Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

5 Posts

09-19-2014

Germany

20 Signins

105 Page Views

  • Posts: 5
  • Registered: ‎09-19-2014
  • Location: Germany
  • Views: 105
  • Message 1 of 37

T440s Fan-Problem since Bios/Graphics Update

2014-09-19, 13:39 PM

Hi,

 

Yesterday I updated to the newest BIOS-Version (2.29). I also installed the newest Graphics Driver (Intel 10.18.10.3910). After the BIOS-Update I changed 2 settings in the BIOS:

(1) I increased the RAM of the Graphics-Card from 256MB to 512MB

(2) I changed the Boot-Mode from "Both" to "UEFI Only"

 

A few hours later something weird happened: The fan suddenly started to work at a medium level (not maximum) and didn't stop even after 1 hour the fan didn't stop. I restarted the OS but the fan still didn't stop. Then I closed the LID (so the Laptop does "Suspend to RAM") and after I opened the LID the fan did stop.

 

The same thing happened again today.

So, what is this? I'm not sure if this has something to do with the BIOS/Graphics Update or maybe something in my T440s is broken?

 

I'm running Windows 7 x64, installed in UEFI-Mode.

Reply
Options

134 Posts

11-09-2013

Fairfax, Virginia

125 Signins

1115 Page Views

  • Posts: 134
  • Registered: ‎11-09-2013
  • Location: Fairfax, Virginia
  • Views: 1115
  • Message 2 of 37

T440s fan runs constantly

2014-03-24, 15:52 PM
I noticed that lately my T440s fan has been running constantly while my T440s is on (i7 with 8gigs Ram). Even if I close all applications and its still going. I ran mcafee virus scan an hr ago with the latest virus definitions and it found no viruses or malware. Was not like that before. Seems it started after the latest windows 8.1 update. what gives?
Reply
Options

6487 Posts

06-27-2008

United States of America

28954 Signins

1658583 Page Views

  • Posts: 6487
  • Registered: ‎06-27-2008
  • Location: United States of America
  • Views: 1658583
  • Message 3 of 37

Re: T440s fan runs constantly

2014-03-24, 16:23 PM

If you open up your task manager, do you see any processes that are consuming high percentages of CPU?

 

Regards.


Community GuidelinesPrivate MessagingENDEESPTRUUACZ-SKTRMoto
Requests for individual support are not answered. If a post solves your issue, please mark it so.

I am not a Lenovo employee

Reply
Options

134 Posts

11-09-2013

Fairfax, Virginia

125 Signins

1115 Page Views

  • Posts: 134
  • Registered: ‎11-09-2013
  • Location: Fairfax, Virginia
  • Views: 1115
  • Message 4 of 37

Re: T440s fan runs constantly

2014-03-24, 17:15 PM
hi, thanks for your reply. in the task mngr, 30% of the cpu is being used by the Windows Wireless Lan and in the RAM column 700 mgb is going towards IE and 300 toward mcafee. but I mean, I've always had mcafee on there and use IE since chrome doesn't look right
Reply
Options

37 Posts

12-20-2013

Singapore

70 Signins

346 Page Views

  • Posts: 37
  • Registered: ‎12-20-2013
  • Location: Singapore
  • Views: 346
  • Message 5 of 37

T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 5:28 AM

I have had my T440s for 5 months now. However, I have been using it only for 3 months because the first 2 months were spent trying to solve other problems.

 

Since yesterday however, I have been consciously aware that the fan is spinning almost all the time.

 

I am posting this to ask if the fan spinning could be due to 1) any program I am running, or 2) an application I downloaded and tried installing yesterday (to be explained in more detail below). Actually, what I am primarily worried about is 2) as I did not know what I was doing (I am not proficient in high-level computer stuff).

 

 Now I know that people's first reaction is that I am running programs that consume the CPU and therefore the fan has to run to cool the parts. But that is evidently not the case. I have checked my Task Manager and it shows that there are 136 processes, with CPU usage being around 5% and Physical Memory being 41%. I have also attached a screenshot of my Task Manager - I have sorted the processes according to Memory (Private Working Set), and took a screenshot of the top portion. Please take a look and let me know if anything there might explain the constant fan spinning.

 

Screenshot.png

 

However, I also did something stupid in my computer yesterday and I am not sure if that was related to the fan spinning problem that I have since become consciously aware of.  I describe here in detail what happened:

 

I wanted to install an electronic dictionary in my Thinkpad. I did not want to pay for it (because I already paid for a Mac version but the license key is not transferrable to Windows PC). Vaguely understanding that there are 'cracked' versions of these things on the internet, I googled for a cracked version of the said dictionary. Apparently there was an entry for this dictionary in this website called Crack Inn:

 

xxxxxxxxxx

 

So I clicked 'Download KeyGen' and downloaded a zipfolder containing the following three files:

 

File_ID.DIZ (DIZ File; 1 KB)
TSRh.nfo (System Information File; 3 KB)
Ultralingua.french.english.col.crack.by.TSRh.exe (Application; 1039 kb)

Not even knowing what I was getting myself into, I just clicked the third application file. What happened was that a black window (I think it was a command window) popped up. This window showed nothing but the title of the file, stayed for a few seconds and disappeared. I clicked it again and the same thing happened (and no dictionary file was intalled, by the way).

 

I took a look at the properties of this file and the description states that it is a "7z Setup SFX small".

 

So I am not sure if clicking the file and conjuring up a command window somehow "messed up" my system, which caused this constant fan spinning. I have also noticed that my cursor has since become at times sluggish. I am not sure if all this is related to the application file I downloaded (which I have since deleted completely).

 

Please let me know. And even if the fan spinning problem can't be related to the attempted application installation, is there any way I can un-do what I did (because running an unknown program is stupid)?

