cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
chimeradog
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎11-11-2010
Location: 192
Views: 7,915
Message 1 of 10

X61 Max RAM Capacity

I would like to know that whats the highest amount of RAM the x61 can support because i want to upgrade the ram

will the x61 be able to handle 4GB of RAM?

Community SuperMod
Community SuperMod
Posts: 4,580
Registered: ‎04-25-2008
Location: US
Views: 7,885
Message 2 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

Hi chimeradog, and welcome to the Lenovo User Community!

 

You're good up to 8GB. I have 4GB in my X61. To use more than ~3GB you will need a 64-bit version of your OS. I recommend Windows 7 64-bit.

 

Hope this helps!

I don't work for Lenovo. I'm a crazy volunteer!
chimeradog
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎11-11-2010
Location: 192
Views: 7,883
Message 3 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

thanks for the reply but can i use 4gb on 32bit win 7?
Guru
Posts: 9,598
Registered: ‎12-26-2009
Location: CA
Views: 7,881
Message 4 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

Yes, no, maybe; it depends.

Yes:
The Intel graphics adapter or BIOS doesn't reserve any part of the 4GB, which leaves all 4GB exposed and addressable by the 32-bit OS.

No:
The Intel graphics adapter or BIOS chooses to reserve a chunk of 512MB from the RAM, leaving you with 3.5GB usable. Or 1GB, which leaves 3GB.

Maybe:
There exists a patch called ReadyFor4GB from the Internet which enables the use of up to 128GB of RAM under a 32-bit Vista or 7. It may or may not work properly, and is confirmed to break XP Mode on Windows 7.

W520: 2960XM, Q2000M @ 1091/1380, 32GB RAM, 500GB&750GB HDD & 500GB SSD, FHD&MB168B+
X61T: L7500, 4GB RAM, 500GB HDD, XGA screen, Ultrabase
W550s: 5600U, K620M at 1164/1281, 16GB RAM, 512GB SSD, 3K touchscreen
X200s: SL9400, 6GB RAM, 64GB SD card, WXGA+ screen
TPT1: 1839-23U
chimeradog
Paper Tape
Posts: 3
Registered: ‎11-11-2010
Location: 192
Views: 7,877
Message 5 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

so i think i'll just install 64bit win 7^^ thanks!
Community SuperMod
Community SuperMod
Posts: 4,580
Registered: ‎04-25-2008
Location: US
Views: 7,866
Message 6 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

If it seems too good to be true, it probably is Smiley Happy!

I don't work for Lenovo. I'm a crazy volunteer!
dennisadderley
What's DOS?
Posts: 1
Registered: ‎06-23-2011
Location: Andros Bahamas
Views: 6,770
Message 7 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

I upgraded to 4gb of ram on XP sp3 it runs fine 

 

I like the info on going up to 8 gb 

ccl13
Token Ring
Posts: 170
Registered: ‎10-12-2008
Location: Seattle, US
Views: 6,763
Message 8 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

To All,

Please refer to: http://ark.intel.com/products/chipsets/28117

I previously had a X61, which failed to recognize 8GB of RAM. The maximum I can use is 4GB. Please verify that you could add 8GB to it.
lead_org Microsoft MVP Contributor
Microsoft MVP Contributor
Posts: 21,009
Registered: ‎12-19-2008
Location: Australia, Melbourne
Views: 6,757
Message 9 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

My X61t, X61, X61s all worked fine with the 8 gigs ram max. As said have a try, it may or may not work (but mostly it will).
Regards,

Jin Li

May this year, be the year of 'DO'!

I am a volunteer, and not a paid staff of Lenovo or Microsoft
ccl13
Token Ring
Posts: 170
Registered: ‎10-12-2008
Location: Seattle, US
Views: 6,753
Message 10 of 10

Re: X61 Max RAM Capacity

Thank you @lead_org. I will tell my friend who is still using X61 he may could upgrade his old pal ;-)

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors