Laptop IdeaPad Gaming 3 15IAH7 Type 82S9 co jakiś czas uruchamia się ponownie
Witam
Widziałem podobne posty na forum, ale żadne z odp. mi nie pomogły więc nieco szerzej opiszę problem jaki u mnie występuje.
Tak jak wspomniałem laptop Lenovo wyłącza się i uruchamia się ponownie. Dzieje się to w 3 sytuacjach:
- Podczas grania w starsze gierki takie jak "Torment Tides of Numenera", czy "Stronghold Krzyżowiec" (przy nowszych i wymagających sprzętowo gierkach problem nie występuje) ,
- Podczas łączenia się ze słuchawkami bluetooth i rozmowie online w teams na przeglądarce,
- To już jest bardzo rzadko ale mimo wszystko podczas załadowania windowsa 11.
Podkreślę tutaj jedną rzecz - problem poniekąd znika w momencie gdy sprzęt pobiera prąd z baterii, nie na podpiętym zasilaczu.
Sprawdziłem w podglądzie zdarzeń co się stało podczas ponownego uruchamiania i jedyny komunikat krytyczny i ostrzegawczy jaki otrzymuję dotyczy tzw. Kernel Power Id 41 (wrzucam zrzuty ekranu ze szczegółowymi informacjami).
Dodatkowo sprzęt nie przegrzewa się do wysokich temperatur, ani wentylatory głośno nie działają.
W międzyczasie na własną rękę zacząłem szukać rozwiązań i wykonałem poniższe kroki:
- Instalacja aktualizacji windowsa,
- Skan komputera z aplikacją avg (nie znaleziono żadnych wirusów),
- Z zaawansowanych opcji zasilania opcję "wyłącz dysk twardy" wyłączyłem dla zasilania bateryjnego i zasilacza,
- Skan komponentów komputera z aplikacją Lenovo Vintage (wszystko działa poprawnie),
- Starsze gry są uruchamiane jako administrator i uruchamiane w zgodności ze starszym systemem operacyjnym (np. win 7, win 10),
- W cmd wykonałem następujące komendy:
- DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
- sfc /scannow
Żadne z tych kroków jednak nie naprawił tego problemu. Bardzo proszę o pomoc.