 

Thank you!

 

 

Mod edit:  Removed link to questionable site.

 

Reply
Options

4448 Posts

01-22-2010

United States of America

38833 Signins

587766 Page Views

  • Posts: 4448
  • Registered: ‎01-22-2010
  • Location: United States of America
  • Views: 587766
  • Message 6 of 37

Re: T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 9:40 AM

Hi yinslaptop,

 

It sounds like you might now have a script running in the background.  It's probably not going to show up in task manager.  

 

I would try to do a system restore back before you installed that application.  If it works, you'll probably be okay.  If system restore doesn't work, you might need a professional malware remover to get it out of your system.

 

You should also install a temp monitoring program and post what your temps are.

 

Regards,

Dave


Community GuidelinesSearchPrivate MessagingENDEESPTRUUACZ-SKTRMoto
PM requests for individual support are not answered. If a post solves your issue, please mark it so.

I am not a Lenovo employee


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community
Reply
Options

37 Posts

12-20-2013

Singapore

70 Signins

346 Page Views

  • Posts: 37
  • Registered: ‎12-20-2013
  • Location: Singapore
  • Views: 346
  • Message 7 of 37

Re: T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 10:41 AM

Thank you!

 

That's what I am afraid of - something running in the background that I have no ability of detecting and deleting.

 

I tried doing the restore (to an earlier time) - actually I did not know that such a function existed. But could not. Basically, there was only one restore point to choose from in the list, and at last it was told that the restore did not complete successfully because there were no changes! I describe below in detail what happened.

 

Could you also recommend a professional malware remover? Thanks.!!!

 

First, the restore function shows only one restore point (yesterday, Friday afternoon at 12:59 pm). Even though I clicked the "Show more restore points", no earlier time showed up. I do remember that I tried installing that program yesterday afternoon but I am not sure if it was before or after the restore point shown here.

 

System restore 1.png


So I had no choice but to select that only restore point. The next page shows "Local Disk (Unknown)": The Drive Cannot be Found:

 

Anyway, I clicked "Next" all the way.


The last page states that the restoration can't be completed because nothing has changed:

System restore 5.png

 

 

So this did not work.

 

I am planning to restore the computer to factory settings. If the fan spinning problem is as a result of that script running in the background, would this clean reinstall effectively get rid of the bugger? Or, is there a chance that it won't make a difference? Thanks a lot!

Reply
Options

4448 Posts

01-22-2010

United States of America

38833 Signins

587766 Page Views

  • Posts: 4448
  • Registered: ‎01-22-2010
  • Location: United States of America
  • Views: 587766
  • Message 8 of 37

Re: T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 17:35 PM

Restoring to factory settings should get rid of it if it works.  Restore and Recovery might not work, the script might not let you.

 

If you shut the machine down and boot it up, does that command window pop up?  If so, when?  Does it pop up right when you turn it on or does it pop up when Windows loads?        

 

If it pops up immediately, then it is loading from the bios.  If it pops up when Windows loads then restoring the system might work.  All this assumes that it does pop up.

 

Dave 

 

Edit:  I'll bring this thread to the attention of another Mod. who has very good skills with this sort of problem.


Community GuidelinesSearchPrivate MessagingENDEESPTRUUACZ-SKTRMoto
PM requests for individual support are not answered. If a post solves your issue, please mark it so.

I am not a Lenovo employee


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community
Reply
Options

37 Posts

12-20-2013

Singapore

70 Signins

346 Page Views

  • Posts: 37
  • Registered: ‎12-20-2013
  • Location: Singapore
  • Views: 346
  • Message 9 of 37

Re: T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 18:10 PM

Thank you Dave.

 

When I said 'restoration to factory settings', I was thinking of using Lenovo Restore and Recovery - I thought they meant the same thing. Apparently not...

 

To answer your question about the command window, it does not pop up at all when I re-start my computer. The only two times the window popped up was when I clicked the file (twice). And as I said, the command window was empty - it only showed the name of the file at the top, as far as I remember.

I have not seen the command window since.

 

Thank you for bringing this to the attention of your colleague. I hope I can get this sorted out as the constant fan noise is quite distracting and bad for the fan too, I assume.

 

thanks again.

 

 

 

Reply
Options

4448 Posts

01-22-2010

United States of America

38833 Signins

587766 Page Views

  • Posts: 4448
  • Registered: ‎01-22-2010
  • Location: United States of America
  • Views: 587766
  • Message 10 of 37

Re: T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 19:21 PM

Yes, they do mean the same thing.  

 

It's good that it's not loading from the bios.

 

Dave


Community GuidelinesSearchPrivate MessagingENDEESPTRUUACZ-SKTRMoto
PM requests for individual support are not answered. If a post solves your issue, please mark it so.

I am not a Lenovo employee


Using Browser Search to find your answers in Lenovo and Moto Community
Reply
Options

2519 Posts

05-01-2010

United States of America

12755 Signins

147348 Page Views

  • Posts: 2519
  • Registered: ‎05-01-2010
  • Location: United States of America
  • Views: 147348
  • Message 11 of 37

Re: T440S fan spinning ALL THE TIME!

2014-05-03, 19:24 PM

Hi yinslaptop,

 

Yes, go ahead and see if you can restore to factory settings as topmahof suggested. If that does not work, I can send you to a site that does free malware removal. However, they will require you to remove any cracked software on the system before they will handle your case.

 

If you need help on how to restore to factory settings please post back.






Microsoft MVP Consumer Security 2006-2016 / Windows Insider MVP 2016-Present
I am not employed by Microsoft or Lenovo.

Using Browser Search to Find Your Answers In Lenovo and Moto Community
Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms