Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
r4e
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎06-29-2011
Location: Cali
Message 1 of 10 (2,286 Views)

Express Cards Issue

Hey guys

 

I was told I could add AKE 54mm Express (Ebay Express Card) to get USB 3.0 on T500. However, when I install card , drivers keep installing and uninstalling itself from device manager, then system locks up and/or  BSOD. 

 

I know it may a shot in the dark, I just want to explore every option.......Any suggestion? 

Guru
Posts: 9,240
Registered: ‎12-26-2009
Location: Toronto, Canada
Message 2 of 10 (2,282 Views)

Re: Express Cards Issue

Which OS? Does the card come with drivers?

W520: 2720QM, Q2000M at 1082/1376, 32GB RAM, 500GB + 750GB HDD, FHD screen & MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 160GB HDD, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
r4e
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎06-29-2011
Location: Cali
Message 3 of 10 (2,279 Views)

Re: Express Cards Issue

I've tried drivers from CD supplied (driver version 2.026.0), HWTOOLSStation-Drivers, and various other website. Same results each time. 

 

Most of information was obtained here

Guru
Posts: 9,240
Registered: ‎12-26-2009
Location: Toronto, Canada
Message 4 of 10 (2,270 Views)

Re: Express Cards Issue

Which OS? Are your chipset drivers up to date?
W520: 2720QM, Q2000M at 1082/1376, 32GB RAM, 500GB + 750GB HDD, FHD screen & MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 160GB HDD, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
r4e
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎06-29-2011
Location: Cali
Message 5 of 10 (2,256 Views)

Re: Express Cards Issue

[ Edited ]

OS: Window 7 64 bit

Driver: All drivers are current. 

Bios Revision: 3.18/3.20 

 

My apology for lack of information. 

Posts: 892
Topics: 44
Kudos: 144
Solutions: 39
Registered: ‎06-03-2011
Location: US
Message 6 of 10 (2,240 Views)

Re: Express Cards Issue

I have the 34mm AKE USB 3.0 1 port express card + power cable that plugs into USB port. Some of the AKE USB 3.0 34mm drives use a Fresco Logic Chipset and some have a NEC / Renesas Chipset. This might be the same for the 54mm cards as well.

 

I suggest uninstalling all drivers, then restarting, the inserting the card to the computer. Then go to the Device Manager, find it, open it, and go to the "Details" tab. Find "Hardware Ids" from the dropdown menu. You can use the device id to find out who made the chipset here: http://www.pcidatabase.com/ .

 

The Lenovo USB 3 driver works fine with my NEC / Renesas Chipset. http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?LegacyDocID=MIGR-74435 .

 

When I thought I had the Fresco Logic chipset, the driver here http://www.station-drivers.com/page/fresco_logic.htm was highly recommended.

 

I get about 185 MB/sec max over my AKE card when connected to an SSD. The same SSD maxes out at about 250 MB/sec when connected internally. If you want max speeds to an external drive, eSATA (even at SATA II speeds) is probably a better bet.


------------------------------------------
When asking for help, post your question in the forum. Remember to include your system type, model number and OS. Do not post your serial number.

Did someone help you today? Thank them with a Kudo!

If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help others with the same question in the future.
r4e
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎06-29-2011
Location: Cali
Message 7 of 10 (2,218 Views)

Re: Express Cards Issue

[ Edited ]

Hmmm........Very interesting......I checked hardware ID (VEN_1033&DEV_0194) and it say Intel(R) 4 Series Chipset PCI Express Root Port - 2E29....

 

Think I might have gotten wrong card from seller......GRRRR!!!

 

Posts: 892
Topics: 44
Kudos: 144
Solutions: 39
Registered: ‎06-03-2011
Location: US
Message 8 of 10 (2,198 Views)

Re: Express Cards Issue

Vendor 1033 with Dev ID 0194 is Renesas Electronics USB 3.0 Host Controller. Try the Lenovo driver: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?LegacyDocID=MIGR-74435 . If you have the card plugged into the laptop with no driver installed and run Lenovo Update the update utility may automatically install the driver for you. I believe Lenovo used the Renesas (NEC) USB 3.0 chip on the W510 as well as another model.


------------------------------------------
When asking for help, post your question in the forum. Remember to include your system type, model number and OS. Do not post your serial number.

Did someone help you today? Thank them with a Kudo!

If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help others with the same question in the future.
Highlighted
r4e
Paper Tape
Posts: 6
Registered: ‎06-29-2011
Location: Cali
Message 9 of 10 (2,141 Views)

Re: Express Cards Issue

Tried drivers from Lenovo and getting same results

What's DOS?
Posts: 1
Registered: ‎04-25-2012
Location: usa
Message 10 of 10 (1,902 Views)

Re: Express Cards Issue

old topic, reviving dead etc...i know know.

nibs
wanted to say THANK YOU.
I bought a AKE EXPRESS 3.0 card. MiniCD did not work with W7 plus it was garbage. Your hardware tip worked great and I got my Fresco drivers and it works. thank you x10. love ya man
Top Kudoed Authors