Welcome to our peer-to-peer forums, where owners help owners. Need help now? Visit eSupport here.

English Community

ThinkPad NotebooksThinkPad: X Series Laptops
All Forum Topics
Options

8 Posts

12-29-2011

Home office

18 Signins

67 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎12-29-2011
  • Location: Home office
  • Views: 67
  • Message 1 of 9

X240 will not boot after latest bios update

2014-02-20, 0:39 AM
I bought windows 8 .1 machine from factory. Then I had local shop install 8.1 on larger ssd. I just performed latest bios update and now machine will not boot. I am sure this is uefi related but I am not knowledgable in that area. The boot parameter returned to me by the shop was "legacy only" and secure boot was disabled.

Reply
Answer
Options

8 Posts

12-29-2011

Home office

18 Signins

67 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎12-29-2011
  • Location: Home office
  • Views: 67

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-03-08, 19:39 PM

This resolved with a replacement of the cable to the SSD and the system board.

Reply

Replies(8)
Options

7263 Posts

10-29-2009

United States of America

17930 Signins

168610 Page Views

  • Posts: 7263
  • Registered: ‎10-29-2009
  • Location: United States of America
  • Views: 168610
  • Message 2 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-02-20, 1:56 AM

When you say "will not boot", can you let me know exactly what happens?

Does green LED on power button come on?

Do you see the ThinkPad logo screen?

Can you press F1 to enter BIOS setup?

 

Reply
Options

8 Posts

12-29-2011

Home office

18 Signins

67 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎12-29-2011
  • Location: Home office
  • Views: 67
  • Message 3 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-02-20, 5:21 AM
Yes to all three. Boot does not seem to see bootable media. I land at a screen that shows two boot options. 1) windows boot manager and 2) my ssd. When I select my ssd I return to the same screen.
Reply
Options

7263 Posts

10-29-2009

United States of America

17930 Signins

168610 Page Views

  • Posts: 7263
  • Registered: ‎10-29-2009
  • Location: United States of America
  • Views: 168610
  • Message 4 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-02-20, 12:59 PM

It means that the SSD is not bootable.

What brand/model SSD did your shop install?

I recommend that you take it back to the shop that installed the new SSD and ask them to support you.

Reply
Options

8 Posts

12-29-2011

Home office

18 Signins

67 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎12-29-2011
  • Location: Home office
  • Views: 67
  • Message 5 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-02-20, 15:49 PM
To be clear.. This is a Lenovo issue. Twice now I have manually installed windows 8.1 and rebooted at will. In both instances when I updated the bios (now at 2.19) I could not boot again. I think that this is due to the fact that my manual installs were not uefi compliant, which is what the bios updates. It makes changes in the firmware that do not allow subsequent boot of my system. Between the first and second time this happened I had my ssd thoroughly tested.
Reply
Options

9380 Posts

11-27-2007

Slovakia

15518 Signins

2040239 Page Views

  • Posts: 9380
  • Registered: ‎11-27-2007
  • Location: Slovakia
  • Views: 2040239
  • Message 6 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-02-20, 19:31 PM

wrote:
I bought windows 8 .1 machine from factory. Then I had local shop install 8.1 on larger ssd. I just performed latest bios update and now machine will not boot. I am sure this is uefi related but I am not knowledgable in that area. The boot parameter returned to me by the shop was "legacy only" and secure boot was disabled.


Since doing the BIOS update are the settings still as you noted above?  You also didn't mention which SSD is now installed in the system.

 

Just as an aside, installing Windows 8.1 in legacy mode isn't exactly optimal.  Were there any particular reasons for this? Just being curious.

Andy  

______________________________________


Please remember to come back and mark the post that you feel solved your question as the solution, it earns the member + points

Did you find a post helpfull? You can thank the member by clicking on the star to the left awarding them Kudos

Please add your type, model number and OS to your signature, it helps to help you.

Forum Search Option T430 2347-G7U W8 x64, Yoga 10 HD+, Tablet 1838-2BG, T61p 6460-67G W7 x64, T43p 2668-G2G XP, T23 2647-9LG XP, plus a few more.

FYI Unsolicited Personal Messages will be ignored.

de.gif  Deutsche Community   es.gif  Comunidad en Español  uk.gif  English Community ru.gif Русскоязычное Сообщество

PepperonI blog 

Reply
Options

8 Posts

12-29-2011

Home office

18 Signins

67 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎12-29-2011
  • Location: Home office
  • Views: 67
  • Message 7 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-02-21, 1:45 AM
Andy, I have a samsung 840 ssd (512 gb). My problem was I wanted that disk which was running windows 7 previously on the new x240. This was a much harder trick for me than my windows skills were prepared for.

Finally my boot parameters are legacy only and secure boot disabled. Of course I have tried a variety of combinations to try and recover. My plan today is to go to a Lenovo Service center and have them install factory 8.1 which I imagine will wipe the disk.
.
Reply
Answer
Options

8 Posts

12-29-2011

Home office

18 Signins

67 Page Views

  • Posts: 8
  • Registered: ‎12-29-2011
  • Location: Home office
  • Views: 67
  • Message 8 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-03-08, 19:39 PM

This resolved with a replacement of the cable to the SSD and the system board.

0 person found this solution to be helpful.

This helped me too

Reply
Options

1 Posts

05-07-2014

7 Signins

37 Page Views

  • Posts: 1
  • Registered: ‎05-07-2014
  • Location:
  • Views: 37
  • Message 9 of 9

Re: X240 will not boot after latest bios update

2014-05-07, 19:16 PM

Also dont want to boot! Button light green, then beeeep beeep beeep ... beeep beeep beeep ... bep.. Thats all. Vents working!

Reply
Forum Home

Community Guidelines

Please review our Guidelines before posting.

Learn More

Check out current deals!

Go Shop
X

Save

X

Delete

X

No, I don’t want to share ideas Yes, I agree to these terms