Społeczność Lenovo

Temeratura w laptopie

Witam,

Pierwszy raz mam laptopa gamingowego 

Lenovo Legion 5 15ARH05H 15,6" 120Hz AMD Ryzen 5 4600H - 8GB RAM - 512GB Dysk - RTX2060 Grafika

Gram dużo w cs go i temperatura procesora najwięcej to było 86 stopni, ale schładza i jest 68 stopni. Grafika ma 66 stopni najwięcej. Moje pytanie jest takie czy laptop się nie popsuje i nie przegrzeje?

Edit: Ile czasu może działać bez przerwy?

0
0

Re:Temeratura w laptopie

Cześć @ Jack Daniel’s,

Witaj w Społeczności!

Temperatury, które osiągasz aktualnie sa bardzo dobre, nie ma sie czym przejmować :) Procesory w laptopach gamingowych często grzeją się w porywach do ponad 90 stopni i jeśli taka temperatura nie utrzymuje się dłużej, takie przegrzewanie się im nie szkodzi. 

Jeśli chodzi o to ile czasu laptop może działać bez przerwy - masz na myśli na baterii czy bez restartu? Jeśli chodzi o baterię, wszystko zależy od sposobu użytkowania - przy grze na baterii lub oglądaniu filmów w wysokiej rozdzielczości bateria nie wytrzyma długo.

Natomiast restarty warto robić regularnie - usprawnia to działanie laptopa i pozwala na poprawne instalowanie się aktualizacji. Windows 10 ma funkcję fast startup, która sprawia, że komputer szybciej się uruchamia po wyłączeniu, ale sprawia też, że komputer nie wyłącza sie całkowicie, dlatego ważne, żeby od czasu do czasu zrobic restart wybierając opcję "Uruchom ponownie" raczej niż zamykając i ponownie włączając komputer. Podobny efekt można uzyskać wciskając klawisz Shift podczas zamykania komputera. Wtedy zamknie się on całkowicie.

Pozdrawiam,

Ala
Polish & Turkish Community Lead

EN: Welcome to the Community! If someone helped you today hit Like or accept a Solution!
Looking for information about Lenovo products?

PL: Witaj w Społeczności! Jeśli ktoś Ci dzisiaj pomógł, kliknij kciuk w górę lub zaakceptuj rozwiązanie!
Szukasz informacji o produktach Lenovo?

TR: Lenovo Topluluğuna hoş geldiniz! Bugün birisi size yardım ettiyse Beğen’e basın veya bir çözümü kabul edin!
Lenovo ürünleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz?

0
0

Grając w gry np. 12 godzin bez przerwy nic się nie stanie jak temperatura osiąga 90 stopni, ale szybko schładza się do 65 stopni?
0
0

Jeszcze chcę kupić pamięć RAM w środku jest samsung, a można włożyć z innej firmy np. GoodRam?
0
0

@ Jack Daniel’s wrote:

Grając w gry np. 12 godzin bez przerwy nic się nie stanie jak temperatura osiąga 90 stopni, ale szybko schładza się do 65 stopni?

Tak, takie tempertaury sa normalne, nie ma się czym przejmować :)

Jeśli chodzi o RAM, to listę kompatybilnych części znajdziesz na naszej stronie wsparcia. Kompatybilność tych części jest przetestowana i zagwarantowana przez Lenovo:

https://support.lenovo.com/pl/pl/partslookup 

Dołożenie RAM innej firmy niż obecnie zainstalowany RAM nie powinno sprawiać kłopotów. Należy jednak pamiętać, że w przypadku wymiany jakichkolwiek części, by je zachować. W przypadku konieczności naprawy gwarancyjnej konieczne jest przywrócenie laptopa do konfiguracji fabrycznej przed wysyłką do serwisu.

Pozdrawiam,

Ala
Polish & Turkish Community Lead

EN: Welcome to the Community! If someone helped you today hit Like or accept a Solution!
Looking for information about Lenovo products?

PL: Witaj w Społeczności! Jeśli ktoś Ci dzisiaj pomógł, kliknij kciuk w górę lub zaakceptuj rozwiązanie!
Szukasz informacji o produktach Lenovo?

TR: Lenovo Topluluğuna hoş geldiniz! Bugün birisi size yardım ettiyse Beğen’e basın veya bir çözümü kabul edin!
Lenovo ürünleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz?

0
0

Zidentyfikuj swoje urządzenie

OR

Nie chcesz podawać swojego numeru seryjnego? Możesz także Wyświetl według produktu

Problem został rozwiązany, czy potrzebujesz pomocy? Kliknij tutaj.