English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

3 Posts

12-11-2017

US

5 Signins

61 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎12-11-2017
  • Location: US
  • Views: 61
  • Message 1 of 5

[QUESTION] t440p RAM upgrade

2017-12-11, 12:05 PM

Fixed typo in subject line - mod

 

Hello everyone, I need to ask you a question about ram voltage of a t440p. It came with 4gb, and wanted to change one slot to a bigger memory module.
Techincal data say this laptop uses ONLY DDR3L (1.35v) because of the Intel i5-4300 (which also states this in its tech sheet).
My question arised when I opened the backplate and found there are already 2x2gb modules of DDR3 (1.5v) working in it. When searching for data sheets of the rams, both work only at 1.5v.
What's happening? I really don't underestand if they are running in a lowered voltage state, or why they are working at all.
Here's one of the modules




Thank you in advance

 

Solved! See the solution
Reply
Options

4345 Posts

07-24-2013

CH

12998 Signins

377288 Page Views

  • Posts: 4345
  • Registered: ‎07-24-2013
  • Location: CH
  • Views: 377288
  • Message 2 of 5

Re: [QUESTION] t400p RAM upgrade

2017-12-11, 14:13 PM

Is this a second hand T440p? (I don't recall Lenovo installing Kingston Value RAM modules in ThinkPads...)

 

Basically there is nothing you should worry about, a T440p can use both 1.35v and 1.5v RAM if I remember correctly. And 1.5v RAM can also run at 1.35v.

 

If you plan to upgrade your RAM I would remove those modules (they're Kingston's cheap RAM line) and install 2x 4GB or 2x 8GB (the latter is the max RAM supported by this model).

 

-


Using Search to find your answers in Lenovo and Moto Community
Reply
Options

3 Posts

12-11-2017

US

5 Signins

61 Page Views

  • Posts: 3
  • Registered: ‎12-11-2017
  • Location: US
  • Views: 61
  • Message 3 of 5

Re: [QUESTION] t400p RAM upgrade

2017-12-11, 14:33 PM

Yes a second hand. It has a Kingston and a Micron.

Which according to its Datasheet also run at 1.5v.

So you say that they are working at 1.5v? Why does all tech related specs about the gen4 and t440p say only support ddr3l? I was really confused to be honest. In the end will be the same which one do I get to upgrade (1.35-1.5v)?

Reply
Options

4345 Posts

07-24-2013

CH

12998 Signins

377288 Page Views

  • Posts: 4345
  • Registered: ‎07-24-2013
  • Location: CH
  • Views: 377288
  • Message 4 of 5

Re: [QUESTION] t400p RAM upgrade

2017-12-11, 14:49 PM

wrote:

So you say that they are working at 1.5v? 


Yes

 


wrote:
In the end will be the same which one do I get to upgrade (1.35-1.5v)?

Yes, 1.5v RAM is backwards compatible. The advanges of 1.35v are the lower power consumption/less heat, I'd still recommend to buy 1.35v RAM (but if you also find a good very good deal for 1.5v RAM go for it :smileywink:)

 

I'm (re)using 1.5V ram in a L540, same generation as yours without any issue.

 

.


Using Search to find your answers in Lenovo and Moto Community

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

11267 Posts

01-02-2010

US

39717 Signins

415288 Page Views

  • Posts: 11267
  • Registered: ‎01-02-2010
  • Location: US
  • Views: 415288
  • Message 5 of 5

Re: [QUESTION] t400p RAM upgrade

2017-12-11, 16:34 PM

Some 1.5V RAM will work at 1.35V and some will not.


Rich


I do not respond to requests for private, one-on-one help. Your questions should be posted in the appropriate forum where they may help others as well.

If a response answers your question, please mark it as the accepted solution.

I am not an employee or agent of Lenovo.
Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete