cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
JamieEdwardsWCR
Ctrl-Alt-Del
Posts: 8
Registered: ‎02-01-2016
Location: United Kingdom
Views: 3,997
Message 1 of 13

8GB RAM not working on T400

So, I am working on building my sister a new laptop, for the task I have picked a Thinkpad T400, I bought this laptop for £40 off ebay and am very happy with the conditions of it, it came with an Intel P8400, 1GB of RAM and no HDD, this is fine as i have ordered a T9900, which it yet to arrive, a 250GB 850 EVO, and i planned to use the 8GB 1333 DDR3 kit out of her old laptop, this consists of two 4GB modules and are 1.35V, now the problem is that the thinkpad will refuse to boot with any of these modules, not even if one is installed, it simply throws the RAM issue post code and does not start up, i am curently running the latest bios available however it is simply not working, sadly it looks like i am going to have to purchase new RAM but I am not sure what to purchase as corsair apparentsly have issues with the T400 and Crucial recommend 1600mhz DDR3L (1.35V) so i am not sure if this will work, could you let me known of known working memory, why is the current memory not working and will the crucial reccomended stuff work? 

sclexman
Bit Torrent
Posts: 4,580
Registered: ‎11-22-2011
Location: US
Views: 3,955
Message 2 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

Memory spec for a T400 is:

2GB std / 8GB max / PC3-8500 1066MHz DDR3, non-parity,
dual-channel capable, two 204-pin SO-DIMM sockets

 

4GB OEM part: 55Y3708

4GB PC3-8500 DDR3 Low-Halogen SODIMM 55Y3708

 

The memory from her old machine(1333 MHZ) will not work, unless it can clock down.

The Crucial 1600 MHZ should work, since it will clock down. Crucial has a money back guarantee. I always order Cruical memory.

 

PC3-8500  >1066 MHZ

PC3-10600>1333 MHZ

PC3-12800>1600 MHZ

 

 

JamieEdwardsWCR
Ctrl-Alt-Del
Posts: 8
Registered: ‎02-01-2016
Location: United Kingdom
Views: 3,949
Message 3 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

Cheers man, i have gone ahead and ordered the crucial stuff, its a shame G.Skill dont make RGB SODIMM haha

ChrisMatthew
Punch Card
Posts: 47
Registered: ‎10-07-2013
Location: US
Views: 3,331
Message 4 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

I put 8 gigs in my T400, but is says somethin' like 2.46GB usable. Must upgrade to 64 bit architecture?

Watch out for dat bud.

-Matt
T400canuck
Paper Tape
Posts: 2
Registered: ‎02-23-2018
Location: CA
Views: 3,144
Message 5 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

I have bought Crucial 2 x 4g DDR3l - 1600 sodimm 1.35v cl11,  ct2kit51264bf160b(Crucial part #) for my T400 2765 T6u laptop. When I install it I get serval beeps and nothing else happens, black screen. I put the old ram in and it runs fine. I have heard different thing about updating the BIOS but I'm not sure how to proceed ? Any help would be greatly appreciated.

 

Doug

Community Moderator
Community Moderator
Posts: 4,058
Registered: ‎07-24-2013
Location: CH
Views: 3,025
Message 6 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

Welcome to the forum!

 

That's DDR3-12800 RAM, which in my personal experience rarely works in ThinkPads of your generation. I would recommend staying with DDR3-10600 or DDR3-8500 models, though the latter is difficult to find. Avoid any no-name RAM and anything with the word "value" on it.

 

Regards

 

-

L40SX/240/240X/340CSE/360PE/365XD/380D/380E/380XD/380Z/390/560E/560X/570/600/600E/750Cs/755C/760CD/760EL/760XD/770E/A20p/A22/A31/i1600/G40/R50p/R61i/S30/SL510/T22/T4x/T6x/T4x0/T5x0/W5x0/W700/X1/X2x/X3x/X4x/X6x/X6xT/X2xx/X200T/X30x/Z60m/Z61x



Español Comunidad en Español  English English Community  Deutsche Deutsche Community   ru.gif Русскоязычное Сообщество

Untitled-4.png
T400canuck
Paper Tape
Posts: 2
Registered: ‎02-23-2018
Location: CA
Views: 3,023
Message 7 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

Thank you, I'll give it a try, wish I had found this forum a while ago.

Thanks again Smiley Happy

Community Moderator
Community Moderator
Posts: 4,058
Registered: ‎07-24-2013
Location: CH
Views: 3,020
Message 8 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

You're welcome! And keep us posted how it goes! Smiley Happy

 

.

L40SX/240/240X/340CSE/360PE/365XD/380D/380E/380XD/380Z/390/560E/560X/570/600/600E/750Cs/755C/760CD/760EL/760XD/770E/A20p/A22/A31/i1600/G40/R50p/R61i/S30/SL510/T22/T4x/T6x/T4x0/T5x0/W5x0/W700/X1/X2x/X3x/X4x/X6x/X6xT/X2xx/X200T/X30x/Z60m/Z61x



Español Comunidad en Español  English English Community  Deutsche Deutsche Community   ru.gif Русскоязычное Сообщество

Untitled-4.png
Dhoyz05
Paper Tape
Posts: 7
Registered: ‎07-16-2017
Location: PH
Views: 1,299
Message 9 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

for my t400 i used pc3-1333 but the system only detect 1066.

Just use PC3 not PC3L

Yaourt
Fanfold Paper
Posts: 1
Registered: ‎04-05-2019
Location: US
Views: 830
Message 10 of 13

Re: 8GB RAM not working on T400

I have the same problem, I want to install new RAM and SSD for my old T400, but i can't find DDR3-1066 memory. I consider choosing a DDR3-1333 Samsung, could you let me know if this memory work ?

Here is image of RAM

 

6ee136dd148a7f973942f9f254191b83.jpg (1200×1200).jpgDDR3-1333 Mbps - 2R x 8 - PC3-10600S

 

For SSD, would you suggest some SSDs from Samsung, Intel or Crucial to me? will 7mm SSD fit T400 without 9.5 mm adaptor? 

Thanks.

※--------------------------------
Thinkpad T400 ※ 2765-RY6

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors