

T520 Model 4239 Intel(R) Core(TM) i7-2860QMbr>; Nvidia NVS 4200M Win 10 64bit
Z70-80 I7 - 5500U 16GB GB - 1TB HD Win 10 64bit FHD 17.3", G840 w/2GB

Reply
Options

11 Posts

06-07-2011

Australia

20 Signins

95 Page Views

  • Posts: 11
  • Registered: ‎06-07-2011
  • Location: Australia
  • Views: 95
  • Message 6 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-15, 8:13 AM

Hi, I've been using this machine for 1++ year when the no-sound issue occurred. At present, no sound at all if I unplug the headphone. The volume key is no use and works only if I plug the earphone. I suddenly occurred, and I don't know why.

 

I know very little about technical things. Any easy solution other than bringing it to the repair shop?

 

Thanks in advance

Reply
Answer
Options

28 Posts

03-10-2011

Australia

78 Signins

417 Page Views

  • Posts: 28
  • Registered: ‎03-10-2011
  • Location: Australia
  • Views: 417
  • Message 7 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-15, 8:39 AM

Hi, The no-sound issue is resolved :-). I tried plugging and unplugging the headphone quickly a few times and then I restarted the machine. The sound is back loudly :-).

 

Thanks

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

437 Posts

08-13-2010

Tucson, Arizona

1589 Signins

6792 Page Views

  • Posts: 437
  • Registered: ‎08-13-2010
  • Location: Tucson, Arizona
  • Views: 6792
  • Message 8 of 8

Re: T410s - No sound if unplug the headphone

2012-05-17, 4:49 AM

Great!  Sounds like the mechanical shunt was stuck and you managed to dislodge it.

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms