cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
GrumpyMike
Fanfold Paper
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2019
Location: GB
Views: 622
Message 1 of 13

ST50 7Y48 PSU fan not running

Hi, 

 

We have a couple of ST50 servers, which we've not used before, and are brand new.  On starting them, we've noticed that the PSU fan does not spin on either of them - not even breifly when the machine is powered up.

 

Does anyone happen to know if this is by design, or a potential fault please?

 

I did call support, but the operator told me he had no idea, and couldn't ask the techincal team without a break-fix ticket, which he couldn't raise because I didn't know if it was broken.......

 

Argh!

 

Thanks, 

 

Mike.

Lenovo Employee JVOSS2
Lenovo Employee
Posts: 304
Registered: ‎07-17-2018
Location: US
Views: 614
Message 2 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Hello GrumpyMike,

 

Wlecome to the community!

 

Sorry to hear about your experience. I apologize in advance if you have already checked some of these things but I want to make sure I have all the informaiton I need.

 

Is there a fan cable connected to the motherboard?

How long did you leave the server on?

Have you checked the temperature outputs on the server to see if they were high?

 

 

GrumpyMike
Fanfold Paper
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2019
Location: GB
Views: 611
Message 3 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Thanks for the response.

 

There are fan cables connected to the motherboard (but not from the PSU, obviously, as it is self contained)  The temperatures are not at all high, and the server was on for approximatly half an hour.

 

The PSU fan does not even spin momentarily on power-on.

 

Thanks,

 

Mike.

Lenovo Employee JVOSS2
Lenovo Employee
Posts: 304
Registered: ‎07-17-2018
Location: US
Views: 590
Message 4 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

I apologize, GrumpyMike. I misread your initial post and thought you were talking about the CPU fan.

 

Two things:

 

In most power supplies the fan will not turn on unless a certain load is being drawn from it. This is normal.

When the server is powered on it should spin the fan as a test and then stop again.

 

My recommendation would be to reach out to support again and tell them the fan is not spinning at all (even at startup).

 

If you run into any issues during this process please let me know and I will see what I can do internally.

 

 

Lenovo Employee JVOSS2
Lenovo Employee
Posts: 304
Registered: ‎07-17-2018
Location: US
Views: 546
Message 5 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Hello GrumpyMike,

 

Thanks for the post completion. Would you mind sharing what the resolution was? Did support end up helping you?

GrumpyMike
Fanfold Paper
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2019
Location: GB
Views: 541
Message 6 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Hi,

 

My apologies - I marked your message then got distracted! I called support again, and they're sending a new PSU, for me to fit.

 

Thanks again for your assistance.

 

Kind Regards,

 

Mike.

Highlighted
Lenovo Employee JVOSS2
Lenovo Employee
Posts: 304
Registered: ‎07-17-2018
Location: US
Views: 537
Message 7 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

No problem! Wanted to make sure you were supported this time around. I am glad they got you taken care of.

 

Please reach out if you need anything further.

GrumpyMike
Fanfold Paper
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2019
Location: GB
Views: 472
Message 8 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Good afternoon,

 

Just a quick update on this one.  The new PSU arrived, and is exactly the same!  not even a flick of fan movement in it.

 

I am going to assume that this is normal, and hope for the best.  It is however from the same batch.

Lenovo Employee ccchen
Lenovo Employee
Posts: 263
Registered: ‎09-03-2018
Location: US
Views: 426
Message 9 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Hi GrumpyMike,

 

May I know which PSU are installed on the servers? Is it ATX-250W or ATX-400W PSU?

 

GrumpyMike
Fanfold Paper
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2019
Location: GB
Views: 423
Message 10 of 13

Re: ST50 7Y48 PSU fan not running

Good Morning ccchen,

 

The PSU is a 250W FRU 01PF146  Dated 2018-09-06.

 

Kind Regards,

 

Mike.

Check out current deals!


Shop current deals

Top Kudoed Authors