English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: T400 / T500 and newer T series Laptops
All Forum Topics
Options

17 Posts

09-24-2013

winnipeg

26 Signins

134 Page Views

  • Posts: 17
  • Registered: ‎09-24-2013
  • Location: winnipeg
  • Views: 134
  • Message 1 of 9

audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-09, 2:45 AM

so if i want to listen to music with headphones i gotta do this to get a balanced audio output 

 

 

it was working fine then one day just went all weird.

theres been several installs of windows since this happend and it does it under linux as well.

would actualy like to fix this 

 

speacialy since im running some nice senhizers now...

 

Reply
Options

3017 Posts

03-15-2014

Bangalore

1126 Signins

57257 Page Views

  • Posts: 3017
  • Registered: ‎03-15-2014
  • Location: Bangalore
  • Views: 57257
  • Message 2 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-09, 12:08 PM

Hi 1ajs,

 

Welcome to Lenovo Community!

 

May I know the current version of Audio driver which you have installed in your system?

 

Check setting the BIOS to factory default & to proceed with this, boot the system into BIOS by tapping F1 key on Lenovo logo, press F9 key to set the BIOS to default & F10 to save and exit.

 

Best regards,

Hemanth Kumar



Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.

Follow @LenovoForums on Twitter!

Reply
Options

17 Posts

09-24-2013

winnipeg

26 Signins

134 Page Views

  • Posts: 17
  • Registered: ‎09-24-2013
  • Location: winnipeg
  • Views: 134
  • Message 3 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-09, 16:20 PM

the bios rest does not help just tried it

 

as for the driver version 6.1.7601.17514  been multiple installs of windows since this issue first apeared.

Reply
Options

3017 Posts

03-15-2014

Bangalore

1126 Signins

57257 Page Views

  • Posts: 3017
  • Registered: ‎03-15-2014
  • Location: Bangalore
  • Views: 57257
  • Message 4 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-10, 6:51 AM

Hi 1ajs,

 

Thank you for the reply!

 

The driver version installed in your system is incorrect; I think this was taking from Windows generic driver from Windows update. Before confirming that it is a hardware issue, can you uninstall the current driver from Device manager, it may give you a pop to restart the system do not restart. Download the latest driver from the below link and install it after that restart the system.

 

http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-t-series-laptops/thinkpad-t430/downloads/DS029024

 

Best regards,

Hemanth Kumar



Did someone help you today? Press the star on the left to thank them with a Kudo!
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! This will help the rest of the Community with similar issues identify the verified solution and benefit from it.

Follow @LenovoForums on Twitter!

Reply
Options

17 Posts

09-24-2013

winnipeg

26 Signins

134 Page Views

  • Posts: 17
  • Registered: ‎09-24-2013
  • Location: winnipeg
  • Views: 134
  • Message 5 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-11, 2:23 AM

throws up this when its installing

 

Reply
Options

9605 Posts

12-27-2009

CA

3311 Signins

95268 Page Views

  • Posts: 9605
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: CA
  • Views: 95268
  • Message 6 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-11, 4:08 AM
Just to rule out the obvious, does the same pair of headphones work properly from a different computer or a phone?

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

17 Posts

09-24-2013

winnipeg

26 Signins

134 Page Views

  • Posts: 17
  • Registered: ‎09-24-2013
  • Location: winnipeg
  • Views: 134
  • Message 7 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-11, 4:29 AM

does it with all headphones ive pluged in 


Reply
Options

9605 Posts

12-27-2009

CA

3311 Signins

95268 Page Views

  • Posts: 9605
  • Registered: ‎12-27-2009
  • Location: CA
  • Views: 95268
  • Message 8 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2015-04-12, 18:18 PM
I'm going to bet it's a hardware issue considering it's the same in Linux.

Try cleaning out the headphone port with a can of compressed air?

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
Reply
Options

3811 Posts

12-24-2015

IN

2177 Signins

71411 Page Views

  • Posts: 3811
  • Registered: ‎12-24-2015
  • Location: IN
  • Views: 71411
  • Message 9 of 9

Re: audio balance issue with anything pluged into headphone jack (t430)

2016-07-25, 7:43 AM

Check setting the BIOS to factory default & to proceed with this, boot the system into BIOS by tapping F2 key on Lenovo logo, press F9 key to set the BIOS to default & F10 to save and exit.

 

Also, try cleaning out the headphone port with a can of compressed air?

 

Update us how it goes.

 

 

 

 

Regards,

 

Tap that kudos button if I helped 
If you find a post helpful and it answers your question, please mark it as an "Accepted Solution"! 

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save