cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
gibot
Paper Tape
Posts: 5
Registered: ‎02-25-2009
Location: Richardson, TX
Views: 9,542
Message 1 of 14

T400 sound crackling / popping issue

Hi guys,

I have a very annoying problem on an otherwise excellent machine. 

Whenever I'm playing my music through my media player, or watching youtube, I would get crackle and popping sound from the speaker (same thing with my headphone).

I have installed the latest drivers from lenovo.

Any idea how I might be able to fix this?

Any chance I might be able to find prev version of the sound driver somewhere just to try it out?

Thanks!

xpking
Paper Tape
Posts: 5
Registered: ‎01-03-2009
Location: Hong Kong
Views: 9,501
Message 2 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

i have searched though google about this kind of topic. It seems that no one have exact answer for this problem. No one suggested whether this should be driver problem or hardware defects.

 

I am only having problems when the system come up from hibernate or standby mode. The crackling sound occur or no sound afterwards.

 

Hope someone can give hints on this. 

gibot
Paper Tape
Posts: 5
Registered: ‎02-25-2009
Location: Richardson, TX
Views: 9,487
Message 3 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

xpking, I just found the solution to my problem. Although it's quite a bit different than what you're having, in the sense that I always have sound and the crackling noise existed whenever the system is on, it's probably worth a try.

This is the solution from another post in the lenovo forum:

http://forums.lenovo.com/lnv/board/message?board.id=SL_ThinkPads&view=by_date_ascending&message.id=1...

I couldn't find the prev driver version that the post mentioned, so I just rolled back the driver as said and it worked!

Device manager couldn't find Intel ICH9M-E/M SATA AHCI anymore though. Don't know if that's gonna be a problem or not.

3rain3ug
Fanfold Paper
Posts: 11
Registered: ‎03-03-2009
Location: Germany
Views: 9,392
Message 4 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

hi,

i have a t400 too... and same problems...

the soundcard is realy crappy

but you can solve the problem with puting your soundcard in 16bit mode (with 44100Hz)

that option is in the soundcard preference 

16bit sound is for today stoneage... but its the only way how it works better(nearly problemless) at the moment...

 

i hope lenovo fix the  soundcard problems... spdif is crap too btw...

 

 

Edit: @gibot the reinstall of that driver doesn't solve the problem on my t400

Message Edited by 3rain3ug on 03-03-2009 07:09 PM
Message Edited by 3rain3ug on 03-03-2009 07:10 PM
kcrazy
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-19-2009
Location: boston, ma
Views: 9,269
Message 5 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

gibot - so what version of the driver are on now?
gibot
Paper Tape
Posts: 5
Registered: ‎02-25-2009
Location: Richardson, TX
Views: 9,256
Message 6 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

kcrazy, right now it's showing as "Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller" with driver version 6.0.6001.18000
kcrazy
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-19-2009
Location: boston, ma
Views: 9,216
Message 7 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

gibot - thanks for the info. im wandering, do you have the intel turbo memory installed on your laptop?

 

if so, does it work without the intel matrix storage manager...

gibot
Paper Tape
Posts: 5
Registered: ‎02-25-2009
Location: Richardson, TX
Views: 9,207
Message 8 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

Sorry, I don't have Intel turbo memory, so I can't comment on that
kcrazy
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-19-2009
Location: boston, ma
Views: 9,194
Message 9 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

ok, thanks again. I confirmed that by switching the SATA setting in the bios from 'AHCA' to 'COMPATIBILITY' it completely eliminates the audio problems.

 

So my guess is that the intel matrix manager is the problem... unfortunately for those of us with Turbo Memory we cant get rid of the matrix manager without losing the ability to use the Turbo memory...

 

thanks again

 

EDIT:

Ok i finally FIXED it...I downloaded the 8.2.0.1001 version of Intel Matrix Storage Manager (on a T400) and it fixed the crackling audio issues. Thanks!

 

 

Message Edited by kcrazy on 03-10-2009 03:32 PM
kcrazy
Punch Card
Posts: 15
Registered: ‎02-19-2009
Location: boston, ma
Views: 9,010
Message 10 of 14

Re: T400 sound crackling / popping issue

NEW Intel Matrix drivers just came out (8.8.0.1009) - solves the latency problems that were causing the audio crackling for many of us...

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors