English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

27 Posts

08-19-2008

Seattle

61 Signins

315 Page Views

  • Posts: 27
  • Registered: ‎08-19-2008
  • Location: Seattle
  • Views: 315
  • Message 1 of 9

T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-01, 4:06 AM

After an XP to Windows 7 Ultimate upgrade, wifi is broken. The yellow antenna light next to the bluetooth light at the bottom of the screen is lit. Wired neworking works but not Wifi. I've downloaded the latest Intel driver but when I troubleshoot it gives error messages such as "the device is not enabled".

 

I've scoured forums and tried a few things.

1. Uninstall the driver, uninstall Thinkvantage Connection Manager, reboot, reinstall driver, connection manager.

2. Turn off wireless-n (someone previously posted a solution that involved disabling wireless n).

3. Disabled the ability to disable the device on the power manager.

4. Lowered the antenna power (it was on high).

5. Verified the device in enabled in the bios.

6. Hit fn-F5 (which seems to do nothing)

7. Checked the switch in the front (the yellow light does turn off if I slide it left).

 

If you start up Thinkvantage Access Connections, it shows zero wireless access points and I know I have a few neighbors besides me who have wireless routers. My mac finds my router (a D-Link DIR-655) just fine. A few folks mentioned that the cards do go but it seems strange. The computer rarely leaves the house.  Anyone have a suggestion of something I may have missed ?

Solved! See the solution
Reply
Options

3509 Posts

07-12-2010

Malaysia

5064 Signins

104816 Page Views

  • Posts: 3509
  • Registered: ‎07-12-2010
  • Location: Malaysia
  • Views: 104816
  • Message 2 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-01, 4:19 AM

Hi ben2e,

 

Do run the ThinkVantage System Update on your T400 as it seems you have miss out a few drivers as your Fn + F5 keys is not mapped.

 

After you have done so, try pressing Fn + F5 and try to turn on the Wireless device from there.

 

Several things to check

  1. In devmgmt.msc, is it turned on?
  2. manual installation of WLAN driver via site

//JameZ

Reply
Options

27 Posts

08-19-2008

Seattle

61 Signins

315 Page Views

  • Posts: 27
  • Registered: ‎08-19-2008
  • Location: Seattle
  • Views: 315
  • Message 3 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-01, 8:05 AM

Thanks Jamie,

 

I ran the update which did download quite a few things.

Fn-F5 now works and shows wireless is off. The button to turn it on does not turn it on but the bluetooth button does toggle that on and off.

 

In the device manager, the status shows the device is working properly.

 

I tried uninstaltling the driver (I had a more recent one from MS but installed the Lenovo one). No change there.

Reply
Options

3509 Posts

07-12-2010

Malaysia

5064 Signins

104816 Page Views

  • Posts: 3509
  • Registered: ‎07-12-2010
  • Location: Malaysia
  • Views: 104816
  • Message 4 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-01, 8:15 AM
Hi ben2e,

Kindly try to uninstall ThinkVantage Access Connections and see if it helps.

If issue still persist, do try a manual installation of the WLAN driver (uninstall in control panel --> reboot --> open devmgmt.msc --> search for hardware --> extract driver --> install driver.)

//JameZ
Reply
Options

27 Posts

08-19-2008

Seattle

61 Signins

315 Page Views

  • Posts: 27
  • Registered: ‎08-19-2008
  • Location: Seattle
  • Views: 315
  • Message 5 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-01, 18:12 PM

OK. I have uninstalled the Access Connections software several times but not of course after doing the Thinkvantage update. The only other curious thing is when I unstall the Wifi driver using the uninstall button, it often will automatically reinstall it either on reboot or just on it's own discover hardware.

 

Is it important to use the driver coming from Lenovo or is the Intel 5300 driver sufficient (or better) ?

Reply
Options

27 Posts

08-19-2008

Seattle

61 Signins

315 Page Views

  • Posts: 27
  • Registered: ‎08-19-2008
  • Location: Seattle
  • Views: 315
  • Message 6 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-02, 7:41 AM
Still no luck. Same symptoms. Driver properties shows the device is enabled and working. Fn F5 show's it's disabled and won't turn it on.

It is a bit peculiar that when I uninstall the driver, it seems to re-install the same driver automatically without me doing anything. I was finally able to get the new version 13.2.0 installed but unfortunately, no different result.
Reply
Options

3275 Posts

07-31-2008

Pakistan

1715 Signins

151632 Page Views

  • Posts: 3275
  • Registered: ‎07-31-2008
  • Location: Pakistan
  • Views: 151632
  • Message 7 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-02, 12:20 PM

If I were you I would burn a Live CD of any popular linux distro and boot from it, and if the wireless doesn't work in linux then the card is probably broken and would need to be replaced.

 

Hope it helps.

------------------------------------------------------------

Maliha (I don't work for lenovo)
ThinkPads:- T400[Win 7], T60[Win 7], IBM 240[Win XP]

IdeaPad: U350

Apple:- Macbook Air [Snow Leopard]
Did someone help you today? Compliment them with a
Kudos!
Was your question answered today? Mark it as an Accepted Solution
de.gif  Lenovo Deutsche Community   es.gif  Lenovo Comunidad en Español 
Visit my YouTube Channel

Reply
Options

27 Posts

08-19-2008

Seattle

61 Signins

315 Page Views

  • Posts: 27
  • Registered: ‎08-19-2008
  • Location: Seattle
  • Views: 315
  • Message 8 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-02, 20:51 PM
Will do. I have a Knoppix CD (who knows if it has drivers). Wish there was a more straightforward way to tell.
Reply
Options

27 Posts

08-19-2008

Seattle

61 Signins

315 Page Views

  • Posts: 27
  • Registered: ‎08-19-2008
  • Location: Seattle
  • Views: 315
  • Message 9 of 9

Re: T400 Intel 5300 AGN WiFi can't enable device on Windows 7

2010-10-02, 23:02 PM

Solution: Booted into Safe Mode, uninstalled wireless drivers, reinstalled them. Victory !

 

I suppose it shouldn't have been this difficult but I'm glad the safe mode worked.

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save