Społeczność Lenovo

Z580 - czarny ekran po włączeniu + "zapadanie w pętlę"

Cześć,

mój - Lenovo Z580 - ostatnio zaczął dziwnie się zachowywać i nie bootować się. Po uruchomieniu słychać tylko wentylator i świecą diody LED, natomiast ekran pozostaje czarny i nic dalej się nie dzieję, nie dochodzi nawet do momentu pojawienia się "ekranu powitalnego" Lenovo.

Miałem już tak z nim około 2 lata temu (wtedy pomogła aktualizacja BIOS), że potrafił włączać się dopiero za którymś razem, to postanowiłem znowu próbować, niestety nie pomogło i ostatecznie nie zaskakiwał. Następnie sprawdziłem mu podzespoły etc. zacząłem eksperymentować z 2 kośćmi RAM. Gdy zamieniłem je miejscami lub wkładałem po jednej z każdej kości do innych slotów tj. próbowałem innej kombinacji niż pierwotna, wówczas laptop co parę sekund odpalał się, gasił i tak w kółko... jakby się zapętlił, aż ku mojemu zaskoczeniu po którymś cyklu w końcu zaskoczył i odpalił się tak jak zazwyczaj.

Niestety dzieje się tak nadal za każdym razem po wyłączeniu i jego ponownym włączeniu, zaskakuje po którejś tam próbie, stale muszę zamieniać te pamięci, żeby wszedł w "pętlę". 

Dzisiaj natomiast trwało to dłużej niż ostatnio. Widziałem nawet jakiś wątek na zagranicznym forum, gdzie laptop Lenovo też popadał w pętlę i zaskakiwał coraz to po dłuższym czasie. Nie doszło tam do rozwiązania sprawy.

Zastanawiam się, gdzie może tkwić źródło problemu? Dlaczego w ogóle przy pierwotnym ułożeniu kości RAM, laptop potrafił się odpalić i już zostać przy "black screenie" nie resetując się co sekundę?
Rozważam zakup i wymianę wadliwych podzespołów, ale na teraz nie wiem nawet, który może być uszkodzony.

Dodam, że:
- zanim zaczął się tak zachowywać to prawe zawsze był po prostu hibernowany, a nie wyłączany. Jak już zaskoczy to praca z Laptopem jest w pełni normalna, program diagnozujący widzi wszystkie podzespoły, a ich dane znamionowe nie odbiegają od normy - np. pojemności, taktowania procesora etc.
- przeglądałem sporo wątków na temat "black screen lenovo Z580" - okazało się, że jest to dość powszechny problem dla tego modelu, niestety nigdzie nie trafiłem na dokładnie taki sam problem jak mój

0
0
Rozwiązanie

Re:Z580 - czarny ekran po włączeniu + "zapadanie w pętlę"

Być może ktoś jeszcze będzie miał ten sam problem, znalazłem jego rozwiązanie postępując zgodnie z instrukcją w poniższym wątku:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series-Notebooks/Lenovo-Z580-will-not-start-Black-Screen-SOLVED/m-p/2181473?page=1

1
1

Was this solution helpful?

Your feedback helps us improve!
Odpowiedzi

Z580 - czarny ekran po włączeniu + "zapadanie w pętlę"

Rozwiązanie

Re:Z580 - czarny ekran po włączeniu + "zapadanie w pętlę"

Być może ktoś jeszcze będzie miał ten sam problem, znalazłem jego rozwiązanie postępując zgodnie z instrukcją w poniższym wątku:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series-Notebooks/Lenovo-Z580-will-not-start-Black-Screen-SOLVED/m-p/2181473?page=1

1
1

Was this solution helpful?

Your feedback helps us improve!

Zidentyfikuj swoje urządzenie

OR

Nie chcesz podawać swojego numeru seryjnego? Możesz także Wyświetl według produktu

Problem został rozwiązany, czy potrzebujesz pomocy? Kliknij tutaj.