cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Algirdas
What's DOS?
Posts: 5
Registered: ‎07-26-2018
Location: DE
Views: 1,826
Message 1 of 11

Lenovo t440s with 16gb ram?

Hello,

 

I have Lenovo t440s and it has 2 memory slots (at least Speccy shows that it has 2 slots). One slot has 8gb module installed 

and other slot is empty. So basically, would it be possible to add another 8gb module and have 16Gb of ram or 12 is maximu? 

lenovo.jpg

Community Moderator
Community Moderator
Posts: 3,864
Registered: ‎07-24-2013
Location: CH
Views: 1,824
Message 2 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

Welcome to the forum!

 

The 4GB slot is soldered to the motherboard, so you have only one slot free, meaning max RAM stays on 12GB (4GB soldered + 8GB in the free slot).

 

Regards

 

-

L40SX/240/240X/340CSE/360PE/365XD/380D/380E/380XD/380Z/390/560E/560X/570/600/600E/750Cs/755C/760CD/760EL/760XD/770E/A20p/A22/A31/i1600/G40/R50p/R61i/S30/SL510/T22/T4x/T6x/T4x0/T5x0/W5x0/W700/X1/X2x/X3x/X4x/X6x/X6xT/X2xx/X200T/X30x/Z60m/Z61x



Español Comunidad en Español  English English Community  Deutsche Deutsche Community   ru.gif Русскоязычное Сообщество

Untitled-4.png
Algirdas
What's DOS?
Posts: 5
Registered: ‎07-26-2018
Location: DE
Views: 1,821
Message 3 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

But as you can see from the photo there is 8gb module in ONE slot and another slot is free. 

Community Moderator
Community Moderator
Posts: 3,864
Registered: ‎07-24-2013
Location: CH
Views: 1,816
Message 4 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

Speccy is wrong with this. This particular model has only 4GB RAM soldered and only one free slot available, easily visible if you remove the lower bottom case.

 

These are the original specs from Lenovo: 

 

Screen.png

 

Source: T440s psref

 

-

L40SX/240/240X/340CSE/360PE/365XD/380D/380E/380XD/380Z/390/560E/560X/570/600/600E/750Cs/755C/760CD/760EL/760XD/770E/A20p/A22/A31/i1600/G40/R50p/R61i/S30/SL510/T22/T4x/T6x/T4x0/T5x0/W5x0/W700/X1/X2x/X3x/X4x/X6x/X6xT/X2xx/X200T/X30x/Z60m/Z61x



Español Comunidad en Español  English English Community  Deutsche Deutsche Community   ru.gif Русскоязычное Сообщество

Untitled-4.png
Algirdas
What's DOS?
Posts: 5
Registered: ‎07-26-2018
Location: DE
Views: 1,803
Message 5 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

Thank you for the answer. Althought every system information program (Aida32, Speccy and others) shows that there is 8GB installed and other slot is free. 

Community SeniorMod
Community SeniorMod
Posts: 11,845
Registered: ‎06-06-2011
Location: RU
Views: 1,799
Message 6 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

Expand the last entry "Slot #1" in SPD section (photo in the post #1)

Also, HWiNFO and CPU-Z shows the memory type and module p/n in both slots.



x220 • Gobi 2000 3g | hdd, msata ssd, wwan, wifi, gps -- unique hand-made config
ThinkPad 25 Special Anniversary Edition. #retro. Signed by D.Hill
T470p | X1 Carbon Gen3 | Miix 2 10" | Yoga Tablet 2-1050F (Android) + BT Keyboard
ThinkPad Stack • 2.4/5 Wireless Router, HDD 1 TB, BT Speaker, Power Bank, Mobile Projector

Do it well, worse becomes itself

Communities:   English    Deutsche    Español    Portugues    Русскоязычное    Česká    Slovenská    Українська   Moto English

Algirdas
What's DOS?
Posts: 5
Registered: ‎07-26-2018
Location: DE
Views: 1,794
Message 7 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

Ok. So here are system information from windows that shows that there is 8Gb, CPU-Z also shows that there is 8Gb available, BUT, when I go to module options in CPU-Z I see that module size is 409601.jpg02.jpg03.jpg. Can someone explain this paradox, so I have 4gb memory module installed but every system information shows that I have 8GB? How that can be?

Community SeniorMod
Community SeniorMod
Posts: 11,845
Registered: ‎06-06-2011
Location: RU
Views: 1,792
Message 8 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

What about the 2nd slot information on SPD tab?

 

You might request the system information about memory installed by WMI. Open command prompt window (cms), copy, past and execute the following commands, one by one:

wmic memorychip get banklabel,capacity,devicelocator,formfactor,manufacturer,name,partnumber /format:list

wmic memphysical get maxcapacity,memorydevices /format:list

wmic baseboard get product

wmic bios get SMBIOSBIOSVersion

The latter two commands will show the information about your system. 



x220 • Gobi 2000 3g | hdd, msata ssd, wwan, wifi, gps -- unique hand-made config
ThinkPad 25 Special Anniversary Edition. #retro. Signed by D.Hill
T470p | X1 Carbon Gen3 | Miix 2 10" | Yoga Tablet 2-1050F (Android) + BT Keyboard
ThinkPad Stack • 2.4/5 Wireless Router, HDD 1 TB, BT Speaker, Power Bank, Mobile Projector

Do it well, worse becomes itself

Communities:   English    Deutsche    Español    Portugues    Русскоязычное    Česká    Slovenská    Українська   Moto English

Algirdas
What's DOS?
Posts: 5
Registered: ‎07-26-2018
Location: DE
Views: 1,787
Message 9 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?

Thank you, I have executed command from your message. So, as far I can undesrstand, it shows that actually 2 slots are utilized ? 

 

 

BankLabel=BANK 0
Capacity=4294967296
DeviceLocator=ChannelA
FormFactor=0
Manufacturer=Samsung
Name=Physical Memory
PartNumber=K4B8G1646B-MYK0


BankLabel=BANK 2
Capacity=4294967296
DeviceLocator=ChannelB-DIMM0
FormFactor=12
Manufacturer=Samsung
Name=Physical Memory
PartNumber=M471B5173QH0-YK0

Community Moderator
Community Moderator
Posts: 3,864
Registered: ‎07-24-2013
Location: CH
Views: 1,786
Message 10 of 11

Re: Lenovo t440s with 16gb ram?


@Algirdas wrote:

 Can someone explain this paradox, so I have 4gb memory module installed but every system information shows that I have 8GB? How that can be?


Maybe you have have a 4GB RAM in the free slot additionally to the 4GB soldered? Just thinking of alternatives... 

 

You can also check the configuration of your T440s going to the support page (link) and entering the S/N number in the top right corner where it says "Enter Serial Number" (do not post the S/N here)

 

I have two T440s maxed out to 12GB RAM each, if I have time tonight when I'm back at home I will check what HWInfo64 reports in terms of memory. Smiley Wink

 

-

L40SX/240/240X/340CSE/360PE/365XD/380D/380E/380XD/380Z/390/560E/560X/570/600/600E/750Cs/755C/760CD/760EL/760XD/770E/A20p/A22/A31/i1600/G40/R50p/R61i/S30/SL510/T22/T4x/T6x/T4x0/T5x0/W5x0/W700/X1/X2x/X3x/X4x/X6x/X6xT/X2xx/X200T/X30x/Z60m/Z61x



Español Comunidad en Español  English English Community  Deutsche Deutsche Community   ru.gif Русскоязычное Сообщество

Untitled-4.png

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors