Społeczność Lenovo

Laptop IdeaPad Gaming 3 15IAH7 Type 82S9 co jakiś czas uruchamia się ponownie

Witam

Widziałem podobne posty na forum, ale żadne z odp. mi nie pomogły więc nieco szerzej opiszę problem jaki u mnie występuje.
Tak jak wspomniałem laptop Lenovo wyłącza się i uruchamia się ponownie. Dzieje się to  w 3 sytuacjach:

1. Podczas grania w starsze gierki takie jak "Torment Tides of Numenera", czy "Stronghold Krzyżowiec" (przy nowszych i wymagających sprzętowo gierkach problem nie występuje) ,
  2. Podczas łączenia się ze słuchawkami bluetooth i rozmowie online w teams na przeglądarce,
  3. To już jest bardzo rzadko ale mimo wszystko podczas załadowania windowsa 11.

Podkreślę tutaj jedną rzecz - problem poniekąd znika w momencie gdy sprzęt pobiera prąd z baterii, nie na podpiętym zasilaczu.
Sprawdziłem w podglądzie zdarzeń co się stało podczas ponownego uruchamiania i jedyny komunikat krytyczny i ostrzegawczy jaki otrzymuję dotyczy tzw. Kernel Power Id 41 (wrzucam zrzuty ekranu ze szczegółowymi informacjami).

Dodatkowo sprzęt nie przegrzewa się do wysokich temperatur, ani wentylatory głośno nie działają.

W międzyczasie na własną rękę zacząłem szukać rozwiązań i wykonałem poniższe kroki:

• Instalacja aktualizacji windowsa,
  • Skan komputera z aplikacją avg (nie znaleziono żadnych wirusów),
  • Z zaawansowanych opcji zasilania opcję "wyłącz dysk twardy" wyłączyłem dla zasilania bateryjnego i zasilacza,
  • Skan komponentów komputera z aplikacją Lenovo Vintage (wszystko działa poprawnie),
  • Starsze gry są uruchamiane jako administrator i uruchamiane w zgodności ze starszym systemem operacyjnym (np. win 7, win 10),
  • W cmd wykonałem następujące komendy:
    • DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
    •  sfc /scannow

Żadne z tych kroków jednak nie naprawił tego problemu. Bardzo proszę o pomoc.

Kernel EventTracing.png Kernel Power podglad zdarzen.png
0
0

Re:Laptop IdeaPad Gaming 3 15IAH7 Type 82S9 co jakiś czas uruchamia się ponownie

Cześć,

Przykro mi, że masz problemy z laptopem. Wygląda na to, że już wykonałeś wiele kroków w celu rozwiązania problemu. 

Celem wykluczenia błędów systemowych można wykonać kopię zapasową danych i reinstalować system z wgraniem sterowników dedykowanych ręcznie.

Jeśli problem nadal występuje, sugeruję skontaktować się z naszym zespołem wsparcia technicznego. Możesz to zrobić, korzystając z tego linku: Skontaktuj się z nami.

Pozdrawiam,

Anna

Specjalista ds. pomocy technicznej

Jesteśmy tutaj, aby pomóc w weryfikacji i rozwiązaniu problemu - pamiętaj, że zawsze możesz zgłosić sprawę do serwisu gwarancyjnego tutaj.
Odwiedź też stronę wyszukiwania gwarancji by sprawdzić status gwarancji lub zaktualizować ochronę gwarancyjną.
Znajdź oryginalne części i ulepszenia na stronie wyszukiwania części.
Pomógł Ci ktoś dzisiaj? Kliknij kciuk w górę poniżej aby mu podziękować!
Jeśli post okaże się pomocny i zawiera odpowiedź na Twoje pytanie, kliknij "oznacz jako rozwiązanie" !

0
0

Zidentyfikuj swoje urządzenie

OR

Nie chcesz podawać swojego numeru seryjnego? Możesz także Wyświetl według produktu