Support in other languages: 
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Welcome to the Lenovo Community

Welcome to the Forums!

Welcome to Lenovo's Peer-to-Peer Discussion Community!
Please note our guidelines. How to register and login and Community FAQs.
Shape the Future of PCs

Help Lenovo Shape the Future of PCs

Take the ownership survey. Share your ideas with our product team
Community Spotlight

Visit the Lenovo Blogs!

Check out the ThinkPad Time Machine
Visit the Community Spotlight Blog
Windows  10

Are you ready for Windows 10?

Get to know Windows 10
Visit the Windows 10 Support Center
Reply
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎03-11-2012
Location: usa
0 Kudos

w510 very slow ssd

i have tried 3 ssds (patriot warp 32g, ocz agility 3 60g, and ocz deneva 240g) in my w510 4318 and the drives are very slow. the system is slower than my original 5400 rpm drive. i reinstalled the system to factory defaults, and tried a clean install. i an running win 7 32 bit. i turned on trim, and tried all the tweaks i could find online. am i missing something or do i need to use a specific ssd on the w510?

Bit Torrent
Posts: 2,401
Registered: ‎04-08-2011
Location: USA
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

I am not familiar with the controller in those drives, but if it's the same as the Crucial C300, the following instructions may be beneficial:

 

http://forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/Solution-C300-Disk-Freeze-ups-in-Windows-7-solved...

Retired Guru
Posts: 1,053
Registered: ‎12-19-2011
Location: Malaysia
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

[ Edited ]

Weird ... I used the Agility 3 60GB on the W520, works fantastic~!

I used the R&R and did a factory recovery disc first then restore it on the Agility 3 ... It works fine ... note that I did not put HDD password on mine.

Have you tried updating the BIOS?

 

- Another thing you might want to try is to use a OEM Win 7 x64 disk and install it directly on the SSD. Also go to BIOS and change it to AHCI mode.

*Non Lenovo employee*

I have a Y2P (i5) ... Feel free to ping me if you want me to test some applications with your Y2P if you have the same model. I don't mind keep doing recovery on it if needed .... =)
Token Ring
Posts: 493
Registered: ‎11-04-2010
Location: Sydney
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

[ Edited ]

ExJamJus , triex's system is a W510.

Retired Guru
Posts: 1,053
Registered: ‎12-19-2011
Location: Malaysia
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

@Chatbox,

Yeah ... I know ...
*Non Lenovo employee*

I have a Y2P (i5) ... Feel free to ping me if you want me to test some applications with your Y2P if you have the same model. I don't mind keep doing recovery on it if needed .... =)
Token Ring
Posts: 493
Registered: ‎11-04-2010
Location: Sydney
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

[ Edited ]

Sorry, I wasn't sure if you were trying to relate, or just saying your experience.

 

AHCI in the BIOS?

Guru
Posts: 1,053
Registered: ‎04-20-2008
Location: Cary, NC
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

Are you cloning the HDD to the SSD or doing a clean install? You also need to insure that the partitions are properly aligned. Where is the original HDD? In the Ultrabay or removed?



W520 Windows 7 SP1 Pro, i7-2820QM, BIOS 1.42, 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 2000M NVIDIA GPU, Samsung 850 Pro 1TB SSD, Crucial MX200 mSata 512GB, WD 2TB USB 3.0, eSata Plextor PX-LB950UE BluRay

W520 Windows 10 Pro, i7-2760QM, BIOS 1.42 1920x1080 FHD, 32 GB RAM, 1000M NVIDIA GPU, Crucial M550 512GB mSata SSD, Hitachi 500GB HDD, WD 2TB USB 3.0
Highlighted
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎03-11-2012
Location: usa
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

i did a clean install and the drive is in the drive bay,  a dvd rw is in the ultra bay. i updated the bios to the newest on lenovos site, and also updated the bios for the ssd erase option. the drives are also updated to the newest firmware.

Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎03-11-2012
Location: usa
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

my drive uses a sandforce controller so i don't know if it's the same problem but i'll give it a try.

Broadband 3G
Posts: 999
Registered: ‎01-06-2011
Location: Sacramento, CA
0 Kudos

Re: w510 very slow ssd

[ Edited ]

You should do a secure erase of the drive (never format it) since this will fix any alignment issues, and do not use any SSD tweaks with Windows 7 since it automatically optimizes the system for an SSD when installed onto one. Those tweaks are really for older generation SSDs and XP.

 

http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/05/support-and-q-a-for-solid-state-drives-and.aspx