English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

6 Posts

02-16-2013

California

5 Signins

30 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎02-16-2013
  • Location: California
  • Views: 30
  • Message 1 of 8

T430s card reader problem

2013-02-16, 7:43 AM

Apologize if this has been answered before, did read many community posts and may have missed it.

 

I just got a T430s preloaded with Win 8 that I'm deprecating to Win 7 Home Premium 64-bit.  Everything has worked fine except for the Ricoh card reader.

 

The problem is the same even though the driver was installed in several manners.

 

With no card in the reader I don't see the Ricoh anywhere in device manager.  When I insert a SD card the laptop makes a "device attached" alert sound & the "Ricoh PCIe SDXC/MMC Host Controller" appears as an IDE ATA/ATAPI controller, but the card does not show up in My Computer or Disk drives in device manager.

 

When the card is removed I get the "device removed" sound & the Ricoh disappears from IDE ATA/ATAPI.

 

I've updated the system BIOS to the latest version.

Have tried installing the Ricoh driver both manually and with TV Update & Drivers.

Tried the T420 Win 7 driver.

Updated driver with the 'have disk' method.

Edited the T420 .inf file to include the proper hardware ID of my card reader.

Removed and reinserted the card reader.

Tried known good SDHC and non HC cards.

Can't find a driver on Ricoh's website.

 

Really don't want to send this back under warranty unless absolutely necessary.

 

Any thoughts would be most appreciated.

 

Solved! See the solution
Reply
Options

226 Posts

05-30-2009

CA

644 Signins

3001 Page Views

  • Posts: 226
  • Registered: ‎05-30-2009
  • Location: CA
  • Views: 3001
  • Message 2 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-02-16, 12:34 PM

I had the same problem. I have a T530 which I re-installed from scratch and could not find the driver for the "Base System Device" which shows up in Device Manager.  Finally, I discovered that the SD driver required is:

 

RICOH_SD_DRIVER_6.13.3.4_X64

 

Go to this page "http://www.odrivers.com/2012/05/sony-vaio-vpceb4e1ewi-driver-win7-64.html" and look for the Ricoh SD Bus Host Adapter Driver.

 

There is no Installer so go into Device Manager (DEVMGMT.MSC) and look for either (a) Base System Device as an unknown device or (b) Under IDE ATA/ATAPI Controllers, look for the Ricoh PCIe SDXC/MMC Host Controller.  Right-click and select Update Driver Software. Then "Browse My Computer for driver software" and point to the path where you expanded the ZIP file you downloaded.

 

Let me know if this helps.

Reply
Options

113 Posts

01-18-2013

USA

303 Signins

2437 Page Views

  • Posts: 113
  • Registered: ‎01-18-2013
  • Location: USA
  • Views: 2437
  • Message 3 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-02-17, 1:27 AM

I just now tried my card reader and it didn't work... I put in a card and nothing happened, no drive appeared in Explorer.

 

Then I removed the SD card-- and the reader came out with it! Oops.

 

When I pushed the reader back into the computer Windows recognized it and now it works. I think these expresscards can be secured to the computer with a screw.

Reply
Options

6 Posts

02-16-2013

California

5 Signins

30 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎02-16-2013
  • Location: California
  • Views: 30
  • Message 4 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-02-17, 17:16 PM

Thanks for the reply pjg.

 

I tried the Vaio driver and it did seem to get a bit closer but still no love.

 

After installing the driver Device Manager successfully showed an operating SD host controller, but when a SD card was inserted it took about 10 seconds for a 'removable device' icon to show up in My Computer.  About 10 seconds later it changes to an SD card icon but reports it needs to be formatted.  Saying yes just hangs the laptop. 

 

Will keep plugging away & thanks again for taking the time to help.

 

Reply
Options

9644 Posts

12-27-2009

CA

3312 Signins

95273 Page Views

  • Posts: 9644
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: CA
  • Views: 95273
  • Message 5 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-02-17, 17:19 PM
For me, the SD card doesn't actually show up in Device Manager, just the host controller. Try uninstalling all of them, and letting Windows Update find one through its driver database.

You might also want to check in Disk Management to make sure Windows is assigning a drive letter properly.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

6 Posts

02-16-2013

California

5 Signins

30 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎02-16-2013
  • Location: California
  • Views: 30
  • Message 6 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-02-18, 3:43 AM

I tried uninstalling & using both Windows update and TV update with the same results.  With the SD card not recognized it doesn't show up via virtual disk services in Disk Management.

 

I'm assuming that in a working system I should see the Ricoh card reader under IDE ATA/ATAPI devices and the actual card under Disk drives in Device Manager. 

 

Thanks

Reply
Options

6 Posts

02-16-2013

California

5 Signins

30 Page Views

  • Posts: 6
  • Registered: ‎02-16-2013
  • Location: California
  • Views: 30
  • Message 7 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-02-21, 23:12 PM

Thanks for the suggestions all.  Got a different express card SD reader to work fine so after fighting it for 3 days I'm throwing in the towel & returning it to Lenovo.  Bit frustrated that they won't just swap the reader so have to exchange the entire laptop for a $15 part.

 

Also frustrated that I burned a Win 7 license but shame on me for registering it when I though all was working.

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

23 Posts

06-28-2012

India

22 Signins

314 Page Views

  • Posts: 23
  • Registered: ‎06-28-2012
  • Location: India
  • Views: 314
  • Message 8 of 8

Re: T430s card reader problem

2013-10-30, 16:18 PM

all FOLKS here...
can you please help me regarding a similar problem?

since the model is different, I have opened a new thread at: http://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-3000-and-Essential/Card-Reader-sucks-on-G-570-Win-8-64-bit/td-p/1292541

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete