Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad; T61 and prior T series plus Other Legacy ThinkPads
All Forum Topics
Options

5 Posts

01-10-2014

Bulgaria

27 Signins

75 Page Views

  • Posts: 5
  • Registered: ‎01-10-2014
  • Location: Bulgaria
  • Views: 75
  • Message 21 of 27

Re: SOLUTION - T60 error expansion rom not initialized pci on motherboard

2014-01-14, 12:07 PM

Hi George,

No, the ethrnet connection is not working. Bellow are some results from Ubuntu:

 

ivan@ivan-ThinkPad-T60p:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express PCI Express Root Port (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [IDE mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI M66GL [ATI Mobility FireGL V5250]
02:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82573L Gigabit Ethernet Controller
03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
15:00.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1510 PC card Cardbus Controller

Reply
Options

5 Posts

01-10-2014

Bulgaria

27 Signins

75 Page Views

  • Posts: 5
  • Registered: ‎01-10-2014
  • Location: Bulgaria
  • Views: 75
  • Message 22 of 27

Re: SOLUTION - T60 error expansion rom not initialized pci on motherboard

2014-01-14, 14:35 PM

Some additional information from Ubuntu:

 


ivan@ivan-ThinkPad-T60p:~$ sudo lshw -C network
[sudo] password for ivan:
PCI (sysfs) 
  *-network UNCLAIMED    
       description: Ethernet controller
       product: 82573L Gigabit Ethernet Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:02:00.0
       version: 00
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress cap_list
       configuration: latency=0
       resources: memory:ee000000-ee01ffff ioport:3000(size=32)
  *-network
       description: Wireless interface
       product: PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:03:00.0
       logical name: wlan0
       version: 02
       serial: 00:13:02:42:bb:50
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=iwl3945 driverversion=3.5.0-45-generic firmware=15.32.2.9 ip=192.168.1.106 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11abg
       resources: irq:45 memory:edf00000-edf00fff

ivan@ivan-ThinkPad-T60p:~$ lspci | grep Ethernet
02:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82573L Gigabit Ethernet Controller

ivan@ivan-ThinkPad-T60p:~$ dmesg /it is too long, I am writing only e1000e error/

e1000e: probe of 0000:02:00.0 failed with error -2

That means that the driver is OK but PCI or device probe is failure???

 

Any ideas?

 

Reply
Options

7651 Posts

11-24-2007

USA

5818 Signins

103093 Page Views

  • Posts: 7651
  • Registered: ‎11-24-2007
  • Location: USA
  • Views: 103093
  • Message 23 of 27

Re: SOLUTION - T60 error expansion rom not initialized pci on motherboard

2014-01-15, 4:30 AM

Hmmm...that doesn't look too good, I'm sorry to say.

 

You may want to look into a PCMCIA network card...cheaper than swapping the board.

 

Good luck.

Cheers,

George




In daily use: R60F, R500F, T61, T410

Collecting dust: T60

Enjoying retirement: A31p, T42p,

Non-ThinkPads: Panasonic CF-31 & CF-52, HP 8760W




Starting Thursday, 08/14/2014 I'll be away from the forums until further notice. Please do NOT send private messages since I won't be able to read them. Thank you.
.
Reply
Options

5 Posts

01-10-2014

Bulgaria

27 Signins

75 Page Views

  • Posts: 5
  • Registered: ‎01-10-2014
  • Location: Bulgaria
  • Views: 75
  • Message 24 of 27

Re: SOLUTION - T60 error expansion rom not initialized pci on motherboard

2014-01-15, 10:14 AM

Dear George, thank you for your help!

The strange thing is, that at initial boot of the laptop the device /Intel pro/1000 pl/ is recognized and the lan card is working, but after reboot the device appears with yellow exclamation mark in device manager! Is there any way to change the lan car resources in Bios /Thinkpad T60p/ ?

Reply
Options

7651 Posts

11-24-2007

USA

5818 Signins

103093 Page Views

  • Posts: 7651
  • Registered: ‎11-24-2007
  • Location: USA
  • Views: 103093
  • Message 25 of 27

Re: SOLUTION - T60 error expansion rom not initialized pci on motherboard

2014-01-15, 16:47 PM

wrote:

Dear George, thank you for your help!

The strange thing is, that at initial boot of the laptop the device /Intel pro/1000 pl/ is recognized and the lan card is working, but after reboot the device appears with yellow exclamation mark in device manager! Is there any way to change the lan car resources in Bios /Thinkpad T60p/ ?


There probably is. I don't believe that I've ever played with that aspect, though.

 

My only concern would be the fact that the machine - for whatever crazy reason - decides that the LAN is sickly and shuts it off.

 

Once the yellow question mark appears, is the MAC address still present in BIOS?

Cheers,

George




In daily use: R60F, R500F, T61, T410

Collecting dust: T60

Enjoying retirement: A31p, T42p,

Non-ThinkPads: Panasonic CF-31 & CF-52, HP 8760W




Starting Thursday, 08/14/2014 I'll be away from the forums until further notice. Please do NOT send private messages since I won't be able to read them. Thank you.
.
Reply
Options

5 Posts

01-10-2014

Bulgaria

27 Signins

75 Page Views

  • Posts: 5
  • Registered: ‎01-10-2014
  • Location: Bulgaria
  • Views: 75
  • Message 26 of 27

Re: SOLUTION - T60 error expansion rom not initialized pci on motherboard

2014-01-17, 14:29 PM

Nope, the Mac address shows only zeros in BIOS.  In Ubuntu results are as follows:

 

root@ivan-ThinkPad-T60p:/home/ivan# dmesg | grep e1000e
[    1.075439] e1000e: Intel(R) PRO/1000 Network Driver - 2.1.4-k
[    1.075441] e1000e: Copyright(c) 1999 - 2012 Intel Corporation.
[    1.075469] e1000e 0000:02:00.0: Disabling ASPM L0s L1
[    1.075615] e1000e 0000:02:00.0: Interrupt Throttling Rate (ints/sec) set to dynamic conservative mode
[    1.075703] e1000e 0000:02:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
[    1.240143] e1000e: probe of 0000:02:00.0 failed with error -2

 

root@ivan-ThinkPad-T60p:/home/ivan# lshw -C network
  *-network UNCLAIMED    
       description: Ethernet controller
       product: 82573L Gigabit Ethernet Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:02:00.0
       version: 00
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress cap_list
       configuration: latency=0
       resources: memory:ee000000-ee01ffff ioport:3000(size=32)
  *-network
       description: Wireless interface
       product: PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:03:00.0
       logical name: wlan0
       version: 02
       serial: 00:13:02:42:bb:50
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=iwl3945 driverversion=3.8.0-35-generic firmware=15.32.2.9 ip=192.168.1.106 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11abg
       resources: irq:47 memory:edf00000-edf00fff

Is there any possibility for EEPROM to be flashed?

If I am trying to use Bootutil, it shows message that either flash is nor present, either flash is controlled by system BIOS. Flashing BIOS doesnt solve the problem.

Reply
Options

453 Posts

08-27-2009

Turkey

969 Signins

4650 Page Views

  • Posts: 453
  • Registered: ‎08-27-2009
  • Location: Turkey
  • Views: 4650
  • Message 27 of 27

Re:Problem during POST- Think Pad T-60

2020-08-28, 15:55 PM

For those who is having same problem, i want to share my solution here in 2020 ;

 

Machine : ThinkPad T60 2008-ZH3

 

OS: Dual boot WinXP + Debian 10-64bit

 

Bios version : 2.27 (latest)

 

 

Problems i was having are ;

 

On boot screen :

 

Initializing Intel(R) Boot Agent GE v1.3.24
PXE-E05: The LAN adapter's configuration is corrupted or has not been
initialized. The Boot Agent cannot continue._

 

ERROR
Expansion ROM not initialized - PCI on Motherboard
Bus:00, Device:00, Function:00

Press <ESC> to continue

 

On Windows XP Ethernet adapter was working fine, wired connection was available

On Debian Linux Ethernet adapter was showing up in "lspci" but wired connection was not working

also i was getting fail on dmesg like this : 

 

e1000: 0000:02:00.0: e1000_probe: The EEPROM Checksum Is Not Valid

e1000: probe of 0000:02:00.0 failed with error -5 

 

i couldnt find mentioned old versions of intel "PREBOOT.exe" so i tried latest version available for today according to intel's link here :  https://downloadcenter.intel.com/download/29137/Intel-Ethernet-Connections-Boot-Utility-Preboot-Images-and-EFI-Drivers

 

i used latest version : 25.2 (Date: 7/14/2020)

 

i first tried installing PREBOOT in DOS but failed to do due to lack of enough knowledge about how to do and also it was too complicated for me so i downloaded "Preboot.tar.gz" file and installed via linux (Debian 10 buster 64bit) terminal with the commands below with the reference of this ThinkWiki link: http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_e1000:_EEPROM_Checksum_Is_Not_Valid

 

1. cd to BootUtil folder for your architecture $ cd Preboot/APPS/BootUtil/Linux_x64

2. Give execution permissions to bootutil64e $ chmod +x bootutil64e

3. Run $ sudo ./bootutil64e -NIC 1 -defcfg 

 

PREBOOT configured the default settings so no more PXE error on boot, no more fail at dmesg, also Ethernet wired connection is working fine on Debian now.

 

hope this post is helpful for someone who has the same problem.

 

Cheers

ThinkPad X20, T23, X31, X40, T42, T60, X61, X61s, X230 / ThinkCentre M92p SFF / ThinkVision LT2252pwA
Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms