cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Highlighted
scaryninja
Paper Tape
Posts: 8
Registered: ‎12-27-2012
Location: Romania
Views: 425
Message 1 of 18

Lenovo T400s problems after cleaning

Hello,

 

I have a Lenovo T400s that was full of dust, so because of high temperature and slow performance, I decided to clean the cooler all by myself.

 

After carefully removing every single part, I managed to reach the cooler and clean it. I've successfully reattached every single piece of hardware, with temperature now reaching a maximum of 70 degrees Celsius in high-performance mode. Still, there are a bunch of issues that I'm yet to repair:

 

1. The overall performance of the laptop is slower than before, with the browser and all the other apps clearly slowed down by something, even after starting the laptop.

 

2. Sometimes, whenever I plug in the power cord, the laptop freezes all of a sudden. It happened to me several times either when the OS is loading or when I was working on the laptop. After I cleaned the laptop, I got an error saying "Plugged in, not recharging," but I've fixed it by removing and reconnecting the battery.

 

3. The Bluetooth adapter doesn't seem to work anymore. Whenever I try to connect a Bluetooth mouse, the laptop freezes.

 

Any idea on the source of these problems and how could I fix them? Thanks in advance.

 

I'm running Winodws 8 and the standard hardware configuration of the laptop, with no upgrades.

ceb
WWAN
Posts: 632
Registered: ‎09-09-2012
Location: DC Metro area
Views: 424
Message 2 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

It is hard to say without knowing what you removed.

scaryninja
Paper Tape
Posts: 8
Registered: ‎12-27-2012
Location: Romania
Views: 415
Message 3 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

I've removed every single part, as the cooler is placed right under the mainboard. Everything seems to work well except for the aforementioned issues.
tripplec
Bit Torrent
Posts: 2,379
Registered: ‎03-08-2012
Location: CA
Views: 399
Message 4 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

Did you go and reset the BIOS after reassembly. Make sure the items are set properly there. Removing the mainboard battery clears the CMOS BIOS settings.
T520 Model 4239 Intel(R) Core(TM) i7-2860QMbr>; Nvidia NVS 4200M Win 10 64bit
Z70-80 I7 - 5500U 16GB GB - 1TB HD Win 10 64bit FHD 17.3", G840 w/2GB

Retired Support Specialist
Posts: 406
Registered: ‎07-19-2012
Location: Raleigh, NC
Views: 393
Message 5 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

Hello scaryninja,

 

I would probably make sure all the connections in the computer are snug.  This would just make sure that the connections are good. 

If the computer is running slow when concerning programs try and run disk defragmenter and disk cleanup.  You can search for these in the start menu search bar.  They would make it easier for your computer to load some information.  If the computer is freezing when connecting a mouse then I would uninstall and re-install the Bluetooth drivers for the computer.

Bluetooth and Modem tab within this link: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page 

If the computer continues having issues within the Operating System and being slow then I would look into resetting the OS to factory Defaults.

 

Hope this helps,

 

Alex


Was this or another post on the forum helpful? Click the star on the left side of the screen to give kudos! Did someone solve the problem you encountered? Click Solution Provided to let us know!

What we Do in Life will Echo through Eternity. -Maximus Aurelius
tripplec
Bit Torrent
Posts: 2,379
Registered: ‎03-08-2012
Location: CA
Views: 377
Message 6 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

memory can be the biggest issue that will cause crashes. Be certain its seated properly. Typically inserted at a slight angle and once in and seated the SODIM is pressed and some clip hold it flush with the sytems board.

Running memory diagnostics may reveal if there is a problem there in which you would work on isolating the cause.
T520 Model 4239 Intel(R) Core(TM) i7-2860QMbr>; Nvidia NVS 4200M Win 10 64bit
Z70-80 I7 - 5500U 16GB GB - 1TB HD Win 10 64bit FHD 17.3", G840 w/2GB

scaryninja
Paper Tape
Posts: 8
Registered: ‎12-27-2012
Location: Romania
Views: 366
Message 7 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

Unfortunately, this doesn't seem to work.

I've reset the CMOS and the BIOS, I've reconnected the battery several times, but now the laptop only turns on for a few seconds and then turns off all by itself. Then, no power seems to be available, so I need to remove the battery and reconnect it to turn the laptop on once again.

Memory seems to be ok, at least that's what I manage to see in BIOS before it shuts down.

Any other suggestion?
tripplec
Bit Torrent
Posts: 2,379
Registered: ‎03-08-2012
Location: CA
Views: 363
Message 8 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

This appears to be now different that the original post.
- the system seeing the memory is not an indication of good memory or that its properly seated.
- assuming there are no beep codes on power on
- flip the unit over and as you turn it one verify the fan is spinning.

If its turning off that soon. Something is fundamentally wrong.
- overheating (heat sink issue or fan)
- power problem

Loose memory or something marginally connected.

Sound like you'll have to verify all the basics. Did you remove the heatsink cooling fan entirely from the CPU. Usually some silicone white heatsink compound is needed to archieve a good heat sink coupling.
T520 Model 4239 Intel(R) Core(TM) i7-2860QMbr>; Nvidia NVS 4200M Win 10 64bit
Z70-80 I7 - 5500U 16GB GB - 1TB HD Win 10 64bit FHD 17.3", G840 w/2GB

scaryninja
Paper Tape
Posts: 8
Registered: ‎12-27-2012
Location: Romania
Views: 361
Message 9 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

As far I can tell, the fan is spinning, and I'm not sure it would get so hot in 10 seconds to turn off. It doesn't stay on more than that.

I did not remove the heat sink at all, I only cleaned the cooler.

There's only one beep when I turn the laptop on because I need to reconfigure the BIOS after the reset. But I can't do that because it turns off too quick.

As for the power issue, how could I check for it?
tripplec
Bit Torrent
Posts: 2,379
Registered: ‎03-08-2012
Location: CA
Views: 357
Message 10 of 18

Re: Lenovo T400s problems after cleaning

Power will be difficult or impossible if its an internal problem. But the AC adapter output voltage can be metered (carefully). If the battery is not dead, you could see if it boots any differently from it alone. Next pull the battery pack and try the AC adapter only.

Why is this happening now when that wasn't the problem after the cleaning in the 1st post. Failing that I thing once you have elimated all the external items and properly seated memory its opening it up and check for bad connected items
T520 Model 4239 Intel(R) Core(TM) i7-2860QMbr>; Nvidia NVS 4200M Win 10 64bit
Z70-80 I7 - 5500U 16GB GB - 1TB HD Win 10 64bit FHD 17.3", G840 w/2GB

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors