Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
Highlighted
HDMI
Posts: 149
Registered: ‎09-29-2011
Location: Germany
Message 1 of 4 (2,025 Views)

X220 IPS: latency of pixels too high - slow colour switchback

Sorry guys to present you with a new problem concerning the X220 but I noticed today (only half an hour ago) that if I switch my screen to a black screensaver and wait around 15s and go back to normal screen then the colours will be "unreal" -> means they appear to bright and "undetailed" for some time (15 to 20s) and then go back to normal (it's like slowly increasing colour depth from 256k to 32bit or the latency of the all pixels is to high).

To literally talk in pictures: I have one of these standard "I-come-with-windows-please-use-me"-background pictures of a koala. In normal state I can the details of its fur. But if the I do the above the Koalas fur is more like a big grey surface.

Sadly, I couldn't capture the phenomena with a screenshot (I tried several times but no luck) so it seems to me more like a hardware issue (have an IPS panel but so far had no problem with ghosting. but I have the screen bleeding.). Also because it's late and quite dark here in Germany I can't take a good photo of it.

 

If a Lenovo employee should read this here are some more hints for debugging: Have a recently bought X220 (Type: 4290-W1B) and it's currently running on battery (haven't checked plugged-in yet because I'm dead tired but hopefully will have time tomorrow) with brightness level 5 (changed it to max of 15 but problem is still occuring).

 

Please tell me if you need more informations! And thanks for your help beforehand.

##############################################################
Using x230t (i5-3320M, 8GB RAM, 256GB SSD, 80GB mSata-SSD) and loving it!

"I may not own the world but I own my mind and therefore the world is at my feets." (me)
##############################################################
Guru
Posts: 519
Registered: ‎03-20-2011
Location: Toronto, Canada
Message 2 of 4 (2,009 Views)

Re: X220 IPS: latency of pixels too high - slow colour switchback

Screenshot wont capture the effect if it's the screen that's causing it.

You'll need to use a digital camera, preferably with the flash setting turned off.
---------------------
| X220 i7-2620M | 12.5" IPS | Intel 520 Series 180GB Main SSD | Crucial 480GB mSATA SSD | 8GB RAM | Intel 7260 AC WiFi | BT | Win10 Pro |
Posts: 5,307
Solutions: 587
Registered: ‎11-23-2007
Location: US
Message 3 of 4 (2,000 Views)

Re: X220 IPS: latency of pixels too high - slow colour switchback

take a look at the following KB article and see if it helps.   your issue may be due to how your intel graphics control panel is set.   turning off the power-saving technology option might fix it.

 

http://forum.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/Display-contrast-reduced-while-on-battery-mode-...

ThinkStation C20      ThinkPad P40 · X220 · 600

HDMI
Posts: 149
Registered: ‎09-29-2011
Location: Germany
Message 4 of 4 (1,955 Views)

Re: X220 IPS: latency of pixels too high - slow colour switchback


erik wrote:

take a look at the following KB article and see if it helps.   your issue may be due to how your intel graphics control panel is set.   turning off the power-saving technology option might fix it.

 

http://forum.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/Display-contrast-reduced-while-on-battery-mode-...


This sounds like it'll fix my problem but I can only confirm it this evening. Thanks for the fast help!

##############################################################
Using x230t (i5-3320M, 8GB RAM, 256GB SSD, 80GB mSata-SSD) and loving it!

"I may not own the world but I own my mind and therefore the world is at my feets." (me)
##############################################################
top kudoed authors